Architektura MuratorRealizacjeArchitektura Wietnamu: dom światłoczuły

Architektura Wietnamu: dom światłoczuły

Skoro mówię, że można bezpiecznie surfować na tej plaży, to znaczy, że można. Przynieście mi moją deskę krzyczał w znanej scenie Czasu Apokalipsy podpułkownik Bill Killgore, zagłuszany przez ryk śmigłowców i huk bomb. Chwilę później amerykańska eskadra zrzuciła napalm i nieodległa wioska zginęła w ogniu. Kto z filmu Coppoli pamięta amerykański desant na plażę w Đà Nẵng w środkowym Wietnamie, dziś by jej nie rozpoznał.

Architektura Wietnamu: dom światłoczuły
Powierzchnia biologicznie czynna znajduje się m.in. na tarasie na trzeciej kondygnacji, w południowo- zachodniej części domu, stamtąd też na zielony dach prowadzi drabinka. Fot. Hiroyuki Oki
Resort in Houseul. Dang Thai Mai, Đà Nẫng, Wietnam
AutorzyHo Khue / ALPES Green Design & Build
Architektura wnętrzPhi Thi My Dung
InwestorKhiet Nguyen Xuan Anh
Powierzchnia użytkowa240.0 m²
Data realizacji (koniec)2016
Dom w Łaziskach Projekt pracowni SLAS Architekci to przeobrażenie typowego domu "kostki" z lat 60., gdzie nachylona działka staje się impulsem do oryginalnej aranżacji przestrzeni mieszkalnej.
Dom na Kaszubach Budynek projektu Grzegorza Layera, osadzony w krajobrazie Pojezierza Kaszubskiego, ma być prostym i funkcjonalnym domem, z którego można korzystać cały rok.
Dom Sky Garden w Warszawie Projekt budynku zwyciężył w konkursie na Energooszczędny Dom Dostępny roku 2013. Właśnie dzięki wygranej i publikacji wyników w mediach został zauważony przez inwestorów. Dodatkową wartość stanowi tu wkomponowany w bryłę ogród zimowy – pisze Hanna Szukalska.
Dom dla L - dom jednorodzinny w Warszawie Realizacja pracowni MFRMGR Architekci w zgrabny sposób godzi wymogi lokalnego planu zagospodarowania przestrzennego i wymagania inwestora.
Podwarszawski Dom W Projekt domu jednorodzinnego opracowany został przez studio STOPROCENT Architekci. Naturalne ukształtowanie terenu i obszerny program użytkowy miały ważny wpływ na formę budynku.
Dom jednorodzinny JRv2 w Poznaniu Aby wkomponować budynek w krajobraz pobliskiego rezerwatu, architekci wykorzystali naturalne ukształtowanie terenu. Wbudowali obiekt w istniejącą skarpę, maksymalnie ukrywając go od strony ulicy, a dużymi przeszkleniami otwierając na las – pisze Hanna Szukalska.