Architektura MuratorRealizacjeBudynek Neofilologii i rektoratu UG w Gdańsku

Budynek Neofilologii i rektoratu UG w Gdańsku

Budynek mieści Wydział Neofilologii, a zarazem rektorat Uniwersytetu Gdańskiego. Zlokalizowany przy wjeździe na teren kampusu wyróżnia się przemyślanym detalem i przyjaznymi użytkownikom przestrzeniami ogólnodostępnymi – pisze Monika Arczyńska.

Budynek Neofilologii i rektoratu UG w Gdańsku
Meandryczny kształt budynku umożliwił stworzenie trzech połączonych ze sobą dziedzińców. Fot. DARIUSZ KULA
Budynek Neofilologii Wydziału Filologicznego i Rektoratu Uniwersytetu GdańskiegoGdańsk, ul. Bażyńskiego 1A
AutorzyWolski Architekci, architekci Jerzy Wolski, Jarosław Rawerski, Jarosław Ambroszkiewicz
Współpraca autorskaarchitekci Cyprian Ożóg-Orzegowski, Magdalena Gajda
Architektura wnętrzWolski Architekci
Architektura krajobrazuWolski Architekci
InwestorUniwerystet Gdański
Powierzchnia całkowita23544.0 m²
Kubatura8265.0 m³
Projekt (data)2009
Realizacja:2014
Koszt inwestycji105 000 000
Tagi:
Autor: Monika Arczyńska Monika Arczyńska

Monika Arczyńska

Salon Metamorphosis w Gdańsku Nowa siedziba gdańskiego salonu kosmetycznego Metamorphosis powstała według projektu pracowni JT Grupa. O eleganckim charakterze wnętrza decydują szlachetne materiały oraz wykonane na zamówienie meble i detale.
Osiedle Bursztynowa w Gdańsku Nowe osiedle na gdańskim Jelitkowie wyróżnia się dbałością nie tylko o architekturę budynków, ale także o jakość i spójność ich otoczenia. Domy stoją w ogrodzie z prawdziwego zdarzenia, z bogatą topografią, niewielkimi basenami i ciekami wodnymi – pisze Monika Arczyńska.
NARRACJE 2017 NARRACJE to odbywający się od 2009 roku gdański festiwal, którego kuratorzy eksplorują miejskie wątki i historie. Artystyczne interwencje pozwalają na nowo odkryć różne miejsca w tym mieście. Na propozycje projektów do realizacji w ramach wydarzenia organizatorzy czekają do 15 września.
Infobox Portu Gdańsk W ramach zagospodarowywania terenów portu gdańskiego na falochronie zachodnim powstanie wielofunkcyjny pawilon projektu konsorcjum pracowni Restudio, Midi i Studio R.
Przeszłość zamknięta w podziemiu – o projekcie Muzeum II Wojny Światowej Bazyli Domsta Przeszłość zamknięta jest w podziemiu. Tam toczy się opowieść o traumie wojny, o ludzkim okrucieństwie, zdradzie i nienawiści, ale również opowieść o bohaterstwie, poświęceniu, odwadze i miłości. To narracja o tej części naszej natury będzie prowadziła zwiedzających na wyższe kondygnacje, do światła, ku teraźniejszości. Jej symbolicznym wyrazem jest plac przed budynkiem. Miejsce, w którym mieszkańcy mogą się spotykać, umawiać i odpoczywać. Przyszłość i nadzieję obrazuje z kolei ekspresyjna bryła z punktem widokowym, z którego po trudach zwiedzania będzie można podziwiać panoramę tętniącego życiem, odbudowanego Gdańska – pisze współautor obiektu Bazyli Domsta.
Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku Pochylona bryła budynku przywodzi na myśl świat po wstrząsie, ale jej otwierająca się w stronę historycznej części Gdańska szklana ściana może być odczytywana jako pozytywny symbol otwarcia na odbudowane miasto – o próbach przyporządkowania nowego obiektu do określonych tendencji formalnych i jego roli w krajobrazie miasta pisze Grzegorz Stiasny, a o oszczędnej, lecz silnie oddziałującej na emocje i prowokującej do refleksji wystawie – Czesława Frejlich. W numerze także wypowiedź dyrektora muzeum Pawła Machcewicza, współautora budynku Bazylego Domsty, konstruktora Pawła Gębki oraz Benoît Remiche’ego i Christophe’a Gaety odpowiedzialnych za projekt ekspozycji. Przypominamy też kontrowersje wokół konkursu architektonicznego na projekt muzeum, okoliczności powołania instytucji oraz politycznego sporu, jaki towarzyszy otwarciu budynku dla publiczności.