Architektura MuratorRealizacjeCentrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki Warszawskiej

Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki Warszawskiej

W pełni przeszklone elewacje nowego obiektu od południa otwierają się na Pole Mokotowskie, od północy zaś na istniejące zabudowania politechniki, łącząc przestrzennie wnętrze kampusu z zielenią parkową po drugiej stronie ruchliwej arterii – pisze Hanna Szukalska.

Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki Warszawskiej
Ujęcie od al. Armii Ludowej. Po lewej fragment budynku Focus (proj. APA Kuryłowicz, „A-m”, 03/2001), dalej CZIiTT i socmodernistyczny Wydział Inżynierii Lądowej. W tle biurowiec Zebra Tower (proj. arch. Piotr Bujnowski, Martin Troethan i Ernst Hoffmann, „A-m”, 08/2011). Po prawej dom studencki PW – Riviera (proj. Kazimierz Thor, Józef Bubicz i Czesław Molenda); Fot. Jakub Certowicz
Centrum Zarządzania Innowacjami i Transferem Technologii Politechniki WarszawskiejWarszawa, ul. Rektorska 4
AutorzyDedeco sp. z o.o. „Warszawa” sp.k., architekci Piotr Hofman, Małgorzata Hofman, Michał Rzewuski, Monika Bożek
Architektura wnętrzDedeco sp. z o.o. „Warszawa”, sp. k.(w zakresie podstawowym w obrębie przestrzeni ogólnych i zasadniczego wykończenia)
Architektura krajobrazuArchitekci Krajobrazu Pracownia – Dorota Dziuban
KonstrukcjaKuban i Salak Design & engineering, Anna Gołębiewska
Generalny wykonawcaBudimex
InwestorPolitechnika Warszawska
Powierzchnia terenu3401.0 m²
Powierzchnia zabudowy1787.0 m²
Powierzchnia użytkowa:8186 m², w tym pow. nadziemna: 6145 m², pow. podziemna: 2041 m²
Powierzchnia całkowita:13 275 m², w tym pow. nadziemna 10 483 m², pow. podziemna: 2788 m²
Kubatura57626.0 m³
Projekt2014
Data realizacji (koniec)2015
Koszt inwestycji:74 734 253 PLN (w tym dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego: 59 500 000 PLN, wkład PW rzeczowy w formie nieruchomości: 7 000 000 PLN, wkład PW pieniężny: 8 234 253 PLN)
Biurowiec SQ Business Center we Wrocławiu Obiekt zlokalizowany przy ulicy Legnickiej zostanie oddany do użytku w I kwartale 2019 roku. Za jego projekt odpowiedzialne jest Studio Mańczak.
Budynek biurowo-usługowy w Limanowej Przy ul. Krakowskiej w Limanowej koło Nowego Sącza powstanie nowy budynek biurowo-usługowy projektu krakowskiej pracowni MOKAA Architekci.
Konstrukcja biurowca – o biurowcu Za Bramką Jerzy Kolbusz Ponieważ tarasy zaplanowano na każdej kondygnacji, geometria każdego stropu jest inna. Stworzyło to problemy z ich podparciem. W miarę regularny w dolnych partiach obiektu układ słupów tracił wraz z wysokością swoją powtarzalność. W efekcie część słupów wyższych kondygnacji obciąża niższe stropy w przęsłach płyt i podciągów. Wymagało to sporego wysiłku przy konstruowaniu i tworzeniu modeli obliczeniowych – pisze główny konstruktor budynku Jerzy Kolbusz.
Forma wynika z lokalizacji – o koncepcji biurowca Za Bramką Marcin Kościuch i Tomasz Osięgłowski Od strony ulic otaczających kwartał staraliśmy się stworzyć spokojne elewacje o współczesnym rysie. Piętra, podobnie jak w sąsiednich kamienicach, rozdzielone zostały gzymsami, ściany zaś artykułowane rytmicznie powtarzającymi się oknami. Zupełnie inaczej ukształtowaliśmy bryłę od strony wnętrza kwartału. Każda kolejna kondygnacja jest cofnięta względem poprzedniej, dzięki czemu w odpowiednim stopniu udało się doświetlić mieszkania w pobliskich domach – piszą autorzy budynku.
Jak kubaturowa łamigłówka – o biurowcu Za Bramką Tomasz Głowacki Obiekt, choć nowoczesny, świetnie wpisuje się w zabytkową, niejednolitą architekturę okolicy. Od strony ulicy Za Bramką architekci uzupełnili pierzeję czterokondygnacyjną bryłą, która następnie schodzi tarasowo do wysokości parteru, stykając się z niskimi przybudówkami i oficynami we wnętrzu kwartału. Przyjęte rozwiązanie, wypracowane w wyniku wielu analiz i studiów, jest kubaturową łamigłówką – pisze Tomasz Głowacki.
Staromiejskie wibracje – o biurowcu Za Bramką Piotr Marciniak Zastosowanie efektownej okładziny z siatek cięto-ciągnionych w historycznym kontekście może wydawać się propozycją zbyt odważną, ale nowa architektura nie epatuje odmiennością, a jedynie delikatnie wibruje i ożywia przestrzeń ulicy. Pionowe podziały na elewacji wraz z wyrazistą artykulacją okien o podwójnej wysokości tworzą subtelną grę płaszczyzn, nadając budynkowi ożywczy w tym miejscu akcent monumentalności – pisze Piotr Marciniak.