Architektura MuratorRealizacjeDom w krajobrazie – o Domu po Drodze Ewa P. Porębska

Dom w krajobrazie – o Domu po Drodze Ewa P. Porębska

Malownicza wstęga precyzyjnie odcina strefę architektury od strefy przyrody, choć ta stara się zakłócić idealną biel na wszelkie możliwe sposoby – nagrzane od słońca płaszczyzny przyciągają gromady owadów, drobne liście tworzą własne, nietrwałe, bo szybko sprzątane kompozycje. Budowanie wizualnych napięć, komponowanie architektury tak, by wydobywała nieoczywiste walory krajobrazu, jest wynikiem coraz bardziej świadomego własnych możliwości projektanta – pisze Ewa P. Porębska.

Dom po Drodze. Forma
Droga odrywając się od ziemi i zawijając formuje stropy i ściany domu. Fot. Olo Studio
Dom JRv2 w Poznaniu Od strony ulicy to niepozorny prostopadłościan z modrzewiowych listew. Dopiero od strony ogrodu oczom ukazuje się częściowo zagłębiona w skarpie przestrzeń mieszkalna, otwarta na zieleń sąsiadującego z działką rezerwatu. Projekt powstał w pracowni de.materia.
Rudy Dom na Górnym Śląsku Architekci zastosowali dość oczywistą na Śląsku cegłę, ale zrobili to z wyczuciem sensualnych i tektonicznych właściwości ceramiki. Przy tym powstała ona w lokalnej cegielni, co sprawia, że ściany budynku pochodzą wprost z ziemi, na której stoją – pisze Hanna Szukalska.
Dom dla introwertyka Zlokalizowany w Gignac na południu Francji dom zaprojektowano w oparciu o bardzo prostą, niemal schematyczną kompozycję. Osłonięty osłonięty od wiatru i spojrzeń przechodniów, budynek zwraca się do środka i w stronę rozległej doliny. Obiekt powstał według projektu francuskiej pracowni Artelabo.
Elewacja jak kora - Dom Leśny wśród sosnowych drzew Dom leśny to najnowszy projekt pracowni 81.waw.pl. Kamienna elewacja budynku nawiązuje do faktury i koloru sosnowej kory.
Dom jednorodzinny w Konstancinie-Jeziornie Przetwarzając charakterystyczne wątki tradycyjnej architektury Konstancina Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz zaprojektowało nowoczesną willę o powierzchni ponad 1000 m2.
Rozbudowa domu na Żoliborzu w Warszawie Architekci rozbudowali obiekt od frontu, nadając nowej części formę trapezu. W ten sposób dom otwiera się na usytuowany tu niewielki ogród, a jednocześnie wzbogaca krajobraz kameralnej ulicy na Żoliborzu Dziennikarskim – pisze Hanna Szukalska.