Architektura MuratorRealizacjeWęzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects

Węzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects

Blisko 200-metrowy pieszy most połączył dwie części miasta Changsha w środkowych Chinach, rozdzielone rzeką i wielopasmową arterią. Projekt przeprawy wyłoniono w konkursie z 2013 roku.

Węzeł szczęścia – piesza kładka projektu holenderskiej pracowni NEXT architects
Most Węzeł szczęścia (Lucky Knot) w Changsha, nazywany też Dragon King Kong Bridge, © NEXT architects, fot. Julien Lanoo
Most Węzeł szczęścia (Lucky Knot) Changsha, Meixi Lake District
AutorzyNEXT architects
Zespół projektowyBart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, John van de Water, Jiang Xiaofei, Luuc Sonke, Michel van de Velden
InwestorChangsha Meixi Lake Industrial Co. Ltd
Długość:185 m
Wyskość:24 m
Projekt (data)2013
Data realizacji (początek)2014
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycji50 mln yuanów (ok. 29 mln zł)
Co do centymetra Dla większości Chińczyków każdy metr kwadratowy mieszkania ma ogromną wartość. Zarówno pod względem ceny, jak i zagospodarowania przestrzeni. Architekci z pracowni B.L.U.E. wyszli naprzeciw ich potrzebom, projektując kilka typów kompaktowych wnętrz, w których poszczególne meble pełnią jednocześnie wiele funkcji. Efekty pracy projektantów poznały już miliony mieszkańców tego ogromnego kraju. Nowe aranżacje powstawały bowiem w ramach popularnego tam programu telewizyjnego.
Budownictwo energooszczędne w Chinach. Wielorodzinny budynek pasywny projektu Peter Ruge Architekten Pracownia architektoniczna Peter Ruge Architekten ustanowiła nowe standardy budownictwa pasywnego w południowych Chinach. Budynek, który oszczędza 95% energii, w stosunku do konwencjonalnego domu, jest pierwszym tego typu w subtropikalnym, azjatyckim klimacie
Expo 2015: pawilon wystawowy Chin projektu Studio Link-Arc Pawilon wystawowy Chin na Expo 2015 przenosi w teraźniejszość elementy tradycyjnej chińskiej architektury oraz odwołuje się do rolniczej przeszłości kraju. Falująca forma dachu oraz ledowa instalacja przywołująca pole pszenicy to najbardziej charakterystyczne elementy projektu  
Teatr Wielki w chińskim mieście Wuxi; współczesna interpretacja dachu pagody Teatr w chińskim mieście Wuxi powstał na sztucznym półwyspie zbudowanym na jeziorze Lihu. O wyrazie architektonicznym bryły decyduje skrzydlaste zadaszenie, nawiązujące do tradycyjnego dachu chińskiej pagody. Budynek mieści główną salę teatralną z widownią na około 1800 miejsc oraz mniejszą salę koncertową z widownią na około 700 miejsc
Muzeum dizajnu w Shenzen Muzeum dizajnu w Shenzhen to najnowsza realizacja młodego pekińskiego Studia Pei-Zhu. Ściany i dach budynku wykonano ze stalowych kasetonów łączonych mechanicznie i pokryto lśniącą powłoką z nierdzewnej stali
Centrum sportowe w Szanghaju zaprojektowane przez grupę GMP zwycieżcą konkursu architektonicznego Shanghai Oriental Sports Center (SOSC) zaprojektowała grupa GMP - von Gerkan, Marg and Partners Architects. Zgodnie z polityką zrównoważonego rozwoju miast, kompleks powstał na zdegradowanych, poprzemysłowych terenach wzdłuż rzeki Huangpu. Charakterystyczne łuki wykonane z blachy powleczonej aluminium posadowiono na żelbetowych platformach.