Architektura MuratorRealizacjeZieleń jako treść architektury – o SZUCHA Premium Offices Jerzy S. Majewski

Zieleń jako treść architektury – o SZUCHA Premium Offices Jerzy S. Majewski

Na dachach niższej części powstał taras dla pracowników. Posadzono tam wyłącznie rośliny charakterystyczne dla mazowieckich łąk, tworząc miniaturowy pejzaż, stanowiący przeciwieństwo uporządkowanego ogrodu przed historyczną willą. To kolejny obiekt zaprojektowany przez Bolesława Stelmacha, w którym zieleń jest integralną częścią architektury. Staje się jej treścią, rekompensując swoim bogactwem minimalizm architektonicznej formy – pisze Jerzy S. Majewski.

SZUCHA Premium Offices
Odrestaurowaną, neorenesansową willę otacza dziś na nowo urządzony ogród, który nigdy wcześniej nie był dostępny dla osób z zewnątrz. Z lewej charakterystyczna weranda; Fot. Marcin Czechowicz
Biurowiec Neon w Gdańsku W miejscu dawnej siedziby Gdańskiego Wydawnictwa Oświatowego powstaje ostatni budynek wielofunkcyjnego kompleksu Alchemia projektu pracowni APA Wojciechowski.
Biurowiec Vector+ w Warszawie Przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia trwa realizacja biurowca projektu JSK Architekci.
Showroom Office Inspiration Centre w Krakowie Budynek ma się stać modelowym salonem wystawienniczym firmy, służącym prezentacji najnowszych rozwiązań wyposażenia wnętrz biurowych. Z uwagi na modułową formę i wysokiej klasy materiały wykończenia sam przypomina ekskluzywny mebel – pisze Dawid Hajok.
Zespół biurowy na Kopaninach w Poznaniu Na zdegradowanych terenach poznańskiej Kopaniny rozpoczęła się budowa biurowców projektu pracowni easst.com
Biurowiec Comarch w Łodzi Nowa siedziba firmy Comarch, z wkomponowaną w bryłę dawną fabryką, stała się budynkiem symbolicznym. Przy zachowaniu tego, co stanowi o tożsamości Łodzi jest nowocześnie zaprojektowanym miejscem tworzenia zaawansowanych programów – pisze Jerzy S. Majewski
Biurowiec SQ Business Center we Wrocławiu Obiekt zlokalizowany przy ulicy Legnickiej zostanie oddany do użytku w I kwartale 2019 roku. Za jego projekt odpowiedzialne jest Studio Mańczak.