Architektura MuratorRealizacjeŻółty blok w Szwecji

Żółty blok w Szwecji

Zespół dwóch budynków mieszkalnych Fjärilen znalazł się na krótkiej liście nagrody Stålbyggnadspriset 2017 przyznawanej co dwa lata przez Szwedzki Instytut Konstrukcji Stalowych. Projekt opracowała pracownia Belatchew Arkitekter.

Żółty blok w Szwecji
Fot. Åke Eson Lindman
Zespół mieszkaniowy Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej Na zlecenie Międzyzakładowej Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej Perspektywa Biuro Projektowe Małeccy opracowało koncepcję zespołu, w którym znajdą się m.in. mieszkania dwu- i trzypoziomowe.
Osiedle Żoliborz Artystyczny w Warszawie W nawiązaniu do żoliborskich tradycji kolejne kwartały osiedla powstały wokół centralnie usytuowanej agory z charakterystyczną dominantą na zakończeniu osi widokowej – pisze Hubert Trammer.
Zespół mieszkalny Habitat’67 kończy 50 lat Jeden z najsłynniejszych zespołów mieszkalnych świata – Habitat’67 zaprojektowany przez Moshe Safdiego obchodzi 50-lecie istnienia. Z tej okazji przypominamy jego historię oraz znaczenie, jakie odegrał dla późniejszej architektury.
Budynki mieszkalne Dune II w Mielnie Podczas realizacji zespołu architekci starali się w maksymalnym stopniu wykorzystać walory działki położonej niecałe 100 metrów od morza. Projektując Dune, zachowali większość drzew i pofalowaną wydmową rzeźbę terenu, planowane wycinki ograniczając do minimum – o budowie kompleksu i wyzwaniach wiążących się z jego usytuowaniem na podłożu charakteryzującym się silnymi przewarstwieniami gruntów nośnych i nienośnych oraz bardzo wysokim poziomem wód podziemnych – pisze Marek Sietnicki.
Starter 2 czyli mikroapartamenty we Wrocławiu Po sukcesie pierwszego Startera, w którym wszystkie mieszkania zostały sprzedane, wrocławska pracownia AP Szczepaniak zaprojektowała drugi budynek mieszkalny z mikroapartamentami. Powstanie 168 mieszkań, których wielkość waha się od 13 do 37 m2.
WWAA: projekt budynku mieszkalnego "Kamienica" w warszawskim Soho Factory W warszawskim Soho Factory powstanie kolejny budynek mieszkalny. Projekt, który powstał w pracowni WWAA, gra z typologią XIX-wiecznej praskiej kamienicy. Ze względu na kształt działki architekci umieścili funkcje dziedzińca w cofniętej i wykończonej cegłą elewacji budynku