Foodtruck PEUGEOT - Lew otwiera bistro

i

Autor: Archiwum Architektury Wizualizacja: Peugeot

Foodtruck PEUGEOT - najnowszy projekt Peugeot Design Lab

2015-11-10 11:22 Materiał sponsorowany

Foodtruck PEUGEOT to wynik połączenia doświadczeń z zakresu projektowania samochodów i ekskluzywnych akcesoriów kuchennych. Gdy pojazd się przemieszcza, jest kompaktowym vanem. Po zatrzymaniu podwaja swoją wielkość, by zmienić się w przestronną i funkcjonalną restaurację. Foodtruck PEUGEOT gościł na Milan Design Week 2015 oraz w Pawilonie Francji przez cały czas trwania wystawy światowej w Mediolanie.

Historia PEUGEOT rozpoczęła się ponad dwa wieki temu we Francji. Już w 1810 r. młyn należący do rodziny Peugeotów zamienił się w wytwórnię brzeszczotów do pił. Działalność produkcyjna szybko nabierała tempa i w 1840 r. pojawił się pierwszy młynek do kawy, a później, w 1874 r. pierwszy młynek do pieprzu, którego mechanizm był objęty bezterminową gwarancją. W 1882 r. powstał pierwszy bicykl, a wkrótce potem pierwszy automobil PEUGEOT. Od tamtej pory na całym świecie na drogi wyjechało ponad 65 milionów pojazdów. W 2015 firma nadal zajmuje się zarówno wytwarzaniem ekskluzywnych akcesoriów kuchennych, jak i designem oraz produkcją pojazdów.

Odwołując się do ponad dwustuletniego doświadczenia w zakresie projektowania przemysłowego oraz do 125 lat tradycji w dziedzinie projektowania samochodów, w czerwcu 2012 roku utworzono Peugeot Design Lab, które zajmuje się projektowaniem we wszystkich sektorach poza branżą samochodową. Jednym z jego najnowszych osiągnięć jest food truck, który zainaugurował swoją działalność w kwietniu 2015 w Paryżu, a następnie gościł na Milan Design Week 2015 i w Pawilonie Francji przez cały czas trwania wystawy światowej w Mediolanie.

Najlepsze składniki – świetny efekt

W centrum naszego twórczego myślenia są zawsze użytkownicy. W przypadku Foodtrucka PEUGEOT mieliśmy na względzie zarówno tych, którzy gotują, jak i konsumentów. Zaciera się granica między wnętrzem i stroną zewnętrzną Foodtrucka PEUGEOT, każdy może zobaczyć, co gotuje szef kuchni i jak przygotowywane są potrawy. A szef jest blisko gości. Poprzez formę chcieliśmy także zaznaczyć przekształcanie się "przed" w "po". "Przed" - bo gdy Foodtruck PEUGEOT się przemieszcza, jest to kompaktowy van charakteryzujący się stylistyką PEUGEOT. "Po" - bo gdy Foodtruck PEUGEOT się zatrzymuje, zmienia się w restaurację Bistro Lwa, niespotykane dotychczas połączenie przestrzeni i funkcjonalności - mówi Cathal Loughnane kierujący Peugeot Design Lab.

Dzięki liniom dopasowanym do wymagań technicznych Foodtruck PEUGEOT jest pojazdem kompaktowym, doskonale przystosowanym do użytku miejskiego. Krótkie zwisy zapewniają mu zwrotność, a duży rozstaw osi daje znaczącą przestrzeń użytkową. Po dotarciu do celu Foodtruck PEUGEOT "rozwija skrzydła" i podwaja swoją wielkość. Bistro Lwa składa się z części służących do przygotowania posiłków, z części restauracyjnej, kawiarnianej, a ich przedłużeniem jest przestrzeń do słuchania muzyki, w powiązaniu z uruchomioną niedawno platformą cyfrową PEUGEOT MUSIC, która oferuje radio internetowe i niepowtarzalne playlisty (http://peugeot.music.com).

Aby klienci mogli jak najmilej spędzić czas, Foodtruck PEUGEOT oferuje wszystko, co niezbędne, by ponad 30 osób mogło wygodnie zjeść posiłek na zewnątrz, w pobliżu bistra: talerze, wysokie stoliki i parasole. Wszystko to odbywa się zgodnie z zasadami odpowiedzialności za środowisko - po konsumpcji na miejscu nie pozostaje choćby ślad odpadów.

Dzięki 46-calowemu ekranowi oraz zestawowi 8 głośników nisko-średniotonowych (Medium) i 32 głośników wysokotonowych (Tweeter) marki FOCAL rozmieszczonych w vanie i przyczepie, goście bistra mogą śledzić każdy gest szefa kuchni. Głośniki FOCAL wiernie oddają każdy odgłos smażenia potraw na płytach kuchennych. Efekt jest jeszcze bardziej imponujący, gdy podłączy się je do miksera w Bistrze Lwa, który zainaugurowali francuscy didżeje Adriano i The Reflex.

Aby zagwarantować funkcjonalność oraz spełnienie wszystkich norm homologacji i higieny, Peugeot Design Lab odwołał się do doświadczeń EUROMAG, firmy wyspecjalizowanej w zakresie food trucków. Samochód wyposażono w całkowicie profesjonalne, wielofunkcyjne przybory i sprzęt kuchenny, tak aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom szefów kuchni i każdego rodzaju gastronomii: od wykwintnej, poprzez fusion aż po kuchnię molekularną. Dysponują oni czterema grzewczymi płytami indukcyjnymi i frytkownicą. System wyciągu kuchennego zapewnia wysoką jakość powietrza, a stół chłodniczy o pojemności 400 litrów gwarantuje świeżość produktów. Szafa chłodnicza o pojemności 350 litrów utrzymuje napoje w niskiej temperaturze, a profesjonalny ekspres firmy ROCKET ESPRESSO zapewnia aromatyczną kawę.

Szef kuchni Sven Chartier w Bistrze Lwa z okazji inauguracji Foodtrucka PEUGEOT

Jako pierwszy w kuchni Bistra Lwa gotował utalentowany francuski szef kuchni Sven Chartier (restauracje Saturne i Le Clown Bar w Paryżu), znany ze swojego przywiązania do tradycji lokalnych i miejscowych produktów oraz rolnictwa ekologicznego. Do rąk Svena Chartiera trafi również zaprojektowany specjalnie z myślą o Foodtrucku PEUGEOT i jego podróżach kulinarnych niespotykany młynek do pieprzu połączony z solniczką PEUGEOT pod nazwą MILAN. Podwójny MILAN, pierwszy produkowany seryjnie młynek zaprojektowany przez Peugeot Design Lab, był najpierw sprzedawany wyłącznie w pawilonie francuskim przez cały czas trwania wystawy światowej, a potem trafi do punktów sprzedaży PSP Peugeot (Poivrières Salières Production). Produkowany w fabryce PSP w Quingey w departamencie Doubs, MILAN wytwarzany jest z drewna bukowego pochodzącego z lokalnych lasów we Franche-Comté i wykorzystuje wyjątkowy system U-Select pozwalający precyzyjnie dopasować wielkość ‑ a więc i smak ‑ ziarenek, dzięki sześciostopniowej skali mielenia. Młynki PEUGEOT eksportowane są na cały świat, ich produkcja sięga rocznie 2,5 mln sztuk i zyskały uznanie kucharzy dzięki precyzji ich mechanizmu połączonej z długowiecznością.