ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Budynek Apartamentowy przy ul. Broniwoja 5 w Warszawie
Afrykarium-Oceanarium Afrykarium-Oceanarium

Budynek Apartamentowy przy ul. Broniwoja 5 w Warszawie
Adres: ul. Broniwoja 5, Warszawa
Autor: 90 Architekci s.c. Piotr Czarnecki, arch. Piotr Czarnecki, arch. Katarzyna Przyłuska, arch. Łukasz Katarzyński
Współpraca: Mateusz Willmann
Inwestor: Prywatny
Powierzchnia działki: 792m²
Powierzchnia użytkowa: 2258 m²
Kubatura: 7419 m³
Projekt: 2011 – 2012
Realizacja: 2014
Finalista konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Opis autorski:

Inwestycja jest budynkiem apartamentowym, położonym pomiędzy kameralną ulicą Broniwoja 5, a skwerem z zielenią i placem zabaw. Otoczenie kamienicy stanowią intensywne budynki wielorodzinne. Życzeniem Inwestora było stworzenie nowoczesnego obiektu o eleganckiej ponadczasowej architekturze osadzonej w tradycji warszawskiego Mokotowa. Inspiracją dla tak postawionego zadania projektowego była modernistyczna architektura , kamienice takie jak przy ul. Asfaltowej lub osiedle Szare Domy. Użycie szarej cegły elewacyjnej, tak charakterystycznej dla dobrej architektury warszawskiej, wydaje się słusznym wyborem dla nawiązania dialogu pomiędzy współczesną realizacją, a zabudową historyczną. Dla podkreślenia współczesności obiektu szara cegła elewacyjna została zestawiona z białym szkłem. Połączenie lekkości i "sterylności" szkła z ceramiką, daje poczucie elegancji i ponadczasowości. Dla całego budynku zastosowano jedną zasadę kompozycyjną kształtującą charakter i detal jego elewacji. Wszystkie płaszczyzny ścian, łącznie z glifami okiennymi, równoległe do ulicy Broniwoja zostały wykończone szarą cegłą klinkierową. Wszystkie płaszczyzny prostopadłe do ulicy zostały wykończone białym szkłem. W połączeniu z pasami międzykondygnacyjnymi wykonanymi z profili stalowych poszczególne płaszczyzny elewacji tworzą konsekwentną grę kontrastowych płaszczyzn. Drugą zasadą kompozycji bryły i elewacji budynku jest stopniowe otwieranie jego elewacji w zależności od ekspozycji na otoczenie. Elewacja północna od strony ul. Broniwoja, jest elewacją "zamkniętą" zbudowaną głównie z ceglanych płaszczyzn o ograniczonej ilości okien. Elewacja wschodnia i zachodnia są elewacjami szklanym. Lustrzane odbicia pojawiające się na tych elewacjach powodują wrażenie lekkości budynku, zmniejszają one wrażenie "przytłoczenia" otaczającą intensywną zabudową, poprawiając klimat zarówno dla sąsiadów jak i dla własnych mieszkańców. Elewacja południowa jest elewacją składającą się głównie z dużych przeszkleń wychodzących na tarasy biegnące wzdłuż całego budynku. Tarasy te otwierają się na zielony skwer miejski z placem zabaw. Wszystkie sufity balkonów jak i zadaszenia wejścia do budynku wykończono drewnopodobnymi płytami elewacyjnymi. Wprowadzenie drewna , materiału o ciepłej barwie, podkreśla czystość białego szkła i elegancję grafitowego klinkieru. Budynek przy ul. Broniwoja jest budynkiem inteligentnym wykorzystującym elementy domu pasywnego. Południowa przeszklona elewacja, w połączeniu z "zamkniętymi", dobrze izolowanymi elewacjami wschodnią, zachodnią i północną oraz systemem rolet przeciwsłonecznych pozwala na kontrolowanie klimatu wewnętrznego i znaczną oszczędność energii zarówno na ogrzewanie jak i na chłodzenie jego wnętrza. Cały budynek wyposażono w oświetlenie LED dla dalszego zredukowania kosztów eksploatacji. Wszystkie instalacje w obiekcie sterowane są centralnym oraz indywidualnymi systemami KNX.

Afrykarium-Oceanarium Afrykarium-Oceanarium Lista zgłoszeń