ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
 
Butterhouse
Kancelaria Adwokacka Bieszczad Górecki INSTYTUT LECZENIA ZEZA

Butterhouse
Adres: "-"
Autor: Ola Wołczyk
Współpraca: Joanna Wużyk
Inwestor: Ola Wołczyk-Perłak i Marcin Perłak
Powierzchnia działki: 1200m²
Powierzchnia użytkowa: 200 m²
Kubatura: 950 m³
Projekt: 2009 – 2010
Realizacja: 2013
Finalista konkursu ŻYCIE W ARCHITEKTURZE
Opis autorski:

Decyzję o wielkiej szklanej fasadzie podjęliśmy na długo przed powstaniem pierwszego szkicu. Wiedzieliśmy że wnętrza będą jasne, proste i syntetyczne, a dom z zewnątrz czarny. Założenie było takie, że powstanie dom dopasowany do naszych nietypowych potrzeb. Musiały znaleźć się w nim dwie niezależne przestrzenie do pracy - moja pracownia na parterze i przeszklony gabinet na piętrze. Chcieliśmy stworzyć dużą strefę dzienną, z kuchnią, jadalnią i wielką sofą, ale też z miejscem na zabawę dzieci. Chodziło nam o to, by była to przestrzeń gdzie toczy się życie, integrujące rodzinę i pozwalające każdemu z nas robić różne rzeczy i być razem. Poddasze jest strefą prywatną. Wszystkie wnętrza są wysokie, otwarte do kalenicy, co pozwoli nam w przyszłości wybudować w pokojach dzieci antresole do spania. Dom został wymyślony w taki sposób by łatwe było modyfikowanie funkcji niektórych pomieszczeń. Został tak zaprojektowany by mógł ewoluować wraz z naszymi zmieniającymi się w czasie potrzebami bez wielkiej inwazji budowlanej. Możemy na przykład łatwo adaptować jedną z garderób na poddaszu na łazienkę, połączyć pokoje dzieci, zmienić funkcję mojej pracowni w sypialnię z osobną łazienką. Nasz dom jest funkcjonalny, sprawdził się dobrze w użytkowaniu. Lubimy zmieniający się wraz z porami roku i dnia widok za wielkim oknem który jest głównym elementem dekoracyjnym w prostych i pozbawionych ozdobników wnętrzach.

INSTYTUT LECZENIA ZEZA Kancelaria Adwokacka Bieszczad Górecki Lista zgłoszeń