Restauracja Under w Norwegii
Wejście do obiektu zlokalizowane jest od strony nabrzeża – sala restauracyjna znajduje się w części zanurzonej w morzu; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Obiekt zlokalizowano w najbardziej wysuniętej na południe części norweskiego wybrzeża, w mieście Lindesnes. Rejon ten jest znany z bardzo zmiennej pogody i silnych sztormów; Fot. Andre Martinsen
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Widok od strony południowej – oprócz dużego przeszklenia architekci zaplanowali też pionowe okno, przez które rozciąga się widok zarówno nad, jak i pod wodą; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Widok od strony wschodniej; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Wejście główne, do którego prowadzi betonowy most, zaakcentowano wykończeniem z drewna dębowego; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Konstrukcję budynku wykonano w technologii betonowej wylewki in-situ; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
I etap budowy – obiekt zbudowano na zacumowanej w pobliżu barce; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Ostateczna lokalizacja restauracji; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
34-metrową bryłę nachylono pod kątem 20 stopni względem horyzontu; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Konstrukcję zewnętrzną budynku stanowi wodoszczelny beton; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Montaż betonowej konstrukcji; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Konstrukcja przed zatopieniem; Fot. Aldo Amoretti
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Betonowa bryła przed procesem zatapiania – montaż warstw izolacyjnych; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Do osadzenia budynku na dnie morza użyto dźwigu pływającego, który może wykonywać pracę niezależnie od zmieniających się warunków na wodzie; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
II etap budowy – proces kotwiczenia budynku – widok od strony nabrzeża; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Strefa wejścia przed montażem wykończenia; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Wnętrze utrzymane jest w ciemnej kolorystyce; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Prace wykończeniowe w strefie panoramicznego okna z panelu akrylowego o wymiarach 10,8 x 3,43 x 0,27 m; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Do wykończenia sufitu i ścian sali restauracyjnej wykorzystano panele akustyczne Soft Cell firmy Kvadrat; Fot. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Wnętrze doświetlono m.in. za pomocą barwnego światła emitowanego przez lampy zamontowane po zewnętrznej stronie okien; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Brak bezpośredniego źródła światła potęguje „podwodny” klimat restauracji; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Widok z antresoli na główną salę restauracyjną z charakterystycznym oknem panoramicznym; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
We wnętrzach wykorzystano meble (stoły i krzesła) zaprojektowane przez pracownię Snøhetta; Fot. Inger Marie Grini/Bo Bedre Norge
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Sala restauracyjna zlokalizowana na najniższej kondygnacji; Fot. Ivar Kvaal
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Sytuacja. Oznaczenia: 1 – restauracja; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Rzut kondygnacji wejściowej (+3); Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Rzut antresoli (-1); Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Rzut kondygnacji z restauracją (-5). Oznaczenia do rys. 7-9: 1 – most; 2 – taras; 3 – wejście; 4 – hol; 5 – schody główne; 6 – winda; 7 – szatnia; 8 – toaleta; 9 – bar; 10 – pomieszczenie techniczne; 11 – kuchnia; 12 – winiarnia; 13 – restauracja; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Przekrój A-A; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Przekrój B-B; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Elewacja od strony wejścia; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Detal przekroju. Oznaczenia: 1 – beton; 2 – izolacja przeciwwiatrowa; 3 – wentylacja, 150 mm; 4 – hydroizolacja + odpływ; 5 – izolacja, 200 mm; 6 – belka, 300 mm; 7 – profile aluminiowe / izolacja; 8 – paroizolacja montowana na szkło piankowe; 9 – tynk, 13 mm; 10 – szkło piankowe, 50 mm; 11 – panel tekstylny; 12 – okucie; 13 – warstwa uszczelniająca; 14 – akrylowe okno panoramiczne; 15 – dno morskie; 16 – panele aluminiowe (finalnie zamienione na profil drewniany); 17 – blacha stalowa, 8 mm; 18 – izolacja przeciwciśnieniowa, 50 mm; 19 – izolacja przeciwwilgociowa mocowana do betonu; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Przekrój przez budynek; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Restauracja Under w Norwegii
Schemat konstrukcyjny: a) wodoszczelny beton; b) wewnętrzne panele akustyczne; c) wykończenie z drewna; d) most; Rys. SNØHETTA
Źródło: Archiwum Architektury
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...