Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
  • Rodzaj: Projekt
  • Autor: medusa group
  • Lokalizacja: Radzionków
  • Inwestor: KPE Nieruchomości S.A.
  • Powierzchnia działki: 14000 m2
  • Powierzchnia użytkowa: 1300 m2
  • Kubatura: 8200 m3
  • Data projektu: 2015
  • Data realizacji: 2016
Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

W procesie rehabilitacji obumierającej tkanki za budowlane tworzywo posłużył jeden z dwukondygnacyjnych budynków o płaskich dachach i prostopadłościennej formie. Pawilon, złożony w rzeczywistości z czterech różnej wielkości dostawionych do siebie prostopadłościanów z wewnętrznym atrium pełnił pierwotnie funkcję wojskowej stołówki. Zadaniem architektów z pracowni Medusagroup było jego przeprojektowanie na nową, reprezentacyjną siedzibę mieszczącą showroom i laboratoria firmy.
Poszukiwania prostego i praktycznego kamuflażu pozwalającego zamaskować niedoskonałości powojskowego budynku skłoniły architektów do wykorzystania prefabrykatu. 
Stalowe korytka służące zazwyczaj do podwieszania zwoi kablowych w budynkach biurowych już wcześniej posłużyły arch. Przemo Łukasikowi przy budowie jego przydomowego ogrodzenia. Fabrycznie ocynkowane elementy o stałej długość 2 metrów i zróżnicowanej szerokości doskonale nadały się do tego, aby zamaskować wszelkie mankamenty bryły. Pierwszym zabiegiem było uszlachetnienie elewacji poprzez wykorzystanie tynków natryskowych o grafitowej barwie z domieszką opalizujących kamieni mika oraz wymiana stolarki na czarną. Kolejnym krokiem stało się nałożenie na niejednorodną strukturę budynku skorupy, która uspokoiła formę sprawiając, że zarówno użytkownicy biurowca jaki i przechowywane w jego laboratoriach tajemnice firmy stały się niewidoczne i niedostępne dla ciekawskich oczu. 
[ciąg dalszy w polu Opis]

Dodatkowe informacje

Jednocześnie perforowane korytka pozwoliły zachować przezierność elewacji dzięki czemu z wnętrza obiektu widać dokładnie to, co dzieje się na zewnątrz eleganckiego, grafitowego kostiumu. W ten sposób znaleziono również rozwiązanie problemu nadmiernego nagrzewania się wnętrz biurowych. Korytka pełnią bowiem funkcję zacieniaczy, zapewniając wymagany dla pracy biurowej dostęp światła dziennego. Nowa ażurowa forma wprowadziła wymowną grę światłem doskonale współgrającą z profilem firmy produkującej oświetlenie.
Gigantyczna, wysoka na ok. 9 m. elewacja sprawia, że patrząc na budynek z różnych perspektyw nie sposób oprzeć się wrażeniu monolityczności i solidności bryły, zaś sama prefabrykacja stosowana powszechnie na Śląsku idealnie wpisuje się w charakter rodzimej architektury.

  • Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
  • Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
  • Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
  • Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
  • Kanlux - adaptacja byłej stołówki wojskowej na obiekt biurowy
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY