EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
  • Rodzaj: Realizacja
  • Autor: Pracownia Architektoniczna WXCA, ARCHITEKCI: SZCZEPAN WROŃSKI, ZBIGNIEW WROŃSKI , PAWEŁ GRODZICKI, KRZYSZTOF BUDZISZ
  • Lokalizacja: Chęciny, działka o nr ew: 367/1, 372, 373/4 z obrębu 0003 Korzecko, woj. Świętokrzyskie
  • Inwestor: UNIWERSYTET WARSZAWSKI, ul. Krakowskie Przedmieście 26/28, 00-927 Warszawa
  • Powierzchnia działki: 35 577 m2
  • Powierzchnia użytkowa: 6 500 m2
  • Kubatura: 36 881 m3
  • Data projektu: 2012-2013
  • Data realizacji: 2014-2015
EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

Innowacyjność projektu przejawia się w bardzo wielu aspektach: 
•	w wyjątkowym położeniu; obiekt usytuowany jest w byłym kamieniołomie w środku Gór Świętokrzyskich. 
•	w wielofunkcyjności obiektu: W pierwszym z budynków zostały zlokalizowane funkcje reprezentacyjne, mieszczą się w nim Lobby wejściowe połączone z Kantyną oraz Foyer z salą audytoryjną dla 240 osób. Budynek drugi to zaplecze badawczo- laboratoryjne z laboratoriami geologicznymi. Pozostałe trzy budynki przeznaczone zostały na bazę hotelową, 
•	W dostosowaniu do potrzeb prowadzonych w nim prac. Jeden z budynków to zaplecze badawczo- laboratoryjne z w pełni wyposażonymi laboratoriami geologicznymi. 
•	W dostosowaniu do potrzeb dydaktycznych- podziemne audytorium  na 240 osób. W  wykorzystaniu naturalnych skał odsłoniętych w podłożu budynku, jako ścian zewnętrznych podziemnego audytorium. Uzyskaliśmy w ten sposób miejsce o niepowtarzalnym mikroklimacie. Będące jednocześnie „kopalnią wiedzy” dla odwiedzających je geologów.
•	W zrównoważonym koncepcie energetycznym. W energooszczędnej bryle- głównym źródłem ciepła i chłodu dla budynku są pompy ciepła z wymiennikiem gruntowym (glikol- woda). Dolne źródło składa się z 91 odwiertów do 120 m głębokości. Dodatkowo wspomaganie ogrzewania wody odbywa się z instalacji solarnej w postaci umieszczonych na dachach kolektorów słonecznych. 
•	W wykorzystaniu materiałów naturalnie występujących w regionie. Do budowy elewacji użyte zostały łupane kamienne bloki, z wapienia identycznego geologicznie ze skałą kamieniołomu. Kamień na elewacje wydobyty został z sąsiedniego kamieniołomu w Bolechowicach. 
•	W sposobie projektowania. Obiekt zaprojektowany został w REVIT, co umożliwiło koordynację wszystkich branż w 3D i kontrole kosztów na każdym etapie projektowania.

Dodatkowe informacje

Współpraca autorska: Architekci: MARTA SĘKULSKA- WROŃSKA, MICHAŁ CZERWIŃSKI, MARCIN JURUSIK, EWA GAJDA, KATARZYNA BŁASZKIEWICZ, MACIEJ RUDNICKI, AGNIESZKA NOWICKA, KATARZYNA KWIATKOWSKA, PATRYCJA MICHALAK- DĘBIEC. 

Nagrody: 
II nagroda w międzynarodowym konkursie na opracowanie koncepcji architektoniczno-budowlanej oraz zaproszenie do realizacji. Organizator: Uniwersytet Warszawski oraz Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP, 2012 r
•	Najlepszy Obiekt Użyteczności Publicznej w Polsce w konkursie International Property Awards 2015
•	Najlepszy Obiekt Użyteczności Publicznej w Europie w konkursie International Property Awards 2015
•	Najbardziej Przyjazny Środowisku i Użytkownikom Obiekt Roku w konkursie Eurobuild Awards in Architecture 2015
•	Nominacja do nagrody Miesa Van Der Rohe 2017
•	Nominacja do nagrody Polski Cement w Architekturze 2016 

  • EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
  • EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
  • EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
  • EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
  • EUROPEJSKIE CENTRUM EDUKACJI GEOLOGICZNEJ
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY