Rewitalizacja Wieży i Chłodni
  • Rodzaj: Projekt
  • Autor: BAAR
  • Lokalizacja: Zabrze
  • Inwestor: Multus
  • Powierzchnia użytkowa: 3900m2
  • Data projektu: 2012
  • Data realizacji: 2018
Rewitalizacja Wieży i Chłodni

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

Ponad stuletnie budynki wieży i chłodni, o dużych walorach zabytkowych, zlokalizowane są na terenie pozostałym po byłych zakładach mięsnych „Maćko” w Zabrzu. Po upadku zakładów obiekty nie zostały zagospodarowane i niszczały przez kolejne 20 lat. Dlaczego mają podupadać dalej, jeśli pojawił się nowy inwestor? Wykorzystujemy to co nasze i to co cenne! Rozbudowujemy je, wprowadzamy nowe funkcję, ale… w duchu poszanowania ich pierwotnej architektury i pozostawienia jej niemalże w nienaruszonym stanie! Nie zatracamy świadectwa historycznego obiektów. Jesteśmy w tym szczerzy i robimy to na zasadzie kontrastu. Obiekty istniejące poddajemy wyłącznie renowacji, a elementom dobudowanym nadajemy całkowicie odmienny – współczesny charakter. W budynku wieży kreujemy kompleks gastronomiczny, a na nadbudowanej kondygnacji- ponad 35 metrów nad poziomem terenu budujemy restaurację. Zapewniamy widok na panoramę miasta, dzięki przeszklonemu Skybar-owi. Łączymy nowoczesną architekturę z historycznym budynkiem i dajemy możliwość doświadczania swoistego eklektyzmu kulturowego, dzięki ciągłemu przemieszczaniu się pomiędzy obiema częściami. Całość łączymy w jedność i dajemy świadectwo obu epokom. Niby wszystko proste, oczywiste, ale jednak innowacyjne.

  • Rewitalizacja Wieży i Chłodni
  • Rewitalizacja Wieży i Chłodni
  • Rewitalizacja Wieży i Chłodni
  • Rewitalizacja Wieży i Chłodni
  • Rewitalizacja Wieży i Chłodni
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY