Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
  • Rodzaj: Projekt
  • Autor: A+house / Jakub Dalek
  • Lokalizacja: Wrocław
  • Inwestor: Prywatni Inwestorzy
  • Powierzchnia działki: ca 700 m2
  • Powierzchnia użytkowa: ca 800 m2
  • Data projektu: 2017
  • Data realizacji: 2017
Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

Przedmiotowy budynek wielorodzinny we Wrocławiu jest pierwszym hybrydowym budynkiem z zasobnikiem lodu w Polsce i został zaprojektowany dla kooperatywy mieszkaniowej, która również stanowi nowość w naszym kraju. Budynek jest w standardzie pasywnym i bazuje na naszej, opatentowanej, prefabrykowanej konstrukcji hybrydowej – żelbetowej i elementów szkieletu drewnianego, uzupełnionych materiałami z wełny drzewnej. Budynek został wyposażony w innowatorski system grzewczy/chłodzący, bazujący na pompie ciepła, która czerpie energię z zasobnika lodu, znajdującego się pod płytą fundamentową, oraz tarasowego kolektora słonecznego/powietrznego, znajdującego się na dachu. Dalsze komponenty systemu stanowią: wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna, czerpiąca energię z gruntu poprzez GWC, ogrzewanie/chłodzenie zintegrowane w stropie (aktywacja betonu), stacja uzdatniania wody oraz instalacja wody deszczowej, a całością zarządza system domu inteligentnego. Prowadzimy prace B+R, zatem budynek ma zostać wyposażony w urządzenia pomiarowe, które mają nam przesyłać informacje dot. funkcjonowania ww. systemów. W roku 2013 złożyliśmy wnioski patentowe na ww. rozwiązania, które stosujemy w większości naszych realizacji. Za ww. system w 2014 r. zostaliśmy nagrodzeni pierwszym miejscem przez Stowarzyszenie Instalatorów za najbardziej innowacyjny system grzewczy/chłodzący i najbardziej estetyczne wykonanie w domach jednorodzinnych. Wyżej opisanym projektem chcemy wprowadzić świeżość i innowacje do architektury mieszkaniowej i przełamać konwenanse różnego pokroju.

Dodatkowe informacje

Nowe Żerniki to modelowe osiedle we Wrocławiu, które w coraz większym tempie staje się alternatywą dla „taśmowej produkcji ” mieszkań – mocno ujednoliconej i nie zawsze jakościowo zadowalającej oferty generowanej przez rynek. Ww. osiedle powstaje w zachodniej części miasta, w pobliżu Stadionu Miejskiego, na południe od ulicy Kosmonautów.
Projektowane przez najlepszych wrocławskich architektów osiedle odpowiadać ma potrzebom nowoczesnych mieszkańców miasta, ułatwiać budowanie więzi społecznych, sprostać normom budownictwa ekologicznego, a także było architektoniczną wizytówką Europejskiej Stolicy Kultury w 2016 roku.

Nowe Żerniki to przedsięwzięcie zorganizowane wspólnie przez miasto Wrocław, Dolnośląską Okręgową Izbę Architektów RP, przy współpracy wrocławskiego oddziału SARP.
W przeciwieństwie do standardowych osiedli, powstających chaotycznie na obrzeżach miasta, Nowe Żerniki pomyślane zostały jako jednostka wyposażona w podnoszące komfort życia elementy charakterystyczne dla miasta. Na terenie osiedla znajdzie się szkoła, przedszkole, dom seniora, a także dom kultury, ulokowany w przebudowanym schronie. Główne osie osiedla zaprojektowane zostały jako zielone aleje, w które wkomponowane zostaną kameralne punkty handlowe i usługowe. Na terenie przecinającego osiedle z północy na południe skweru, ulokowane zostaną obiekty rekreacyjne – boiska, korty i place zabaw. W południowej części osiedla, w pobliżu parku, do którego przylegać będzie osiedle, planowane jest też wzniesienie kościoła.


Na zachodzie projektowanego terenu, w mniej zagęszczonej zabudowie, oraz w kameralnym otoczeniu, planowane jest postawienie pierwszego w Polsce hybrydowego budynku wielorodzinnego w standardzie pasywnym, wyposażonego w zasobnik lodu. Obiekt nowoczesny, wychodzący naprzeciw oczekiwaniom najwyższych standardów projektowania ekologicznego, ma stać się pionierem w promowaniu życia w zgodnie z naturą. 

Budynek jest realizowany w formie hybrydy - kooperatywy mieszkaniowej i inwestycji deweloperskiej. 
Kooperatywa to grupa osób współdziałająca ze sobą w celu nabycia nieruchomości i wybudowania na niej budynku wielorodzinnego z zamiarem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych. Kooperanci wspólnie ustalają koncepcję zagospodarowania nieruchomości, w szczególności dokonują przydziału lokali mieszkalnych (i lokali usługowych, jeśli takie przewidują) oraz wyodrębnienia części wspólnych, a następnie wspólnie decydują o finansowaniu i przebiegu procesu inwestycyjnego. 
Niestety nie istnieje w Polsce produkt kredytowy, który jest przewidziany dla Kooperatyw, a większość takich grup ludzi, nie jest w stanie sfinansować przedsięwzięcia budowy budynku wielorodzinnego gotówką.
Znaleźliśmy Inwestora, który sfinansuje zakup działki i budowę, a Kooperanci zwrócą pożyczkę (wraz z odsetkami) po wyodrębnieniu własności lokali i otrzymaniu kredytu hipotecznego na własne mieszkanie.

Projekt inwestycji zakłada stworzenie dwupiętrowego obiektu z siedmioma lokalami mieszkalnymi i jednym biurowym, z kondygnacją podziemną - garażem dla mieszkańców, tarasami na dachu i licznymi loggiami. Mieszkając na parterze można w pełni cieszyć się własnym, odseparowanym, przestrzennym ogrodem, który posiada również lokal usługowy na półpiętrze, a apartamenty na wyższych kondygnacjach posiadają przestrzenne loggie. Wszystkie lokale mają dostęp do zielonego dachu ze strefą rekreacyjną. Połowa dachu przeznaczona jest jako strefa odpoczynku, a druga połowa do uprawy warzyw (jak np. pomidorów, marchewek, itd.).

Budynek został zaprojektowany w standardzie pasywnym. Chcieliśmy pokazać, że standardy energetyczne nie są barierą, jeżeli chodzi o uzyskanie nowoczesnej, unikalnej bryły. Mierzymy się ze stereotypem, że w budynkach pasywnych funkcja i ogólne wytyczne energooszczędności spychają na margines walory architektoniczne i estetyczne. Naszym zdaniem, budynek pasywny nie musi być powtarzalnym, nieatrakcyjnym, pozbawionym przeszkleń i ciekawych form, obiektem. Wręcz przeciwnie, może stać się on projektem/obiektem Naszych marzeń. 

Ww. budynek jest unikalny w skali Polski. Jako pionierzy wprowadzamy w naszym kraju pojęcie bloku mieszkalnego pasywnego i technologię hybrydową. 
Konstrukcja budynku jest hybrydą prefabrykowanych elementów żelbetowych (strop i stropodach) oraz prefabrykowanych elementów szkieletu drewnianego. Całość zostaje uzupełniona przez prefabrykowane słupy żelbetowe, na których spoczywają przegrody poziome.
Płyty stropowe oraz płyty stropodachu stanowią prefabrykaty żelbetowe, w których przygotowano kanały na wentylację mechaniczną i instalację elektryczną (peszle oraz lampy), oraz w których zintegrowano system grzewczy/chłodzący.
Elementy szkieletu drewnianego są montowane pomiędzy istniejący szkielet konstrukcji.
Wszystkie prefabrykaty są produkowane na hali produkcyjnej, w kontrolowanych warunkach, przy spełnieniu rygorystycznych norm jakościowych. 
Zaletę takiego rozwiązania stanowi ciągła kontrola nad jakością prefabrykatów, co pozwala na dużo większą dokładność i precyzję wykonania. Dzięki temu, domy posiadają wysoką jakość, czas produkcji jest nieporównywalnie krótszy, ponieważ nie obowiązują przerwy technologiczne, i proces budowlany nie jest uzależniony od warunków atmosferycznych. Skutkuje to także dużą oszczędnością finansową z powodu mniejszej liczby osób zaangażowanych w budowę, mniejszym zużyciem materiałów dzięki precyzyjnym zestawieniom oraz brakiem konieczności dokonywania poprawek.

W obiekcie zastosowane zostały zdrowe, ekologiczne, naturalne produkty z wełny drzewnej jako wypełnienie przegród zewnętrznych oraz ścian wewnętrznych w celu podniesienia ich akumulacyjności cieplnej oraz izolacyjności akustycznej (Rw nawet do 67 dB). 
Bardzo dobre ocieplenie, to przede wszystkim gwarancja zdrowego budynku. Bardzo ważnymi czynnikami są: niski współczynnik przenikania ciepła, trwałość materiału, wysoka izolacyjność akustyczna, absorpcja wilgoci, zachowanie ocieplenia w kontakcie z wilgocią oraz zdolność akumulowania ciepła. Rozpatrując te parametry, wełna drzewna jest obecnie najlepszym materiałem izolacyjnym. Skutkuje to trwałym ociepleniem na długi okres użytkowania. 
Wełna drzewna ogranicza zbieranie się wody w przegrodzie i występujące potem zawilgocenia, tak jak w przypadku styropianu czy wełny mineralnej. Jest to dla użytkowników gwarancja odpowiedniego mikroklimatu w pomieszczeniach. 

W celu zapewnienia zysków słonecznych, większa część elewacji południowej została przeszklona. Duże szklane płaszczyzny posiadają potrójne przeszklenie, wyróżniają się jakością i parametrami, szczególnie niskim współczynnikiem przenikania ciepła oraz szczelnością. 
Forma loggii została ukształtowana tak, aby w naturalny sposób chronić wnętrza przed nadmierną ilością promieni słonecznych latem i dopuszczać jak najwięcej światła w okresie zimowym. Dodatkowo budynek uzupełniony jest o zewnętrzne żaluzje fasadowe chroniące przed nadmiernym promieniowaniem, które są sterowane w odpowiedni sposób za pomocą systemu domu inteligentnego, który swoim działaniem obejmuje większość instalacji w budynku. Steruje on m. in. oświetleniem (w pełni ledowym), wentylacją, ogrzewaniem, chłodzeniem, żaluzjami, systemami alarmowymi, domofonem czy aplikacjami multimedialnymi. Liczne czujniki i systemy ochronne zapewniają bezpieczeństwo, wygodę oraz oszczędność użytkowania.

Oprócz pasywnych systemów, budynek został wyposażony w aktywne systemy, aby zapewnić jeszcze większy komfort Swoim użytkownikom. Obiekt posiada autorski innowacyjny system grzewczy/chłodzący, bazujący na pompie ciepła, która czerpie energię z dolnego źródła, które - w tym przypadku - stanowi zasobnik na wodę lodową w wielkości 74.000 l, który znajduje się pod częścią budynku, obok garażu podziemnego. Zasobnik nie spowoduje dodatkowych kosztów budowy, ponieważ ze względu na słabe warunki gruntowe i konieczność wykonania białej wanny, ta przestrzeń pozostawała wolna pod parterem.
Wydajność prawidłowo dobranego systemu zasobnika lodu jest większa od instalacji z sondami gruntowymi, jednocześnie montaż nie wymaga specjalistycznego sprzętu i w mniejszym stopniu ingeruje w otoczenie budynku. Technologia ta szczególnie dynamicznie rozwija się w Niemczech, Austrii, Holandii i Szwajcarii, ze względu na ograniczanie w tych krajach możliwości wykonywania odwiertów i problemy z ich późniejszą eksploatacją. 

Uzupełnieniem zasobnika lodu stanowi kolektor w dachu płaskim, który składa się z rur wtopionych w wylewkę betonową tarasu. Ww. kolektor jest wypełniony glikolem i może być stosowany zimą jako system antyoblodzeniowy.

System wody deszczowej magazynuje wodę, która jest wykorzystywana w instalacjach wewnętrznych budynku (toalety, pralka, itd.) oraz do uprawy warzyw na dachu i w ogrodzie.

Poprzez zastosowanie pompy ciepła, Inwestorzy mają możliwość ogrzewania oraz chłodzenia mieszkań, które następuje poprzez system sufitowy rur wbudowanych w strop oraz stropodach. Aktywacja betonu jest bardzo korzystna, ponieważ strop i stropodach stanowią duży akumulator energii (ciepła/chłodu), która jest oddawana powoli i równomiernie. Taki system nie powoduje przeciągów i jest odbierany bardzo naturalnie.

Wentylacja jest oparta na systemie mechanicznym nawiewno-wywiewnym z odzyskiem ciepła (rekuperator), który czerpie dodatkową energię z glikolowego gruntowego wymiennika ciepła, znajdującego się pod płytą fundamentową, która jest przekazywana przez chłodniczkę/nagrzewnicę glikolową. Woda przepływająca w warstwach gruntowych (wysoki poziom wód gruntowych) w okresie zimowym nagrzewa, a w okresie letnim schładza wymiennik, co znacznie poprawia jego wydajność.

Wszystkie ww. rozwiązania mają zapewnić Użytkownikom komfort oraz bezobsługowość.

Staramy się stale optymalizować już wcześniej przyjęte rozwiązania, aby jak najbardziej skrócić czas spędzony na budowie i wykorzystać go na hali produkcyjnej w kontrolowanych warunkach, aby obniżyć koszty wnoszenia budynków, stosując korzystniejsze rozwiązania, bardziej dostępne dla większości Inwestorów.

We współpracy z uczelniami wyższymi prowadzimy prace B+R. Przedmiotowy budynek ma również zostać wyposażany w różne urządzenia pomiarowe, których wyniki będą gruntownie analizowane i które mają się przyczynić do stworzenia lepszych systemów. Wszystkie nasze działania są wynikiem wielkiej pasji, którą jest dla nas architektura.

Mottem całej inwestycji stała się sentencja "Innowacje w zgodzie z naturą!".

  • Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
  • Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
  • Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
  • Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
  • Podwójna hybryda – kooperatywa w pasywnym budynku wielorodzinnym we Wrocławiu
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY