Budynek socjalno-biurowy
  • Rodzaj: Realizacja
  • Autor: Mroczkowski Architekci
  • Lokalizacja: Poznań - Suchy Las
  • Inwestor: Prywatny
  • Powierzchnia działki: 1,08 ha
  • Powierzchnia użytkowa: 6300 m2, część socjalno-biurowa 420 m2
  • Kubatura: 35700 m3
  • Data projektu: 2015
  • Data realizacji: 2017
Budynek socjalno-biurowy

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

Projekt obejmował budowę hali produkcyjno-magazynowej z zapleczem socjalno-biurowym. Inwestorem jest firma związana z wystawiennictwem, w związku z tym należało znaleźć prosty sposób uatrakcyjnienia budynku, by stał się wizytówką firmy. Zdecydowano, że powstanie prosta hala z wbitym w nią prostopadłościennym budynkiem socjalno-biurowym. Inspiracją dla kształtu jego elewacji było linearne czarno-białe logo oraz fakt, że główną materią z jakiej powstają produkty firmy jest drewno. Najpierw powstał drzewiasty rysunek linii elewacji, które wyznaczyły kształty okien. Innowacyjne w projekcie jest zastosowanie na elewacji białych płyt ze spieków kwarcowych, klejonych do aluminiowej konstrukcji nośnej. Bardzo stabilne płyty grubości 5 mm dają możliwość precyzyjnego montażu dużych płaszczyzn i wnęk okiennych. Płyty cięte są na urządzeniach CNC. Po otrzymaniu projektu wykonawczego podziału płyt elewacyjnych w formacie CAD, wykonawca dokonał w nim drobnych korekt wymiarowych na budowie i przesłał bezpośrednio do urządzenia CNC, które wycinało gotowe moduły. Analogicznie wykonano zabudowę holu z płyt HPL.

  • Budynek socjalno-biurowy
  • Budynek socjalno-biurowy
  • Budynek socjalno-biurowy
  • Budynek socjalno-biurowy
  • Budynek socjalno-biurowy
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY