Finalista konkursu
Amfiteatr Rymanów - Zdrój
  • Rodzaj: Projekt
  • Autor: arch. inż. Stefan Stempin, arch. inż. Alan Trzeci, inż. Roman Zimka
  • Lokalizacja: Rymanów - Zdrój
  • Inwestor: Gmina Rymanów
  • Powierzchnia działki: 1.75 Ha
  • Powierzchnia użytkowa: 150 m2
  • Kubatura: 1000 m3
  • Data projektu: lato 2016
  • Data realizacji: jesień 2017
Amfiteatr Rymanów - Zdrój

Na czym polega innowacyjność projektu/realizacji

Amfiteatr Liść zaprojektowano w centrum XIX-wiecznego uzdrowiska w południowo-wschodniej Polsce zakładanego z ówczesnym trendem w stylu neowernakularnym, z klarowną proweniencją szwajcarską czy też alpejską. Atrakcyjność estetyczna tej nostalgicznej drewnianej architektury nie maleje, stąd jako innowację wprowadzamy współczesną małą architekturę zbliżoną do stylu secesji oraz architektury organicznej z konstrukcją więźby w postaci stalowego liścia w drewnianej skórze - idącego współczesną  drogą formy architektonicznej i romantycznego detalu zdroju.
Więźba zainspirowana liściem lipy symbolizujący w Religi i kulturze kobiecość i pokój znakomicie wpisuje się w istotę funkcji wystawienniczo-widowiskowej oraz  w tradycje praktykowanego tu przed laty obrządku grecko-katolickiego
Liść zlokalizowano obok spalonego podczas wojny Dworca Gościnnego stanowiącego centrum atrakcji zdroju oraz nieznacznie zmieniony kontekst urbanistyczny  jest wynikiem zrozumienia tradycji i ducha miejsca

Dodatkowe informacje

Rzut wykreślono na kwadracie o boku 10m z wykorzystaniem złotej proporcji podzielono go na zmiękczoną łukiem część frontową z proscenum, stożkowy środek i skryte pod błoną dachu tylne wejście z pochylnią dla niepełnosprawnych oraz schodami pod scenę, szczyt dachu znajduje się na wysokości 7,20m
Konstrukcja składa się z żelbetowej podsceny oraz bocznych słupów nośnych z okładziną z miejscowego piaskowca, została przykryta stalową konstrukcją z dwuteowników spawanych do rdzenia wykonanego z profilu blachownicy i walcowanych boków, całość obłożono dekoracyjną skrzynią drewnianą, dach krytym stalowym gontem z posypką, wnętrze sceny wykończono wikliną i korkiem dekoracyjnym, podscenie otacza surowy beton

  • Amfiteatr Rymanów - Zdrój
  • Amfiteatr Rymanów - Zdrój
  • Amfiteatr Rymanów - Zdrój
  • Amfiteatr Rymanów - Zdrój
  • Amfiteatr Rymanów - Zdrój
SPONSORZY GŁÓWNI
PARTNER TECHNOLOGICZNY