Architektura MuratorKonkursyNowe centrum lokalne w Chałupach: wyniki konkursu na zagospodarowanie przestrzeni nad Zatoką Pucką

Nowe centrum lokalne w Chałupach: wyniki konkursu na zagospodarowanie przestrzeni nad Zatoką Pucką

Karolina Upława i Michał Stangel z Politechniki Śląskiej zwyciężyli w konkursie na zagospodarowanie tzw. Szperku w Chałupach, proponując minimalną ingerencję w krajobraz, ale jednocześnie bogatą ofertę usług, atrakcyjnych zarówno dla turystów, jak i mieszkańców.

Nowe centrum lokalne w Chałupach: wyniki konkursu na zagospodarowanie przestrzeni nad Zatoką Pucką
Nowe centrum lokalne w Chałupach, proj. Karolina Upława i Michał Stangel

Konkurs architektoniczny na zagospodarowanie tzw. Szperku, czyli nieco ponad hektarowego terenu między ulicą Kaperską a linią brzegową Zatoki Puckiej w Chałupach zorganizowała Gmina Władysławowo. Zadaniem uczestników było zaproponowanie nowego sposobu wykorzystania przestrzeni zarówno w sezonie letnim, jak i po nim, przy jednoczesnym zachowaniu najcenniejszych walorów przyrodniczo-krajobrazowych otoczenia. Zwycięskie koncepcje mają posłużyć do aktualizacji obowiązującego planu zagospodarowania. W jury zasiedli przedstawiciele urzędu gminy: Kamil Pach, Tomasz Staszewski, Wiesława Karczewska, Ewa Mączka, Paulina Pach, Karol Wrosz, Michał Ruth oraz Michał Budzisz (przewodniczący).

Nowe życie Szperku w Chałupach

Na konkurs nadesłano 19 prac, wymogi formalne spełniło 9. Spośród nich za najlepszą sędziowie uznali też przygotowaną przez Karolinę Upławę i Michała Stangla z Politechniki Śląskiej. Praca harmonijnie łączy w sobie pewne elementy do których zostaliśmy przyzwyczajeni jako użytkownicy terenu, jak np. widok na Zatokę Pucką oraz niezabudowana przestrzeń możliwa do wykorzystania czy to na potrzeby wydarzeń sportowych czy też kulturalnych. Dodatkowo zakłada wprowadzenie funkcji usług gastronomicznych służących obsłudze ruchu turystycznego oraz towarzyszących organizacji wydarzeń kulturalno-sportowych – uzasadniało jury.

Nowe centrum lokalne: Chałupy Welcome To

Autorzy zaproponowali przestrzeń o charakterze lokalnego centrum, z niską zabudową usługową jedynie od strony wschodniej i zachodniej. Pozostałą część terenu pozostawili jako otwartą, z nowymi nasadzeniami, ogrodem deszczowym, małą architekturą i miejscem zabaw dla dzieci. Projektowane budynki powinny powstać w lekkiej konstrukcji drewnianej, nawiązując we współczesnej formie do charakteru Chałup. Koncepcja przewiduje pięć obiektów kubaturowych. Pierwszy, wyniesiony na słupach, o powierzchni użytkowej ok. 394 m², tworzyłby pierzeję wschodnią i mieścił m.in. wielofunkcyjne centrum aktywności społecznej ze świetlicą dla dzieci i przestrzeniami co-workingowymi oraz otwarty parking w przyziemiu.

Dostęp do parkingu zaplanowano od ul. Sztormowej, od strony placu zlokalizowano pochylnię dla osób z niepełnosprawnościami, poprowadzoną nad ścieżką rowerową oraz deptakiem i połączoną z bulwarem urządzonym na wale przeciwpowodziowym. Dwa kolejne budynki, o powierzchni ok. 281 m² i 104 m², tworzyłyby pierzeję zachodnią, czwarty, o powierzchni 101 m², to wolno stojący pawilon, w którym znalazłyby się toalety i prysznice dla turystów i surferów, a piąty – porośnięta roślinnością ażurowa wieża widokowa. Autorzy zaplanowali możliwość etapowania lub wariantowania realizacji, na przykład nad lokalami usługowymi dopuszczają realizacja dodatkowych kondygnacji z pokojami gościnnymi do wynajęcia.

Drugą nagrodę przyznano Jakubowi Kubickiemu, Matyldzie Grzywac i Karolinie Stawoskiej, a trzecią Biance Piechocie, Wojciechowi Wiśniewskiemu i Michałowi Rzepce.

Czytaj też: Jak projektować zrównoważone miasta? |

Open Air Museum / Cieszyn Realizacja jest unikatowym w skali europejskiej przedsięwzięciem, w wyniku którego powstała ekspozycja muzealna rozlokowana na dwóch brzegach rzeki - polskimi i czeskim – o realizacji biura RS+ Robert Skitek pisze Justyna Swoszowska.
Ogród Jordanowski nr 1, Tu Wolno Grać w Piłkę Ogród Jordanowski nr 1 w Poznaniu przechodzi metamorfozę. W pierwszym etapie zrealizowano część sportową, z boiskami i strefą do ćwiczeń. Projekt zagospodarowania całego terenu opracowało biuro UGO Architecture Hugona Kowalskiego.
Wyniki konkursu na nowe centrum Kalisza Znamy wyniki konkursu SARP na zagospodarowanie dwóch rynków w centrum Kalisza. Pierwszą nagrodę przyznano pracowni Roman Rutkowski Architekci za ideę bardzo oszczędną w środkach wyrazu, a jednocześnie niezwykle elegancką i kompleksową. Wśród laureatów także Inicjatywa Projektowa i pracownia Maćków.
Architektura Roku 2019 i Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego – wyniki Unikato projektu KWK Promes, szpital psychiatryczny w Szwajcarii pracowni M.O.C Architekci, Dom na Łące w Blachowni Kamila Cierpioła, zagospodarowanie terenów byłego Ośrodka Wypoczynkowego Niedzielnego w Jastrzębiu Zdroju oraz rynku w Orzegowie w Rudzie Śląskiej. Jurorzy konkursów Architektura Roku i Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego wyłonili laureatów.
Dziedziniec przed Zamkiem Cesarskim w Poznaniu – wyniki konkursu Ogłoszono wyniki dwuetapowego konkursu na zagospodarowanie dziedzińca przed Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Zwyciężyła młoda warszawska pracownia Aleksander Wadas Studio, pokonując 40 zespołów z całej Polski.
Skwer Gwary Warszawskiej – nowe centrum aktywności lokalnej w stolicy Zaniedbany skwer na warszawskiej Woli zmieni się w miejsce sąsiedzkich spotkań ze strefą rekreacji dla seniorów oraz kinem letnim. Koncepcja powstała dzięki współpracy miejskich ogrodników z Zarządu Zieleni, socjologów Fundacji Na Miejscu oraz projektantów z Pracowni Architektury Krajobrazu Marty Tomasiak.