lokalizacja
typ projektu
Członkowie Stowarzyszenia Czasu Kultury wygrali konkurs na zagospodarowanie obiektu.
W Baku powstaje unikatowy projekt, który cechuje zaangażowanie w ideę zrównoważonego rozwoju. BIG Architects wraz z inżynierami z Ramboll ujawnili plany urbanistyczne "zielonego miasta".
Nowy obiekt nadwieszony nad świątynią ochrania historyczny monument. (Autorzy: Daniel Karpinski Architect)
Hotel w Szklarskiej Porębie to opozycja dla domów wczasowych często ingerujących w krajobraz. Na opadającej w dół łące rozrzucono skalne odłamki układające się w kształt nieregularnej litery Y.
1. nagroda w konkursie na zagospodarowanie warszawskigo placu z uwzględnieniem historycznej zabudowy i osi widokowych. Autorzy: Pleneria s.c.
Holenderskie biuro architektoniczne MVRDV wygrało konkurs na projekt centrum Gwanggyo – nowego miasta położonego 35 km na południe od Seulu.
Eksperymentując z formą i skupiając się na walorach estetycznych nie zapomniano również o pragmatycznej, funkcjonalnej stronie obiektu. Dzięki ścianie kurtynowej, opalizująca fasada zapewnia izolację termiczną biurowca.
Pozwolenie na prowadzenie prac budowlanych przy obiekcie zabytkowym uzyskał projekt rewitalizacji poznańskiej ikony modernizmu. Autorzy: JEMS Architekci.
MSN / Warszawa Decyzja o wykorzystaniu białego betonu architektonicznego na elewacjach spowodowała, że wszystkie poszczególne etapy związane z technologią i realizacją obiektu wymagały innego podejścia niż na typowej budowie. O realizacji siedziby Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie według projektu biura Thomas Phifer and Partners piszą Mikołaj Mundzik i Krzysztof Kuniczuk.
Galerie