lokalizacja
typ projektu
Nowy obiekt nadwieszony nad świątynią ochrania historyczny monument. (Autorzy: Daniel Karpinski Architect)
Hotel w Szklarskiej Porębie to opozycja dla domów wczasowych często ingerujących w krajobraz. Na opadającej w dół łące rozrzucono skalne odłamki układające się w kształt nieregularnej litery Y.
1. nagroda w konkursie na zagospodarowanie warszawskigo placu z uwzględnieniem historycznej zabudowy i osi widokowych. Autorzy: Pleneria s.c.
Holenderskie biuro architektoniczne MVRDV wygrało konkurs na projekt centrum Gwanggyo – nowego miasta położonego 35 km na południe od Seulu.
Eksperymentując z formą i skupiając się na walorach estetycznych nie zapomniano również o pragmatycznej, funkcjonalnej stronie obiektu. Dzięki ścianie kurtynowej, opalizująca fasada zapewnia izolację termiczną biurowca.
Pozwolenie na prowadzenie prac budowlanych przy obiekcie zabytkowym uzyskał projekt rewitalizacji poznańskiej ikony modernizmu. Autorzy: JEMS Architekci.
Centrum Sztuki Współczesnej wpisuje się w nurt kształtowania obiektów muzealnych. Widoczny jest w nim silny wpływ myśli minimalistycznej we współczesnej architekturze.
PRL-owska bryła zyska nową twarz. Firma Celtic Asset Management podjęła się modernizacji dawnego domu towarowego. Projekt powstał w kieleckim biurze architektonicznym MFA.
Rozbudowa Teatru Polskiego w Szczecinie Jednym z wyzwań podczas modernizacji i rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie było wykonanie pierwszej w Polsce dociskowej ściany żelbetowej, która stanowiła zabezpieczenie obudowy wykopu, a także pełni funkcję fundamentu obiektu – pisze Romuald Loegler.
Galerie