lokalizacja
typ projektu
Zarząd cmentarza wyraził konieczność postawienia nowego obiektu, który poprzez wizualną formę prezentowałby jego historię i pamięć osób, które tam spoczywają.
Zwycięski projekt ma szansę stać się ikoną na miarę Wieży Eiffla. Budynek został zaprojektowany przez Jeana Nouvela, zdobywcę Architecture Pritzker Prize 2008.
Kubiczną bryłę przecinają otwory okienne, których rytm wynika z funkcji wewnętrznych.
I nagroda w konkursie na design 200 salonów znanej marki telefonii cyfrowej.
Prosty i ascetyczny w swej formie budynek wpisany w rozczłonkowany system urbanistyczny jest w stanie uleczyć chaotyczną tkankę miejską. (jojko+nawrocki architekci)
Niemiecka pracownia Pysall.Ruge zwyciężyła konkurs na opracowanie koncepcji rozwoju chińskiego miasta. Stworzono program wokół istniejącej centralnej tkanki urbanistycznej o układzie przypominającym rozłożone płatki róży.
Symbolizująca ekran „zawieszona” w pionowej przeszklonej fasadzie ciężka kostka jest zwrócona w stronę położonego na wzgórzach centrum miasta.
Prosta bryła swym kształtem będzie nawiązywać do zabudowy śródmiejskiej oraz otrzyma nowoczesną elewację w postaci warstwowej szklanej fasady.
Rozbudowa Teatru Polskiego w Szczecinie Jednym z wyzwań podczas modernizacji i rozbudowy Teatru Polskiego w Szczecinie było wykonanie pierwszej w Polsce dociskowej ściany żelbetowej, która stanowiła zabezpieczenie obudowy wykopu, a także pełni funkcję fundamentu obiektu – pisze Romuald Loegler.
Projekt: Claesson Koivisto Rune
Projekt: Maciej Karpiak
Galerie