Architektura MuratorProjektyBiblioteka publiczna w Lublińcu

Biblioteka publiczna w Lublińcu

Projekt nowej siedziby biblioteki publicznej w Lublińcu opracowało biuro H2 Happach Architekci.

Biblioteka publiczna w Lublińcu
Południowa elewacja budynku otwiera się na atrakcyjne, zielone tereny nad rzeką lublinicą. Mury oporowe i schody tworzą tu układ tarasów; il. serwis prasowy

Teren wyznaczony pod budowę znajduje się w obrębie zabudowań folwarcznych, należących historycznie do dóbr zamku rycerskiego w Lublińcu. Obiekt zaprojektowano na planie litery L, której dłuższe ramię, od strony ulicy Sportowej, będzie mieć trzy, a krótsze dwie kondygnacje. Wyższa część podkreślać ma strefę wejściową, a zarazem rangę budynku – jedynego w okolicy o charakterze publicznym i kulturalnym. Bibliotekę usytuowano ponadto w taki sposób, by od północy domykała przestrzennie dziedziniec folwarczny, natomiast od południa otwierała się na atrakcyjne, zielone tereny nad rzeką Lublinicą.

Biblioteka publiczna w Lublińcu
Część mieszczącą główne księgozbiory zaprojektowano od północy, czytelnie zaś od południa, co daje możliwość doświetlenia miejsc pracy naturalnym światłem i zapewnia im widok na dolinę rzeki; il. serwis prasowy

Mury oporowe i schody tworzą tu układ tarasów, dzięki pochylniom dostępnych także dla osób niepełnosprawnych. W kontraście do „ciężkiej” kompozycji ceglanych elewacji, wnętrze, dzięki zastosowaniu dużych przeszkleń, jasnych powierzchni i drewna, ma mieć lekki, swobodny charakter. Część ścian w holu, w czytelni oraz w salach bibliotecznych obłożona zostanie płytką klinkierową. Kompozycja wnętrza podyktowana jest chęcią maksymalnego wykorzystania widoku doliny Lublinicy ze skarpy – tłumaczy Marek Happach z H2 Architekci. Powierzchnia użytkowa obiektu wyniesie 2200 m2. Jego projekt wyłoniono w przetargu zorganizowanym przez władze miasta.

Rozpoczęcie realizacji: 2016

Pawilon Pokój na lato w Warszawie Obiekt stanowił rodzaj bramy prowadzącej do Muzeum Powstania od strony ulicy Towarowej, zapowiadając planowaną tu w przyszłości rozbudowę i główne wejście na teren kompleksu.