Architektura MuratorProjektyBiurowiec Retro Office House we Wrocławiu

Biurowiec Retro Office House we Wrocławiu

Biurowiec projektu pracowni Kuryłowicz & Associates wypełni pustą przez lata działkę tuż obok teatru Capitol w samym centrum Wrocławia.

Biurowiec Retro Office House we Wrocławiu
Wysoki podcień nowego budynku będzie łączyć się z podcieniem teatru muzycznego capitol; widok od strony skrzyżowania ulic komandorskiej i piłsudskiego; il. serwis prasowy

Budynek, będący inwestycją firmy LC Corp, powstaje na reprezentacyjnej działce o powierzchni 5500 m2 u zbiegu ulic Piłsudskiego i Komandorskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie zmodernizowanego niedawno Teatru Muzycznego Capitol (proj. KKM Kozień Architekci, „A-m” 02/2014). Nawiązuje do niego nie tylko wysokością, ale też poprzez wysoki podcień, który stanowi kontynuację podcienia teatru. Na elewacjach zaproponowano szkło, aluminium i betonowe prefabrykaty. Przewidziano też dwa wejścia, jedno od strony ulicy Piłsudskiego, drugie – od ulicy Komandorskiej, a także niewielkie patio z recepcją.

Biurowiec Retro Office House we Wrocławiu
Wizualizacja wnętrz; il. serwis prasowy

Powierzchnia biurowa obiektu wyniesie ok. 18,2 tys. m2, a usługowo-handlowa – 2,6 tys. m2. Maksymalna powierzchnia piętra biurowego to 4150 m2. Pod całym budynkiem zaplanowano parking na 155 miejsc. Inwestor ubiega się dla obiektu o certyfikat BREEM na poziomie Very Good. To kolejna realizacja przywracająca prestiżowy charakter tej części wrocławskiego śródmieścia, po oddanej do użytku w 2014 roku Szkole Muzycznej im. Karola Szymanowskiego (proj. Maćków Pracownia Projektowa, „A-m” 07/2015) czy ukończonym w tym roku biurowcu Wrocław 101 (proj. PM Group Polska i RKD Architects).

Zakończenie realizacji: 2018

Mieszkania zamiast biur na Służewcu Chcemy, aby ten projekt był elementem inicjującym naturalne przekształcenia dzielnicy, forma architektury budziła ciekawość, a jak się uda, może nawet chęć przeprowadzki do miejsca, o którym myślało się od dawna, ale nie można go było znaleźć na mapie miasta – piszą autorzy koncepcji osiedla, które zainicjować ma proces zmian w biurowym zagłębiu na Służewcu.
Projekt siedziby Komisji Europejskiej według Kuryłowicz & Associates [GALERIA] Prezentujemy założenia projektu nowej siedziby Komisji Europejskiej wraz z zabudową kwartału przy Rue de la Loi w Brukseli warszawskiej pracowni Kuryłowicz & Associates.
Nowa siedziba Komisji Europejskiej – Polacy w finale konkursu Komisja Europejska ogłosiła wyniki dwuetapowego konkursu na projekt swojej nowej siedziby. W finale znalazła się pracownia Kuryłowicz & Associates, pokonując takie biura jak Ateliers Jean Nouvel, MVRDV, Zaha Hadid Architects czy O.M.A.
Warszawska linia średnicowa według Kuryłowicz & Associates PKP Polskie Linie Kolejowe ujawniły pierwsze wizualizacje przebudowy warszawskiej linii średnicowej. Koncepcję opracowuje konsorcjum spółek Torprojekt i Kuryłowicz & Associates.
Kuryłowicz & Associates – Wysoko... Wydawałoby się, że typową ambicją twórców projektujących wieżowce jest pragnienie wysokości. W przypadku architektów z warszawskiej pracowni Kuryłowicz & Associates myślenie o pięciu się ku górze równoważy jednak koncentrowanie się na tym, co „na dole” – kreowanie tętniących życiem parterów dostępnych dla wszystkich użytkowników. Dominika Szymańska podsumowuje dla nas wystawę Wysoko..., prezentowaną do 31 stycznia w siedzibie SARP Oddział Wybrzeże w Gdańsku.
Zespół mieszkaniowy w Warszawie Kameralne osiedle na granicy warszawskiego Ursusa z zielonymi terenami Konotopy to najnowszy projekt pracowni Kuryłowicz & Associates.