Architektura MuratorProjektyBulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry

Bulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry

Bulwar Józefa Zwierzyckiego na Nadodrzu zmieni się w przestrzeń edukacyjną z interaktywnymi instalacjami według projektu pracowni LAX (Laboratory for Architectural Experiments).

Bulwar fizyków we Wrocławiu – rewitalizacja nabrzeża Odry
Jedno z interaktywnych urządzeń na bulwarze: zwierciadło akustyczne

Nowe zagospodarowanie bulwaru to inicjatywa pracowników Wydziału Fizyki i Astronomii Uniwersytetu Wrocławskiego, którego siedziba znajduje się nieopodal. Pomysł zostanie zrealizowany w ramach budżetu obywatelskiego, a za projekt architektoniczny założenia odpowiadają Anna Grajper i Sebastian Dobiesz z pracowni LAX (Laboratory for Architectural Experiments). Główną ideą realizowanej koncepcji jest odzwierciedlenie w przestrzeni bulwaru zjawiska fizycznego przepływu wody i nadanie mu architektonicznego wyrazu – tłumaczą autorzy. Formy wszystkich interaktywnych instalacji oraz siedzisk są pochodnymi kształtu kropli wody. Z kolei kształt ścieżki nawiązuje do zjawiska przepływów. We współpracy z Wydziałem Fizyki opracowano symulację linii przepływu Odry przez przestrzeń bulwaru i na jej podstawie zaproponowano rysunek nawierzchni z siatki stalowej.

Rozpoczęcie realizacji: 2019

Tagi:
Centrum Południe we Wrocławiu projektu APA Wojciechowski Zakończono realizację I etapu kompleksu Centrum Południe we Wrocławiu według projektu warszawskiej pracowni APA Wojciechowski. Na terenie inwestycji zastosowany zostanie tzw. zielony beton.
Concordia Design we Wrocławiu: dlaczego realizacja MVRDV budzi kontrowersje Concordia Design we Wrocławiu została oficjalnie otwarta. Budynek budzi jednak w mieście wiele emocji. Część aktywistów wciąż przekonuje, że zgodnie z wcześniejszymi obietnicami magistratu obiekt powinien być przeznaczony na cele społeczne, część krytykuje projekt holenderskiej pracowni MVRDV za odtwórczość i nieuszanowanie kontekstu. Zanim przekonacie się na własne oczy, jak jest naprawdę, zobaczcie zdjęcia i film Juliusza Sokołowskiego.
Muzeum Lubomirskich: wyniki konkursu na projekt wystawy Zakład Narodowy im. Ossolińskich i Fundacja Art Transparent rozstrzygnęły konkurs na projekt wystawy stałej przyszłego Muzeum Książąt Lubomirskich we Wrocławiu. Zwyciężyło Studio 1:1 z Gdańska, ale nagrodzono też pracownię ONTO Kai Nosal i biuro Aleksandra Wadasa.
Kaplica wotywna we Wrocławiu Architekci przetransponowali tradycyjny model sacrum do współczesnych form i znaczeń, by zwrócić uwagę na wiadukt Autostradowej Obwodnicy Wrocławia. Z barier energochłonnych zbudowali kaplicę, która przekracza schematy architektury sakralnej. O nowej realizacji Maćków Pracownia Projektowa pisze Łukasz Wojciechowski.
Miejski ul we Wrocławiu – wyniki konkursu na projekt dworcowej pasieki Galeria BWA Wrocław Główny oraz PKP S.A. ogłosiły wyniki konkursu na projekt miejskiego ula. Obiekt już w przyszłym roku stanie na jednym z tarasów wrocławskiego dworca głównego.
Osiedle Aleja Dębowa 17-19 we Wrocławiu Na wrocławskim Borku rozpoczęła się budowa nowego osiedla, w którym zaplanowano łącznie 41 mieszkań. Najmniejsze będą mieć 30 m2, największe, trzypoziomowe, nawet 197 m2. Za projekt zespołu odpowiada Maćków Pracowania Projektowa.