Architektura MuratorProjektyDOM „INTROWERTYKA”

DOM „INTROWERTYKA”

Prosty, zbliżony do kwadratu kształt podzielono na trzy skrzydła i odsunięto je od siebie o 2 metry. Pomiędzy rozsuniętymi fragmentami powstały szklane łączniki, otwarte na dwie kondygnacje. Przez ogród i dom przechodzą pasy płytkiej wody. Projekt GRUPA PLUS

DOM „INTROWERTYKA”
Izabelin
AutorzyGRUPA PLUS • arch. Tomasz Wuczyński, arch. Katarzyna Sobolewska
InwestorPrywatny
Powierzchnia terenu769.0 m²
Powierzchnia zabudowy156.0 m²
Powierzchnia użytkowa259.0 m²
Powierzchnia całkowita346.0 m²
Kubatura1900.0 m³
Projekt2009
Data realizacji (początek)2010
Data realizacji (koniec)2011

2 kondygnacje nadziemne, 1 podziemna • 2 podziemne miejsca parkingowe

Decydujący wpływ na ukształtowanie domu miały: konieczność izolacji od najbliższego sąsiedztwa oraz rozdzielenie wejścia i wjazdu do domu.
Powstała masywna bryła, która jak twarda skorupa chroni prywatność mieszkańców.
Chociaż z zewnątrz dom stwarza wrażenie twierdzy, to dzięki doświetlającym go szczelinom, wnętrze jest niesamowicie jasne. Kolejne warstwy przeszkleń sprawiają, że przestrzeń hallu staje się jednocześnie ogrodem – atrium, gdzie płynnie przenikają się strefy ogrodu i wnętrza. Zabudowa maksymalnie wykorzystuje powierzchnię wąskiej działki.
Prosty, zbliżony do kwadratu kształt podzielono na trzy skrzydła i odsunięto je od siebie o 2 metry. Pomiędzy rozsuniętymi fragmentami powstały szklane łączniki, otwarte na dwie kondygnacje. Przez ogród i dom przechodzą pasy płytkiej wody (głęb. 5-10 cm) oraz nisze wypełnione dużymi kamieniami (otoczaki lub granit łupany), kamienie pojawiają się również na polach wodnych i w połowie wystają ponad lustro wody). Zabieg ten został wprowadzony do projektu, aby uzyskać efekt „rzek”, które przepływając przez dom, rozświetlają go.
Minimalistyczne wnętrze zostało utrzymane w spokojnej tonacji bieli i szarości. Podłogi na parterze wykonane są z jasnoszarego piaskowca lub marmuru, natomiast na piętrze wykończone drewnem tekowym o ciepłej barwie. Schody w przeszklonej klatce schodowej mają konstrukcję stalową. Blachę stalową wykończenia pomalowano na biało.