Architektura MuratorProjektyDom między brzozami

Dom między brzozami

Dom reprezentuje popularny w architekturze domów jednorodzinnych typ nowoczesnej stodoły. Jednorodna, czarna bryła wpisuje się w otoczenie i staje tłem dla otaczających drzew. Projekt powstał w poznańskiej pracowni Też Architekci.

Dom między brzozami
Źródło: materiały pracowni Też Architekci, wizualizacje: RA_
Wojnówko, województwo wielkopolskie
AutorzyTeż Architekci
Koncepcja:architekt: Małgorzata Siekanko, designer: Marta Sękowska – Kulińska, student architektury: Wojciech Andrzejewski
Projekt budowlano-wykonawczy:architekt: Paulina Wielgosz-Konewka, konstruktor: Maciej Kaleta
Powierzchnia użytkowa167.0 m²
Makieta:Małgorzata Siekanko

Zarówno pod względem formy, jak i wykorzystanych materiałów, dom nawiązuje do tradycyjnych zabudowań wiejskich. Bryła została wkomponowana pomiędzy porastające działkę drzewa i otwarta na otaczającą zieleń. Czarny kolor elewacji sprawia, że dom wpisuje się w otoczenie, a jednocześnie staje tłem dla otaczających brzóz.

Budynek zaprojektowano częściowo jako parterowy, a częściowo jako dwukondygnacyjny, pokryty dwuspadowym dachem. Jego wysokość zmienia się w zależności od funkcji oraz położenia na działce. Część zlokalizowana od strony wschodniej jest wyższa i wynosi 6,5m, przy czym podwyższenie w tym miejscu nie powoduje zacienienia użytkowej części działki. Na parterze zlokalizowano wejście do domu, toaleta, pomieszczenie gospodarcze oraz strefę dzienną - salon i jadalnia. Druga część domu, usytuowana od strony zachodniej jest niższa – osiąga 4,8 m wysokości. Tutaj mieści się sypialnia, łazienka, gabinet, spiżarnia oraz otwarta kuchnia połączona z wyższą częścią domu poprzez jadalnię.

Od strony południowej bryłę przebito dużymi przeszkleniami, a na poziomie poddasza ulokowano loggię, z której rozciągają się widoki na okoliczne pola i lasy. Przestrzeń domu została powiększona o taras wyłożony czarnym thermodrewnem. Za sprawą uprzedniego poddania obróbce termicznej, jest ono bardziej wytrzymałe na warunki atmosferyczne i trwalsze od zwykłego drewna. Tym samym materiałem pokryto wszystkie elewacje, dzięki czemu uzyskano jednorodny wyraz architektoniczny budynku.

Circle Wood House: nowa realizacja Mobius Architekci Na skraju Kampinoskiego Parku Narodowego stanął Circle Wood House – dom atrialny, którego bryła inspirowana była ściętym pniem drzewa. Za projekt obiektu odpowiada warszawska pracownia Mobius Architekci.
Refugium / Podlasie Artyści Teresa Starzec i Andrzej Jan Bielawski stworzyli prywatną mikroosadę wkomponowaną w podlaski, nadnarwiański krajobraz. o realizacji Studia A pisze Iwona Ławecka-Marczewska.
POZ_4: Dom Rozcięty w Poznaniu projektu PL.architekci Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom inwestorów, architekci zaproponowali szeroki świetlik biegnący przez całą bryłę budynku. Dzięki temu udało im się zapewnić światło dzienne na każdej kondygnacji mieszkalnej. Dom Rozcięty w Poznaniu projektu pracowni PL.architekci zdobył ostatnio Nagrodę Roku SARP w kategorii budynek mieszkalny jednorodzinny.
Dom w Bratysławie projektu pracowni Rado Rick Często bywa tak, że początkowo niewielkie zlecenie ostatecznie staje się projektem na dużą skalę. Szybko przekonali się o tym właściciele domu w Bratysławie. Proste odświeżenie pojedynczego pokoju w mgnieniu oka przerodziło się w pełną kompleksową przebudowę wnętrz z użyciem solid surface HI-MACS®. W rezultacie niepozorny budynek z lat 80. XX wieku przeobraził się w stylowy, nowoczesny dom marzeń.
Dom Przy Lesie_1 projektu TOYA DESIGN W tym budynku wnętrze zostało otwarte na otaczający działkę las, a zieleń przenika zarówno do przestrzeni parteru, jak i górnej kondygnacji. Prezentujemy Dom Przy Lesie_1 − nowy projekt pracowni TOYA DESIGN.
Peryskop od MUS Architects − dom jednorodzinny nad Jeziorem Żywieckim Jednym z najważniejszych założeń projektowych była chęć uzyskania widoku na jezioro ponad biegnącym wzdłuż jego brzegu wałem ziemnym. W tym celu projektanci nawiązali do formy peryskopu, pozwalającego – jak mówią − spojrzeć dalej i zobaczyć więcej. Prezentujemy nowy projekt pracowni MUS Architects.