Architektura MuratorProjektyMasterplan dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Masterplan dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku

Rozstrzygnięto konkurs na koncepcję zagospodarowania Stoczni Cesarskiej. Zwyciężyło biuro Henning Larsen we współpracy z BBGK Architekci oraz A2P2.

Masterplan dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku
Z okien ponad połowy budynków mieszkalnych roztaczać się ma widok na wody Martwej Wisły. Jak zapowiadają inwestorzy, projekty poszczególnych obiektów będą wyłaniane w osobnych konkursach architektonicznych

Konkurs na projekt zagospodarowania 16 hektarów w samym sercu Młodego Miasta w Gdańsku zorganizowały dwie belgijskie firmy deweloperskie, Re-Vive i Alides, które obecnie są właścicielami całego obszaru. Chęć udziału w przedsięwzięciu wyraziło 16 biur. Ostatecznie do drugiego etapu zaproszono trzy: Henning Larsen z Danii, MVRDV z Holandii i Studio Paola Viganò z Włoch. Uczestnicy mieli zaproponować sposób na ochronę i ekspozycję najcenniejszych budynków postoczniowych z równoczesnym przystosowaniem ich do nowych funkcji oraz lokalizację nowych obiektów o różnorodnym przeznaczeniu.

W jury oprócz przedstawicieli inwestorów znaleźli się Maximilian Mendel z REAS, Den Lackner z europejskiego oddziału firmy konsultingowej Athens oraz Eva Hagen z norweskiej kancelarii prawnej Hammervoll Pind. Zwycięska praca uzyskała też rekomendację specjalnie powołanej komisji ds. jakości, która stanowiła ciało doradcze dla jury. W jej skład weszli m.in. przedstawiciele Towarzystwa Urbanistów Polskich, Izby Architektów RP i Forum Rozwoju Aglomeracji Gdańskiej. Zgodnie z obowiązującym planem zagospodarowania, najwięcej miejsca autorzy przewidzieli pod zabudowę mieszkaniową.

Miałaby mieć łącznie 298 tys. m2 powierzchni, przy czym gros lokali mieszkalnych znalazłoby się w wieżowcach usytuowanych po zewnętrznych stronach działki. Najwyższe miałyby 133 m, ale zaprojektowano je na niewielkich, kilkukondygnacyjnych podiach, by zachować ludzką skalę całego założenia i chronić przestrzenie publiczne przed wiatrem. Jak zapowiadają inwestorzy, będą to nie tylko luksusowe apartamenty. W planach są też mieszkania ze średniej i niższej półki. Większość przestrzeni biurowych i usługowo-handlowych zaplanowano z kolei w zaadaptowanych obiektach historycznych, miałyby odpowiednio 61,6 i 32,5 tys. m2 powierzchni.

Tagi:
Zespół mieszkaniowy Dawna Poczta w Gdańsku Trwa budowa zespołu mieszkaniowego Dawna Poczta w Gdańsku według projektu biura Proconcept. W ramach inwestycji, realizowanej przez spółkę Euro Styl, zmodernizowany i dostosowany do nowej funkcji zostanie zabytkowy budynek pocztowy z 1929 roku.
Konkurs na projekt cmentarza wojskowego na Westerplatte Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku ogłosiło konkurs na projekt nowego cmentarza wojskowego na Westerplatte. W jury m.in. Bolesław Stelmach, Andrzej M. Chołdzyński, Stanisław Fiszer, Oskar Grąbczewski i Marta Sękulska-Wrońska. Składanie wniosków do 27 sierpnia.
Osiedle Riverview w Gdańsku Osiedle Riverview w Gdańsku to kolejna inwestycja zrealizowana nad Motławą. Apartamentowce z widokiem na rzekę i Stare Miasto zaprojektowała warszawska pracownia APA Wojciechowski.
Izba Lekarska w Gdańsku według Toprojekt: wyniki konkursu W zamkniętym konkursie na projekt ośrodka szkoleniowego Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku jednogłośnie wygrała pracownia Toprojekt z Rybnika.
Architektura i budownictwo proekologiczne: rusza nabór na studia podyplomowe Wydział Architektury Politechniki Gdańskiej ogłasza nabór na drugą edycję studiów podyplomowych „Architektura i budownictwo proekologiczne”.
Z wizją w przyszłość: Garnizon w Gdańsku [FILM] Na terenach dawnego garnizonu we Wrzeszczu od 2007 roku powstaje nowy zespół biurowo-mieszkalny z funkcjami usługowymi i kulturalnymi. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.