Architektura MuratorProjektyNowe zagospodarowanie parku w Szubinie

Nowe zagospodarowanie parku w Szubinie

Wkrótce rozpocznie się gruntowna modernizacja parku miejskiego w Szubinie w województwie kujawsko-pomorskim. Koncepcję opracowało PP Studio Patryk Pniewski

szubin
Głównym elementem całego założenia będzie aleja przyrodnicza wijąca się wokół istniejącej roślinności I jeziora. Przy części drzew przewidziano drewniane siedziska w formie trybun
szubin
Zarówno ściany pawilonu, jak I posadzkę placu architekci zaprojektowali z tradycyjnej cegły. Pozostałe ścieżki wykonane bedą z uszlachetnionej kostki betonowej w kolorze piaskowym

Projekt nowej aranżacji parku przy ul. Nakielskiej w centrum Szubina wyłoniono w konkursie zorganizowanym przez władze miasta w 2016 roku. Oprócz wytyczenia ścieżek oraz rozplanowania zieleni i elementów małej architektury uczestnicy mieli zaproponować także koncepcję obiektu sanitarnego wraz z automatyczną toaletą publiczną, ogrodzonego wybiegu dla psów, plenerowej siłowni oraz placu zabaw. Według zwycięskiej pracy gdyńskiego biura PP Studio Patryk Pniewski głównym elementem całego założenia będzie aleja przyrodnicza wijąca się wokół istniejącej roślinności i jeziora. Zaplanowano przy niej liczne głazy z informacjami na temat lokalnej fauny i flory. Obok niektórych drzew, w tym kilku uznanych za pomniki przyrody, miałyby powstać siedziska w formie małych trybun wzniesionych na sztucznie usypanych pagórkach.

Przy wejściu do parku, w zachodniej części założenia, przewidziano podłużny plac, przy którym usytuowano ceglany pawilon. Parterowy budynek mieściłby nie tylko toalety, a także trzy punkty handlowo-usługowe. Na jednej ze ścian przewidziano tu interaktywną instalację, składającą się z ruchomych trójkątów, na których przedstawiono rysunki ptaków – po obróceniu elementów ich wizerunki będą się zmieniać. Sam plac, o nawierzchni wyłożonej cegłą, prowadziłby nad brzeg jeziora, gdzie urządzono niewielki, nieco zawieszony nad wodą taras widokowy. Wykorzystując naturalny spadek terenu, po przeciwnej stronie zbiornika zaprojektowano z kolei drewnianą trybunę uzupełnioną dekoracyjnymi kompozycjami wysokich traw. Architekci widzieliby tu miejsce na stworzenia kina letniego.