Nowy pawilon UW

W konkursie na nowy pawilon na terenie Uniwersytetu Warszawskiego zwyciężyło biuro 22Architekci.

Nowy pawilon UW
Główne wejście na dziedziniec z dolnego poziomu zaprojektowano jako szerokie schody terenowe z wkomponowanymi siedziskami oraz donicami z zielenią.

Na terenie głównego kampusu UW przy Krakowskim Przedmieściu brakowało dotąd miejsca dla jednostek odpowiedzialnych za rozwój współpracy międzynarodowej. Władze uczelni postanowiły więc temu zaradzić, organizując we współpracy z SARP-em konkurs na nowy budynek, który pomieściłby Welcome Center, czyli centrum informacyjne dla studentów i pracowników z zagranicy, ale też dla osób odwiedzających i kandydatów na studia. Na lokalizację pawilonu wybrano teren między bramą główną a kościołem wizytek. To tzw. dziedziniec górny, gdzie dziś znajduje się parterowy budynek dawnych zakładów poligraficznych z lat 60. i 70. Pierwszą nagrodę otrzymało biuro 22 Architekci. Sędziowie podkreślili, że ich projekt najlepiej zdefiniował skalę, znaczenie i styl nowego budynku. Piętrowy pawilon na planie prostokąta autorzy zwieńczyli dachem czterospadowym i usytuowali na osi symetrii dziedzińca. W celu uzyskania jednolitych powierzchni założono zaszalowanie i wykonanie elewacji w miejscu docelowym z betonu barwionego w masie, z widocznym szlachetnym kruszywem i uwydatnioną fakturą – tłumaczą. Lekkości nadają bryle dwukondygnacyjne okna, rozmieszczone symetrycznie po obu stronach elewacji frontowych i w ścianach szczytowych. Projektanci zachowali wszystkie rosnące na działce drzewa, ale przewidzieli też nowe, w formie szpalerów akcentujących otaczające pierzeje. Zachowali też kształt istniejącego tu dotąd owalnego gazonu, podkreślając go obramowaniem w formie szerokich, betonowych siedzisk i ażurową posadzką.

Zakończenie realizacji: 2021

Nowy pawilon UW
W celu uwydatnienia plastyki fasady oraz nadania jej wyraźnego światłocienia architekci odsunęli nieco płaszczyzny okien od lica ściany.
Tagi:
Warszawa z nowymi zasadami współpracy z deweloperami Od teraz deweloperzy budujący osiedla, biurowce czy sklepy w Warszawie będą partycypować finansowo w przebudowie układu drogowego wokół swojej inwestycji adekwatnie to tego, jaki wpływ będzie ona miała na funkcjonowanie miasta. Nowe reguły przestaną też promować dojazdy do centrum samochodem.
ARCHIwum Warszawy lat 90. Wirtualna mapa warszawskiej architektury lat 90. Dostępna jest już mapa warszawskiej architektury lat 90. Po najntisowych realizacjach stolicy oprowadzają badaczki architektury Aleksandra Stępień-Dąbrowska i Alicja Gzowska oraz fotograf Maciej Leszczełowski, którzy razem z wolontariuszami zinwentaryzowali ponad 300 obiektów powstałych w dekadzie transformacji.
Airbubble: pierwszy w Polsce biotechnologiczny plac zabaw Jeszcze do 31 października można korzystać z biotechnologicznego placu zabaw przy Centrum Nauki Kopernik. Airbubble to pierwsze taka przestrzeń w Polsce wykorzystująca oczyszczające właściwości alg. Za projektem tego miejskiego eksperymentu stoi ecoLogicStudio.
Plac Piłsudskiego: miejsce niezgody Pojawiające się od blisko 100 lat plany zagospodarowania warszawskiego placu Piłsudskiego (kiedyś zwanego też Saskim i Zwycięstwa) oraz nadania mu właściwej oprawy architektonicznej rozpalają emocje kolejnych pokoleń Polaków. W związku z ogłoszonym w lipcu rządowym planem odbudowy pałacu Saskiego przypominamy prawie stuletnią historię planowania tego ważnego miejsca, w tym artykuł z „Architektury” nr 4/5/1966, który przeczytać można w wydaniu cyfrowym.
MSN / Warszawa Decyzja o wykorzystaniu białego betonu architektonicznego na elewacjach spowodowała, że wszystkie poszczególne etapy związane z technologią i realizacją obiektu wymagały innego podejścia niż na typowej budowie. O realizacji siedziby Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie według projektu biura Thomas Phifer and Partners piszą Mikołaj Mundzik i Krzysztof Kuniczuk.
Spójna różnorodność: o Browarach Warszawskich Piotr Lewicki Kazimierz Łatak W miejscu dawnych browarów projektantom z pracowni JEMS Architekci udało się stworzyć kawałek autentycznego miasta. Jest ono przyjazne dla pieszych, a także wielkomiejskie. Współczesne, ale niepozbawione historii – o nowej realizacji Jemsów piszą Piotr Lewicki i Kazimierz Łatak.