Architektura MuratorProjektyWyniki konkursu na projekt pawilonu LIFE+

Wyniki konkursu na projekt pawilonu LIFE+

I nagrodę otrzymała eM4 Pracownia Architektury Brataniec. Marcin Brataniec. Inspiracją dla formy pawilonu był nadwiślański krajobraz i charakterystyczne dla niego głazy narzutowe.

Pawilon LIFE+
I nagroda, eM4 Pracownia Architektury Brataniec. Marcin Brataniec

Pawilon LIFE+ powstanie przy ul. Wybrzeże Puckie (w pobliżu skrzyżowania z ul. Wybrzeże Helskie, po północnej stronie mostu Gdańskiego) i będzie pełnić funkcje ośrodka edukacji na temat ekosystemu Wisły. Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej pawilonu edukacyjnego na Golędzinowie jest wspólnym przedsięwzięciem miasta stołecznego Warszawy, a także Oddziału Warszawskiego SARP.

I nagrodę otrzymała pracownia eM4 Pracownia Architektury Brataniec. Marcin Brataniec. Inspiracją dla projektu stał się mazowiecki i nadwiślański krajobraz. Architekci nawiązali do procesów powstawania form w naturze oraz właściwych przyrodzie procesów migracji i przemieszczania. Projekt przewiduje budowę pawilonu o zwartej bryle, której forma odwołuje się do charakterystycznych dla Mazowsza kamieni polodowcowych. Zamknięcy od strony miasta, otwieraja się na rzekę harmonijnie wpisując się w otoczenie.

"Ścisły związek wizji architektonicznej z krajobrazem przyrodniczym podkreśla także lokalizacja budynku, przebieg promenady ze ścieżką nad rzeką oraz zagospodarowanie łąki inspirowanej kształtami nurtu Wisły, ławic brzegowych i wysp aluwialnych z typowym strefowym układem roślinności ukazującym strefy okresowych zalewów przez wezbrania rzeki". – czytamy w opinii Sądu Konkursowego, któremu przewodniczyła Magdalena Staniszkis.

Skład zespołu autorskiego: Marcin Brataniec, Urszula Forczek-Brataniec, Marek Bystroń, Damian Mierzwa, Maciej Gozdecki, Paulina Nosalska – współpraca (architektura krajobrazu), Jakub Marchwiany - wizualizacje

II nagrodę przyznano pracy nadesłanej przez Mateusza Tańskiego. Główna część pawilonu zaprojektowana została w postaci niewielkiego, zielonego wzgórza. Dzięki takiemu rozwiązaniu tereny rekreacyjne osłonięto od miejskiego hałasu. Zarówno pawilon, jak i zabudowania Wsi Golędzinowskiej mają niewielką skalę i odwołują się do archetypicznej formy siedliska.

III nagrodę otrzymała pracownia Piotr Bujnowski - Architekt, której projekt przewiduje lokalizację dyskretnego, horyzontalnego budynek pawilonu równolegle do brzegu Wisły. Jury doceniło niewielką ingerencję w krajobraz, wykorzystanie jego linearnej budowy krajobradu oraz minimalistyczne zagospodarowanie terenu łąk, podkreślające charakter edukacji odbywającej się bezpośrednio w naturalnym krajobrazie.

Skład zespołu autorskiego: Piotr Bujnowski, Karina Jędrak, Maciej Koczocik, Krzysztof Makowski, Martyna Rowicka

Wyróżnienie przyznano pracy nadesłanej przez Karola Żurawskiego za wyjątkowe walory pawilonu edukacyjnego: piękną formę, bezbłędnie rozwiązaną funkcję i wyrafinowane rozwiązania techniczne. Na uwagę zasługuje również spójna wizja zagospodarowania – wzorowe odczytanie relacji z terenami sąsiednimi i poszczególnymi elementami założenia oraz bardzo ciekawy pomysł edukacyjnego placu zabaw – Wisła w Mikroskali – nawiązującego do naturalnych zjawisk i procesów zachodzących nad Wisłą.

Skład zespołu autorskiego: architekt: Karol Żurawski arch. krajobrazu: Martyna Cziszewska plac zabaw: Tomasz Gancarczyk konstrukcje: Dr. sc. techn. EPFL, dipl. Ing. PoliMi Neven Kostic instalacje: Iwona Łazarska

Plac targowy w Mszanie Dolnej Targowisko powstało w ramach organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa projektu Mój Rynek, którego celem było podnoszenie jakości przestrzeni różnych miejskich bazarów i placów handlowych – pisze Kamila Cieśla-Gałeczka.
Airbubble: pierwszy w Polsce biotechnologiczny plac zabaw Jeszcze do 31 października można korzystać z biotechnologicznego placu zabaw przy Centrum Nauki Kopernik. Airbubble to pierwsze taka przestrzeń w Polsce wykorzystująca oczyszczające właściwości alg. Za projektem tego miejskiego eksperymentu stoi ecoLogicStudio.
Pawilon livMatS / Fryburg Pawilon to pierwszy budynek o konstrukcji nośnej wykonanej w całości z włókna lnianego, materiału w pełni odnawialnego i biodegradowalnego. O realizacji architektów i inżynierów z Uniwersytetu w Stuttgarcie oraz biologów z Uniwersytetu we Fryburgu pisze Wiktor Kowalski.
Decentralizacja architektury – rozmowa z Natalią Grabowską, kuratorką Serpentine Pavilion Każda kolumna, schodek czy inny element w pawilonie odpowiada konkretnemu miejscu. Sumayya Vally przeanalizowała około 60 lokalizacji na terenie Londynu, które historycznie przyczyniły się do tworzenia wspólnot. Na tej liście są pierwsze meczety, pierwsze synagogi, ale także bardzo nieformalne przestrzenie, jak pierwszy klub jazzowy w Anglii, w którym grano muzykę tworzoną przez osoby czarnoskóre czy miejsca związane z działalnością osób  LGBTQ+ – mówi Natalia Grabowska, kuratorka tegorocznego Serpentine Pavilion w Londynie.
Pawilon eksperymentalny BUGA Pawilon wsparty jest na lekkiej konstrukcji z włókien szklanych i węglowych, inspirowanej występującymi w przyrodzie strukturami włóknistymi.
Cyfrowa fabrykacja w praktyce: eksperymentalne pawilony z ICD Stuttgarcie i ETH w Zurychu Projektowanie pawilonów to architektoniczne laboratorium w mikroskali, pozwalające na testowanie nowych rozwiązań materiałowych i metod produkcji, zanim na stałe zagoszczą na placu budowy. To działania badawcze i eksperymentalne, dlatego prym wiodą w nich czołowe uczelnie architektoniczne takie jak ICD w Stuttgarcie czy katedra prowadzona przez duet Gramazio i Kohler na ETH w Zurychu.
A'Design Award 2019: Polacy z nagrodą za projekt pawilonu Stoisko firmy OKA projektu gdyńskiej pracowni MOA Masters of Arts zdobyło jedną z głównych nagród w tegorocznej edycji A'Design Award & Competition.