Architektura MuratorProjektyZagospodarowanie Jordanek w Toruniu

Zagospodarowanie Jordanek w Toruniu

Projekt wielofunkcyjnego założenia wokół CKK Jordanki w Toruniu opracowali Kamila i Piotr Orliccy z gdyńskiego biura Elipsa.

Zagospodarowanie Jordanek w Toruniu
Wizualizacja. Il. serwis prasowy

Koncepcję wyłoniono w dwuetapowym konkursie zorganizowanym przez władze miasta. Ponad trzyhektarowy teren, będący przedmiotem opracowania, położony jest w bliskim sąsiedztwie toruńskiej starówki. Przez długi czas pełnił funkcje rekreacyjne, dziś ujęty jest w wojewódzkiej ewidencji zabytków jako zieleń wewnętrznego pierścienia fortyfikacji Twierdzy Toruń z połowy XVII wieku. Uczestnicy mieli więc zaproponować projekt atrakcyjnej, ogólnodostępnej przestrzeni publicznej z funkcją rekreacyjną, uwzględniając przy tym istniejące ukształtowanie terenu, zwłaszcza historyczny wał wzdłuż ul. Czerwona Droga, a także starodrzew dawnego stoku bojowego oraz przewidywaną w miejscowym planie zagospodarowania zabudowę wolnej działki w centrum kwartału.

Zagospodarowanie Jordanek w Toruniu
Od strony otaczających ulic pojawi się więcej zieleni oraz rodzaj nasypu z wkomponowanymi siedziskami, które nawiązywać mają do znajdujących się tu niegdyś trybun. Il. serwis prasowy

Według założeń konkursu należało też zaplanować nowe powiązania komunikacyjne z zewnętrznymi ciągami spacerowymi, a także przedstawić autorskie projekty małej architektury. Zwycięska praca zakłada pozostawianie głównej przestrzeni parku jako otwartej, otoczonej od strony przylegających ulic zielenią oraz rodzajem nasypu z wkomponowanymi siedziskami, które nawiązywałyby do znajdujących się tu niegdyś trybun. W wale tym miałyby się znaleźć trzy wykończone betonem przebicia, o formie inspirowanej z kolei architekturą sali koncertowej Fernanda Menisa. W jednym z tuneli przewidziano wejście do ukrytych w nasypie ogólnodostępnych toalet i pomieszczeń pomocniczych. Projektanci zaproponowali ponadto stworzenie miejsc rekreacji dla różnych grup, w tym m.in. placu zabaw z tzw. linarium, ścianki wspinaczkowej i wielofunkcyjnego boiska.

Rozpoczęcie realizacji: 2016

Tagi:
Komenda Wojewódzkiej Straży Pożarnej w Toruniu według pracowni Gierbienis + Poklewski W konkursie na projekt modernizacji i rozbudowy komendy Wojewódzkiej Straży Pożarnej w Toruniu propozycja pracowni Gierbienis + Poklewski otrzymała tylko wyróżnienie, ale była jedyną, której autorzy – trochę wbrew oczekiwaniom zamawiającego – przewidzieli parking podziemny. Wszystko po to, by ograniczyć liczbę samochodów na placu przed budynkiem i więcej przestrzeni  przeznaczyć na miejskie aktywności.
Osiedle Naturia w Toruniu: nowa realizacja Kuryłowicz & Associates Zakończył się I etap realizacji zespołu mieszkalnego Naturia w Toruniu autorstwa studia Kuryłowicz & Associates. Naturia to miejsce, w którym architektura przeplata się z przyrodą, kłaniając się drzewom i dając mieszkańcom poczucie harmonii i spokoju – mówi Maria Saloni-Sadowska, kierownik projektu.
Europejskie Centrum Filmowe CAMERIMAGE w Toruniu: wyniki konkursu Poznaliśmy wyniki międzynarodowego konkursu architektonicznego na projekt budynku Europejskiego Centrum Filmowego CAMERIMAGE w Toruniu. Pierwszą nagrodę i 1,5 mln złotych otrzymało biuro Baumschlager Eberle. Na podium też Ingarden & Ewý we współpracy z Kengo Kuma and Associates oraz wrocławskie studio P2PA.
Papierowe miasto. Niezrealizowane projekty nowoczesnego Torunia: wykład on-line Kolejny wykład z cyklu „ArchiLATO w Wozowni”. Tym razem o niezrealizowanych toruńskich projektach z lat 60. i 70. opowie historyczka sztuki Emilia Ziółkowska-Ganc.
Centrum Konserwacji w Toruniu Pracownia Studium zaprojektowała nowy budynek Wydziału Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
Hala targowa w Toruniu Konkurs studialny na koncepcję nowej hali w Toruniu wygrała pracownia JSK Architekci, prowadzona przez pochodzących z tego miasta Zbigniewa Pszczulnego i Mariusza Rutza.