lokalizacja
typ projektu
data realizacji
Nieczęsto zdarza się, że władze małego miasta zlecają projekt uznanej pracowni i godzą się na porzucenie sentymentalnej, kiczowatej stylistyki na rzecz współczesnych, wartościowych rozwiązań przestrzennych
Nadchodzą wreszcie czasy, kiedy luksus drogiego apartamentowca wyraża się nie poprzez pseudohistoryczne, efekciarskie formy, ale przez prostotę, perfekcyjne wykończenie i dopracowane detale oraz lokalizację – jak w przypadku nowej realizacji w ścisłym centrum Warszawy, obok ikony stołecznej architektury: Domu Chłopa Bohdana Pniewskiego
Łatak i Lewicki postrzegani jako wyznawcy surowego neomodernizmu tylko pozornie zaprzeczyli swoim przekonaniom w tej realizacji. Mimo braku minimalistycznego kostiumu ich mieszkaniówka nawiązuje do najlepszych tradycji modernizmu – formy wynikającej z funkcji i racjonalnych rozwiązań
Nowe skrzydło MCK Sokół to zwarta, kubiczna bryła, pozbawiona jednak ekspresji, jaką charakteryzuje się Muzeum Ziemi Przemyskiej tych samych architektów. Jej statyczna forma wynika z kontekstu – stanowi tło dla XIX-wiecznego budynku o bogatej tektonice
Chińska architektura powoli wychodzi z okresu fascynacji globalizacją i wzorami zagranicznymi, wchodząc w fazę, którą można by nazwać „okresem autorefleksji”. Dobrze pokazują to projekty wyróżnione Chińską Nagrodą Architektoniczną przyznawaną przez magazyn „World Architecture”. Błędem byłoby niezauważenie chińskich doświadczeń w dziedzinie dużych urbanistycznych projektów proekologicznych.
Kubiczna, monumentalna bryła stadionu Cracovii obłożona piaskowcem i obficie przeszklona nie zdradza swojej sportowej funkcji. Kojarzy się raczej z siedzibą instytucji kulturalnej, których w okolicy nie brakuje\A cubic mass of Cracovia Sports Club stadium, faced with sandstone and provided with large glass surfaces, does not betray its sports function. It can easily be taken for a cultural institution, one of many in this neighborhood
Średniowieczne miasto wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jest znanym ośrodkiem narciarskim. Ambitne plany rozwoju turystyki w regionie zakładały wybudowanie w tym miejscu lotniska. Budynek zaprojektowany przez J. MAYER H. Architects stanął w ciągu 3 miesięcy
Futurystyczne wnętrze sprawia wrażenie uszytego na miarę ubrania na zastanej konstrukcji budynku - dodatkowej warstwy, pod którą kryje się uporządkowany, zharmonizowany podział pomieszczeń
Projekt: Ludovica+Roberto Palomba
Projekt: Henrik Petersen
Projekt: Dawn Sweitzer
Producent: Notre Monde
Projekt: This Weber
Galerie