Architektura MuratorRealizacjeAudytorium w Llinars del Vallès projektu Alvaro Sizy

Audytorium w Llinars del Vallès projektu Alvaro Sizy

Audytorium w Llinars del Valles pod Barceloną to najnowsza realizacja portugalskiego architekta Alvaro Sizy. Położony w parkowym otoczeniu, ceglany budynek, sprawia wrażenie niedostępnej twierdzy.

Audytorium w Llinars del Vallès
Fot. João Morgado - Architecture Photography

Budynek wzniesiono w Llinars del Valles, około 40 km na północny-wschód od Barcelony, w parkowym otoczeniu z dala od miejskich zabudowań. Jego projekt jest wynikiem współpracy jednego z najbardziej rozpoznawalnych portugalskich architektów, laureata Nagrody Pritzkera z 1992 roku Alvara Sizy z lokalną pracownią Aresta Arquitectura.

Obiekt służy różnego rodzaju aktywnościom - wielofunkcyjne audytorium z miejscami dla 300 osób może służyć jako sala koncertowa, miejsce spotkań lokalnej społeczności oraz scena dla teatru. W skład kompleksu wchodzą dwie skomunikowane ze sobą bryły. W jednej umieszczono salę z widownią, w drugiej znalazły się pomieszczenia biurowe, przebieralnie i magazyn.

Za sprawą przyjętych proporcji i niewielkiej liczby otworów okiennych, budynek sprawia ważenie niedostępnej twierdzy. Wrażenie to potęguje zaakcentowanie kompozycji monolityczną wieżą, w której umieszczono urządzenia techniczne do obsługi sceny.

Architektoniczny wyraz budynku zmienia się jednak w zależności od przyjętego punktu widzenia. Podczas, gdy elewacja północno-zachodnia jest mocno rozczłonkowana i oddzielona od parku niewysokim murem, elewacja południowo-zachodnia została zaprojektowana jako silnie horyzontalna, z panoramicznymi oknami i rampą prowadzącą do wejścia.

Tagi: