Architektura MuratorRealizacjeCentrum Kulturalno-Rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu [ZAKOŃCZENIE BUDOWY]

Centrum Kulturalno-Rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu [ZAKOŃCZENIE BUDOWY]

Zakończyły się prace nad realizacją Centrum Kulturalno-Rekreacyjnego na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Projekt obiektu wykonało konsorcjum Consultor z Poznania i Pracowni Chilli Anity Horowskiej z Tarnowa Podgórnego, realizację przeprowadziła firma Skanska.

Centrum kulturalno-rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Fot. dzięki uprzejmości Skanska
Centrum Kulturalno-Rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
AutorzyKonsorcjum pracowni Consultor z Poznania i Pracowni Chilli Anity Horowskiej z Tarnowa Podgórnego.
Generalny wykonawcaSkanska
Powierzchnia zabudowy3511.7 m²
Powierzchnia użytkowa8261.03 m²
Kubatura51692.0 m³

Centrum kulturalno-rekreacyjne na terenie Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu łączy funkcje hotelową, widowiskowo-konferencyjną, rekreacyjną i gastronomiczną. Nowo powstały obiekt składa się z pięciu części. Bryły trzech dominujących budynków nawiązują formą i charakterem do dawnych wiejskich stodół. Połączenia pomiędzy nimi ukryto pod zielonymi skarpami.

Ramy tematyczne Centrum Kulturalno – Rekreacyjnego w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu wyznaczają trzy elementy od zawsze obecne w życiu ludzi mieszkających na wsi - żywioły wody i ognia oraz sacrum.

Główny budynek został wzniesiony wokół dwóch kominków, będących symbolem domowego ciepła i gościnności. Wewnątrz znalazł się hol główny wraz z restauracją, który pełni funkcję węzła komunikacyjnego, z którego można dostać się do poszczególnych strefy funkcjonalnych obiektu i całego założenia: części hotelowo – basenowej i rekreacyjnej (budynek „wody”) oraz sali widowiskowej (budynku „sacrum”). Piętro wyżej powstały dwie sale wielofunkcyjne, zaś w piwnicy strefa rekreacji z kręgielnią i siłownią.

Budynek „wody” znajdujący się po zachodniej stronie głównego obiektu mieści kompleks basenów i saun, a także pokoje noclegowe dla 150 osób.

Całość dopełnia budynek nawiązującego do sfery sacrum. To przestronna sala widowiskowa z widownią, przez której szklaną ścianę o wymiarach 5,2 x 9,4 m roztacza się widok na las. Na pierwszym i drugim piętrze budynku powstały biura, pomieszczenie oświetleniowca i dźwiękowca oraz kabiny tłumaczy.

Każdy z trzech dominujących budynków został wykończony innym materiałem, zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Budynek „sacrum” pokrywa niemal w całości ręcznie formowana cegła. Budynek „ognia” od pozostałych odróżnia się przeszklonymi frontowymi ścianami elewacyjnymi oraz ciemnym kolorem łupka. Ostatni, mieszczący hotel i restaurację budynek „wody”, wykończono drewnem.

Plac przed nowo powstałym obiektem łączy go z istniejącymi budynkami skansenu. Nawiązuje do podwórza domostwa i rynku we wsi, gdzie koncentruje się życie ludzi. W ramach budowy zrealizowano również niezbędną infrastrukturę: drogi, parking dla samochodów i autokarów, a także projekt zieleni i małej architektury. Obiekt w całości przystosowany jest do potrzeb osób niepełnosprawnych. Za realizację odpowiada firma Skanska.

Tagi:
Zespół mieszkaniowy Holm House 3 w Warszawie Wkrótce rozpocznie się realizacja III etapu osiedla Holm House w Warszawie. Projekt dwóch nowych budynków powstał w pracowni Mąka Sojka Architekci.
Jaśminowy Mokotów projektu BBGK Architekci Wkrótce rozpocznie się realizacja trzeciego etapu osiedla Jaśminowy Mokotów w okolicy Skarpy Warszawskiej. Sześć nowych, dwupiętrowych apartamentowców zaprojektowała pracownia BBGK Architekci.
Osiedle Park Skandynawia w Warszawie projektu nsMoonStudio Na warszawskiej Pradze-Południe, w bliskim sąsiedztwie centrum handlowego Promenada i redakcji „Architektury-murator”, powstaje zespół mieszkaniowy Park Skandynawia projektu krakowskiej pracowni nsMoonStudio.
Antysmogowe chodniki w Warszawie! Firma Górażdże i Skanska opracowały antysmogowy beton. Można z niego wyprodukować m.in. oczyszczające powietrze płyty chodnikowe. Wkrótce takie trotuary pojawią się w przestrzeni Warszawy.
Holm House – pierwszy polski obiekt bez barier, za to z detalami projektu Oskara Zięty Na warszawskim Mokotowie powstał budynek mieszkalny, który dostosowuje się do potrzeb różnych użytkowników. Oprócz funkcjonalnych rozwiązań znalazły się w nim dzieła polskiego projektanta Oskara Zięty. Za projekt odpowiada biuro HRA Architekci.
Hygge w nowych biurowcach Skanska Czy w przestrzeni recepcyjnej jest możliwa domowa atmosfera? Skandynawscy projektanci, jako specjaliści w tej dziedzinie, podjęli wyzwanie połączenia pozornie sprzecznych elementów.