Architektura MuratorRealizacjeCWA House – dom jednorodzinny na Mazowszu

CWA House – dom jednorodzinny na Mazowszu

Jedna z najnowszych realizacji pracowni Beczak & Beczak Architekci to dom jednorodzinny o nieregularnej bryle i niesymetrycznym dachu. Ta nietypowa forma podąża jednak dokładnie za funkcją budynku.

CWA House – dom jednorodzinny na Mazowszu
CWA House; proj. Beczak & Beczak Architekci, 2017
CWA HouseOwczarnia, woj. mazowieckie
AutorzyBeczak & Beczak Architekci
Powierzchnia użytkowa183.0 m²
Data realizacji (koniec)2017

Dom powstał w 2017 roku na malowniczej działce w miejscowości Owczarnia na Mazowszu. Dach obiektu jest niesymetryczny i ma różne kąty nachylenia. Pokryto go grafitową blachą, której przedłużenie znajduje się na ścianie północnej i wschodniej. Pozostałe ściany obłożone są drewnianymi deskami, podobnie jak posadzka na tarasie. Powierzchnia użytkowa domu wynosi 183 m². Na parterze przewidziano strefę dzienną z salonem, jadalnią, gabinetem, kuchnią oraz sypialniami dzieci. Na wyższej kondygnacji – sypialnię rodziców z garderobą i łazienką. Jak tłumaczą architekci, geometria domu wynika z rozplanowania poszczególnych przestrzeni. Kalenica dachu wznosi się od parteru do poziomu piętra, umożliwiając wykorzystanie zwiększającej się wysokości pomieszczeń. Nad pokojami dzieci powstają antresole, nad pomieszczeniem gospodarczym wysoka przestrzeń do składowania, nad łazienką i garderobą przestrzeń magazynowa. W strefie korytarza widać wzbijającą się ku górze płaszczyznę dwuspadowego, niesymetrycznego dachu i wznoszące się coraz wyżej dźwigary. Dach osiąga wysokość graniczną nad pomieszczeniami piętra. Osiągnąwszy najwyższą rzędną, struktura dachu gwałtownie opada, tworząc bardzo bogate tektonicznie wnętrze. W narożniku salonu odkryta więźba dachowa osiąga najniższy poziom. Zmieniająca się wysokość pomieszczenia i wiązary o różnej geometrii sprawiają, że wnętrze nabiera dynamiki i niepowtarzalności.

Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.