Architektura MuratorRealizacjeDom na Jurze projektu Kropka Studio: Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk

Dom na Jurze projektu Kropka Studio: Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk

Po winiarni Dominus (Herzog & de Meuron) i Domu Gabionowym (Titus Bernhard) siatki wysypane kamieniem na stałe weszły do repertuaru materiałów stosowanych przez architektów. Bryła Domu na Jurze projektu Małgorzaty Łapaj i Kuby Kowalczyka wykończona została koszami gabionowymi wypełnionymi lokalnym wapieniem. To rodzaj maskowania sprawiający, że budynek wtapia się w krajobraz.

Dom na Jurze, Kropka Studio
Dom na Jurze, Kropka Studio: Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk. Fot Maciej Lulko
Dom na JurzeZawiercie, Polska
AutorzyKropka Studio Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk
Powierzchnia użytkowa215.0 m²
Meble5mm
Projekt2010
Data realizacji (początek)2011
Data realizacji (koniec)2013
NagrodyArchitektura Roku Województwa Śląskiego w kategorii dom jednorodzinny, 2013

Założenia autorskie:

Działka, na której powstał Dom na Jurze jest położona pod Zawierciem, na terenach otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd. Zabytkowa bryła kamiennego kościoła, piętrzące się ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu, rozsiane po okolicy ostańce skalne - wznoszące się kilkanaście metrów ponad otaczający teren. W tym niezwykle malowniczym krajobrazie powstał dom, który swoją formą i materiałami próbuje stać się integralną częścią otoczenia.

Bryła domu składa się z dwóch głównych części - strefy mieszkalnej oraz dwustanowiskowego garażu. Obie są połączone za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który spina budynek w harmonijną całość.

Po winiarni Dominus (Herzog & de Meuron) i Domu Gabionowym (Titus Bernhard) siatki wysypane kamieniem na stałe weszły do repertuaru materiałów stosowanych przez architektów. W tym przypadku bryła budynku wykończona została koszami gabionowymi wypełnionymi lokalnym wapieniem, które stanowią skórę - rodzaj maskowania, który ma sprawić, że budynek wtopi się w krajobraz. Kostka sypialni oraz trójkątny wykusz wykończone zostały drewnianymi listwami. Jako pokrycie dachu wykorzystano blachę tytanowo - cynkową w kolorze grafitowym.

Dom na Jurze, Kropka Studio
Wnętrze Domu na Jurze, Kropka Studio: Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk. Fot Maciej Lulko

Na parterze znajduje się m.in. salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowane są dwie sypialnie oraz mniejsza łazienka. Najbardziej charakterystyczną częścią jest otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród położony od południowego zachodu. Znajduje się w niej część jadalniana oraz wypoczynkowa, które w przyszłości rozdzielone będą czekającym na realizację dwustronnym kominkiem. Serce tej przestrzeni stanowi długa na ponad 4m wyspa kuchenna wykończona dębowymi deskami.

Na piętro dostajemy się ażurową klatką schodową ze wspornikowymi stopniami, które zostały obudowane dębowymi "skrzynkami".
Na posadzkach zastosowano dwa rodzaje drobnoziarnistego, polerowanego lastriko- białego w głownej części domu oraz grafitowego w dużej łazience. Obiekt ogrzewany jest pompą ciepła. Wyposażony jest również w wentylację mechaniczną z rekuperacją oraz przeszklenia trójszybowe.

Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.
Dom w Mławie Autorzy wykorzystali żelazną architektoniczną logikę do stworzenia pozornie przypadkowej kompozycji, nawiązującej do zastanego kontekstu. O realizacji biura James & Mau Arquitectura pisze Marcin Kwietowicz.