Architektura MuratorRealizacjeDom wydmowy w Thorpeness: przeszklony parter i zapewniające prywatność pomieszczenia na piętrze. Mies van der Rohe Award 2013

Dom wydmowy w Thorpeness: przeszklony parter i zapewniające prywatność pomieszczenia na piętrze. Mies van der Rohe Award 2013

Na tzw. krótkiej liście obiektów wyróżnionych przez jury Mies van der Rohe Award 2013 znalazły się 34 najciekawsze europejskie realizacje zgłoszone do tegorocznej edycji konkursu. Wśród nich znalazł się Dom Wydmowy (Dune Hosuse) w Thorpeness

Dom wydmowy/ Dune House. Autorzy: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli. Fot. materiały prasowe  Mies van der Rohe Award, ©Ivar Kvaal
Dom wydmowy/ Dune House. Autorzy: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli. Fot. materiały prasowe  Mies van der Rohe Award, ©Ivar Kvaal
Dom wydmowy/ Dune HouseThorpeness, Wielka Brytania
AutorzyJarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL / Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Anders Granli
Współpraca autorskaMole Architects
Powierzchnia terenu1200.0 m²
Powierzchnia zabudowy250.0 m²

Dom Wydmowy zrealizowany został według projektu Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL. Budynek powstał w hrabstwie Suffolk, na wybrzeżu Morza Północnego. Obiekt pełnić ma funkcje domu wakacyjnego i przeznaczony jest pod wynajem.
Budynek zastąpił znajdujący się na działce dom. Forma obiektu nawiązuje do lokalnej tradycji, jest jednak również mocno osadzona w stylistyce skandynawskiej, z charakterystycznym dla północnych architektów szacunkiem dla kontekstu. Przeszkolone elewacje dają osobom przebywającym na paterze widok na całe otoczenie. Pomieszczenia na piętrze – sypialni i łazienki – zapewniają prywatność. 
Dwie strefy zostały czytelnie wydzielone, co podkreślają zastosowane materiały – szkło, aluminium i beton dla parteru, drewno dla piętra.

Szklana elewacja i drewno. Francis Gregory Library w Waszyngtonie projektu Adjaye Associates Biblioteka Francis Gregory Library zaprojektowana przez pracownię architektoniczną Adjaye Associates to lekki, harmonijnie wpisany w otoczenie budynek. Projektanci zastosowali szkło powlekane, planując zastosowanie pasywnego ogrzewania słonecznego. O wyrazie architektonicznym obiektu decyduje nietypowa elewacja zbudowana z drewnianej kratownicy i szklanych tafli