Architektura MuratorRealizacjeEcotech Complex - nowy budynek w kampusie Uniwersytetu Lubelskiego

Ecotech Complex - nowy budynek w kampusie Uniwersytetu Lubelskiego

Centrum Analityczno-Programowe dla Zaawansowanych Technologii Przyjaznych Środowisku powstało według projektu Pracowni Autorskiej i Biura Prawnego H.J. Buszkiewicz z Poznania. Budynek wzniesiono na trójkątnej działce leżącej na zboczu wąwozu na terenie kampusu Uniwersytetu Lubelskiego. Ciepłe w odbiorze wnętrze kontrastuje z niespokojnym i technicznym zewnętrzem.

Ecotech Complex
Fot. Marcin Semeniuk

Lubelski Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej ma długą tradycję organizowania architektonicznych konkursów i realizowania projektów na podstawie zwycięskich prac. Już w 1948 roku rozstrzygnięto konkurs na  projekt domu akademickiego, wygrany przez Krystynę Różyską-Tołłoczko. Na podstawie konkursowego projektu zrealizowano też gmach Instytutu Informatyki (projekt BAP). W 2009 roku ogłoszono, że budynek Centrum Analityczno-Programowego dla Zaawansowanych Technologii Przyjaznych Środowisku w Lublinie w ramach projektu "ECOTECH-COMPLEX - Człowiek, Środowisko, Produkcja" realizowany będzie według projektu Pracowni Autorskiej i Biura Prawnego H.J. Buszkiewicz Sp. z o.o. z Poznania.

Ecotech Complex
Fot. Marcin Semeniuk

Ecotech-Complex zlokalizowany jest na zachodnim krańcu kampusu. Bliżej stąd do osiedla Hansenów niż do Placu Marii Skłodowskiej-Curie, serca miasteczka akademickiego. Budynek zajmuje wschodnią część trójkątnej działki leżącej na zboczu wąwozu, w którym biegnie ul. Głęboka. Na pozostałej części działki urządzono niewielki park, którego najbardziej charakterystycznym elementem jest kamienna sucha rzeka. A najbardziej niezwykłym lisy, które upodobały sobie sztuczne wzgórze.

Budynek Centrum powstał z inicjatywy sześciu uczelni i instytutów badawczych z Lubelszczyzny i Podkarpacia. Na trójkondygnacyjnym, długim na prawie sto metrów cokole, ustawiono cztery bryły mieszczące laboratoria. Elewacje wykonano z okładzin w kilku odcieniach szarości, a ich fragmenty przykrywa falująca nieregularnie "druga skóra" z płyt włóknocementowych mocowanych do aluminiowej podkonstrukcji. Ma służyć jako bierna ochrona przed światłem słonecznym.

Każdy z czterech boksów wyróżniony jest innym kolorem zastosowanym na  prostopadłych do elewacji pionowych lamelach. Czerwone, żółte, zielone i pomarańczowe są również fragmenty elewacji, za którymi schowane są zewnętrzne zbiorniki z gazami technicznymi. We wnętrzu kolory te pojawiają się jedynie na starannie wykonanych obudowach szachtów instalacyjnych biegnących przez klatki schodowe.

Ecotech Complex
Fot. Marcin Semeniuk

Główne wejścia do budynku zaprojektowano od strony zachodniej. Prowadzą do jasnej przestrzeni dwukondygnacyjnego holu otwierającej się na otaczające budynki akademików i miejską zieleń. Wzdłuż biegnącego przez całą długość budynku holu umieszczono sale seminaryjne i laboratoria. Na północnym końcu znajduje się aula dla 180 osób. Podłogi wyłożone są olejowanym parkietem przemysłowym. Z białego podwieszonego sufitu, w równym gęstym rytmie wystają kasetony wykonane z płyt z wełny drzewnej, w których umieszczono ledowe oświetlenie. Okładziny z drewna i wełny drzewnej pojawiają się na części ścian.

Ciepłe w odbiorze wnętrze kontrastuje z niespokojnym i technicznym zewnętrzem. Kontrast ten wynika ze zderzenia architektonicznych konwencji. W środku skupienie i praca, na zewnątrz architektoniczny odpowiednik "burzy mózgów". Projektanci bardzo dobrze poradzili sobie z ukryciem technologii i nie musieli epatować estetyką wentylacyjnych central czy przewodów z ocynkowanej blachy. Oprócz wyposażenia laboratoriów, clean room-ów o różnych klasach czystości i rezonansu magnetycznego w budynku Ecotech-Complex znalazł się gruntowy wymiennik ciepła umieszczony pod posadzką garażu i kolektory słoneczne na dachach. Zastosowano również energooszczędne systemy oświetlenia zewnętrznego. Rozwiązania te pozwolą obniżyć koszty użytkowania budynku.

Architektoniczne konkursy pozwalają nie tylko na realizację budynków-ikon. Budynek Ecotech-Complex ma służyć szeroko rozumianej gospodarce opartej na wiedzy. W tym wypadku konkurs architektoniczny pomógł w poszukiwaniu innowacyjnych rozwiązań już na etapie projektu i do tego sposobu realizacji inwestycji powoli zaczynają przekonywać się kolejne lubelskie wyższe uczelnie.

Tagi:
Osiedle Słowackiego w Lublinie Lubelskie osiedle Słowackiego to pierwsza w Polsce realizacja humanistycznej wizji zespołu mieszkaniowego opartego o stworzoną przez Oskara Hansena ideę Linearnego Systemu Ciągłego.
Muzeum Ziem Wschodnich w Lublinie – wyniki konkursu Warszawska pracownia WXCA we współpracy z nowojorskim biurem Ralph Appelbaum Associates zwyciężyła w konkursie na projekt Muzeum Ziem Wschodnich Dawnej Rzeczypospolitej w Lublinie. Na potrzeby nowo utworzonej placówki przeznaczono zabytkowy Pałac Lubomirskich.
Lublin: alternatywne opowieści o mieście Co wybieramy z bogatego zasobu naszej przeszłości, by opowiadać o mieście? Jakie narracje tworzymy, by dać poczucie przynależności i tożsamości mieszkańcom? Jakie oblicze miasta w ten sposób pokazujemy? Na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć badacze i animatorzy kultury na seminarium z cyklu Potencjał dziedzictwa.
Rozbudowa Portu Lotniczego Lublin Wkrótce rozpocznie się rozbudowa Portu Lotniczego Lublin w Świdniku według projektu pracowni ARÉ. Powierzchnia obiektu zwiększy się o prawie 2,2 tys. m2.
startARCHITEKCI: projekty studenckie w CSK w Lublinie W Centrum Spotkania Kultur w Lublinie studenci Politechniki Lubelskiej przedstawią obronione w 2017 roku na Wydziale Budownictwa i Architektury projekty dyplomowe. Już 14 lutego otwarcie wystawy, której patronem jest Architektura-murator.
Pierwszy w Polsce zielony budżet obywatelski! W Lublinie budżet obywatelski cieszy się dużą popularnością, nic więc dziwnego, że do dyspozycji mieszkańców władze miasta oddały ostatnio kolejne fundusze, tym razem wyłącznie na projekty związane z zielenią. Jedną z koncepcji wybranych do realizacji w pierwszej edycji jest park kieszonkowy na Starym Mieście.