Architektura MuratorRealizacjeKlinika rehabilitacji dla dzieci w Łodzi

Klinika rehabilitacji dla dzieci w Łodzi

Kompleksowy ośrodek rehabilitacyjny dla dzieci jest jednym z najnowocześniejszych placówek tego typu w Europie. Głównym motywem aranżacji wnętrz są liczne odniesienia do rodzimej fauny i flory – pisze Dominika Olszyna.

Klinika rehabilitacji dla dzieci w Łodzi
Rzeźba bociana w poczekalni, nad nią napinany sufit z nadrukiem chmur. Fot. Monika Kmita/Sceno Kreacje
Modernizacja wnętrz Kliniki Rehabilitacji w ICZMPŁódź, ul. Rzgowska 281/289
Projekt aranżacji wnętrzarchitekt Paulina Zalewska-Dziedzic
Generalny wykonawcaSceno Kreacje Sp. z o.o.
Inwestor finansującyFundacja TVN „Nie jesteś sam”
InwestorICZMP w Łodzi
Powierzchnia użytkowa1832.0 m²
Projekt (data)2015
Data realizacji (początek)2015
Data realizacji (koniec)2016
Koszt inwestycji17 990 000 PLN netto

Na świecie regularnie prowadzi się badania udowadniające, że dobrze zaprojektowana przestrzeń szpitalna wpływa na poprawę stanu zdrowia pacjenta oraz tempo rekonwalescencji. Jedno z pierwszych tego typu badań, pokazujących tę zależność przeprowadził Roger Ulrich, profesor architektury z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji w 1984 roku. Trzydzieści lat później, architekci są świadomi, że obiekty usług medycznych muszą być miejscami, w których powrót do zdrowia jest możliwy nie tylko dzięki farmakologii, ale także otoczeniu. W literaturze przestrzenie te określane są jako środowiska uzdrawiające (healing environments). Jak wykazują badania odpowiednie warunki rekonwalescencji są szczególnie istotne w przypadku dzieci, i właśnie dla nich została odnowiona Klinika Rehabilitacji ICZMP w Łodzi.

Klinika rehabilitacji dla dzieci w Łodzi
Grafiki natury autorstwa Jana Estrady Osmyckiego. Fot. Monika Kmita/Sceno Kreacje

Przebudową obiektu zajęła się pracownia Atrium, a koncepcję wnętrz klinki powierzono Paulinie Zalewskiej-Dziedzic. Inwestor chciał, żeby projekt był nie tylko funkcjonalny, ale i estetyczny, przestrzeń miała budzić pozytywne skojarzenia. Architektka wykazała się dużym wyczuciem i świadomością rozwiązań stosowanych w przestrzeniach tego typu na świecie. W koncepcji wyraźnie widać ujęcie wniosków amerykańskich badań nad przestrzenią Nancy M. Wells i Gary’ego W. Evansa, którzy udowodnili pozytywny wpływ motywów natury na samopoczucie dzieci. W klinice „towarzyszami” pacjentów są polska fauna i flora. Koncepcja zrealizowana jest bardzo spójnie i przenika przez wszystkie strefy obiektu podzielonego na dwie kondygnacje – górną dla pacjentów od 3-18 lat, dolną w wieku 0-3 lata. Na pierwszą kondygnację wchodzi się przez szklane drzwi z wyklejonym motywem sowy siedzącej na drzewie. Od wejścia w stronę głównej poczekalni do gabinetów lekarskich i basenów prowadzi ciąg świetlików z nadrukiem nieba oraz grafiki z lasem.

Klinika rehabilitacji dla dzieci w Łodzi
Wnętrza basenów zdobią grafiki żurawi, łabędzi, żab, lilii wodnych i tataraków, a na suficie motywy chmur. Całość oddaje atmosferę polskich jezior. Fot. Monika Kmita/Sceno Kreacje

W głównej poczekalni wita pacjentów dwumetrowa rzeźba bociana, nad którą rozpościera się sufit z nadrukiem chmur. Atrakcję tworzy również widok na baseny. W pobliżu głównej poczekalni zlokalizowano gabinety konsultacyjne, każdy z nich ma swojego bohatera. Poza strefą ogólnodostępną na pierwszej kondygnacji znajdują się również przestrzeń do fizjoterapii i hydroterapii, sale gimnastyczne, zaplecza zaprojektowane w tej samej konwencji. Na kondygnacji dla dzieci 0-3 lata również dominują motywy zwierzęce, ale dostosowane do ich wieku. Architektka zaprojektowała oryginalne miejsce, które znacząco odbiega od stereotypowego myślenia o przestrzeni dla dzieci. Nie ma tutaj agresywnych kolorów, plastikowych zabawek. Jest za to odczarowany obraz polskiej, publicznej placówki leczniczej.

Architekt Wnętrz – pobierz nowe wydanie! W najnowszym wydaniu magazynu „Architekt Wnętrz” m.in. prezentacja niecodziennej adaptacji XIV-wiecznego kościoła w Gironelli, rozmowa z projektantką Mają Ganszyniec, trendy w projektowaniu przestrzeni komercyjnych.
Szkoła dla ukraińskich dzieci projektu xystudio Szkoła dla dzieci z Ukrainy urządzona w biurowcu myhive Mokotów Two według projektu xystudio funkcjonuje już ponad miesiąc. Prezentujemy pierwsze zdjęcia realizacji.
Wnętrze Roku SAW 2022: startuje II edycja konkursu na najlepsze projekty wnętrzarskie Rusza II edycja konkursu Wnętrze Roku SAW. Jurorzy wyłonią najlepsze wnętrza prywatne i publiczne z lat 2019-2022. „Architektura-murator” po raz kolejny jest patronem medialnym konkursu.
Projekt WYWIAD: Roland Stańczyk o istocie zawodu architekta wnętrz Rolą architekta jest stworzenie ramy, którą mieszkańcy będą wypełniać swoimi pragnieniami, swoją osobowością, swoimi zainteresowaniami. Jeżeli podejmuje się decyzje za innych, trzeba to robić niezwykle odpowiedzialnie – przestrzega Roland Stańczyk. Prezentujemy nowy odcinek z realizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Wnętrz cyklu „Projekt WYWIAD”. Tym razem bohaterem materiału jest architekt Roland Stańczyk, założyciel pracowni RS Studio Projektowe.
Pierogarnia Syrena Irena: nowa realizacja biura Projekt Praga Syrena Irena to nowy warszawski lokal z pierogami i... wódką. Ton eklektycznym wnętrzom nadają minimalistyczne grafiki od Mamastudio. Ta nawiązująca do stylistyki lat 60. identyfikacja stała się inspiracją dla architektów z pracowni Projekt Praga.
Mieszkanie Kos w Poznaniu: apartament z przestrzenią do pracy Apartament zlokalizowany na trzecim piętrze budynku w centrum Poznania powstał w wyniku połączenia dwóch mieszkań. Projekt zakładał zaprojektowanie wnętrza w taki sposób, by możliwe było połączenie funkcji mieszkalnej z przestrzenią do pracy.