Architektura MuratorRealizacjeŁawka korzeń w Seulu

Ławka korzeń w Seulu

W centrum stolicy Korei Południowej powstała drewniana instalacja przypominająca korzeń gigantycznego drzewa. Projekt powstał na bazie algorytmu, a jego pomysłodawcą jest architekt Yong Ju Lee.

Ławka korzeń w Seulu
Root Bench; proj. Yong Ju Lee; fot. Yong Ju Lee Architecture
Root Bench302-17 Ichon-dong, Yongsan-gu, Seoul
AutorzyYong Ju Lee
Zespół projektowySeung Joon Lee, HyeokJun Dong, Seongmin Moon
KonstrukcjaSunjin Plus
InwestorHangang Art Park
Powierzchnia całkowita700.0 m²
Data realizacji (koniec)2018

Yong Ju Lee, południowokoreański architekt, zaprojektował miejski mebel kształtem przypominający korzeń gigantycznego drzewa. Jego propozycja wygrała konkurs na zagospodarowanie fragmentu działki na terenie zespołu parkowego Hangang, wzdłuż rzeki przepływającej przez środek miasta. Ławka powstała na planie koła o średnicy 30 metrów i jest reinterpretacją zwycięskiej koncepcji. Podstawowe założenie stanowi organiczny kształt, który rozciąga się od środka, tworząc przestrzenną łączność.