Architektura MuratorRealizacjeLiving-Garden House w Izbicy

Living-Garden House w Izbicy

Z jednej strony masywne bryły parteru, a z drugiej szklane przesuwne ściany. Tak powstał living-garden – pokój będący na granicy dwóch światów: domu i natury.

Living-Garden House w Izbicy
Living-Garden House w Izbicy. Na wyoblonej bryle parteru oparto kostkę piętra mieszczącego część nocną. Zacieniony fragment ogrodu pod nawisem kostki stanowi główną strefę dzienną; fot. Jakub Certowicz
Living-Garden House w IzbicyIzbica
AutorzyKWK Promes, architekt Robert Konieczny
Współpraca autorskaarchitekci Magdalena Adamczak, Aleksandra Stolecka, Marcin Harnasz
Architektura wnętrzKWK Promes, architekt Robert Konieczny
Architektura krajobrazuKWK Promes, architekt Robert Konieczny
KonstrukcjaProeco, Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
Generalny wykonawcaMostostal Warszawa, Waltermo
Inwestorprywatny
Powierzchnia terenu1712.0 m²
Powierzchnia zabudowy295.0 m²
Powierzchnia użytkowa318.0 m²
Powierzchnia całkowita429.0 m²
Kubatura804.0 m³
Projekt2012
Data realizacji (początek)2012
Data realizacji (koniec)2014

Założenia autorskie:

Dom powstał w Izbicy na południe od Warszawy. Działka położona na wzgórzu w zakolu rzeki Narew dostarcza niezwykłych widoków. Jednak w sąsiedztwie znajduje się sporo domów letniskowych. Dążono do takiego uformowania bryły, by wnętrze otwierało się na południe, a zarazem było odizolowane od okolicznej zabudowy. Parter oparto więc na planie litery L, której ramiona separują od sąsiednich posesji i drogi. Przed wglądem w głąb ogrodu chroni również oddzielna kubatura garażu.

Living-Garden House w Izbicy
Przeszklony salon z jadalnią. W głębi znajduje się grill zewnętrzny oraz taras; fot. Jakub Certowicz

Życzeniem inwestora było zachowanie wszystkich drzew, dlatego bryły zmiękczono. Wyoblony parter przypomina głazy, na których oparto kostkę piętra mieszczącego część nocną. Wysunięty nawis kostki wytworzył pod nią zacieniony fragment ogrodu, stanowiący główną strefę dzienną. Z jednej strony otaczają ją masywne bryły parteru, z drugiej szklane przesuwne ściany. Tak powstał living-garden – pokój będący na granicy dwóch światów: domu i natury. W pogodne dni otwarte ściany dają wrażenie, że na kanapie siedzi się w ogrodzie.

Pozostałe funkcje (kuchnia, część techniczna i rekreacyjna) umieszczono w masywnych bryłach, które oblicowano drewnem syberyjskim. Aby spotęgować wrażenie jednolitych „głazów” ich otwory zamknięto okiennicami z takich samych listew. Ciemne drewno zlewa się z pniami drzew. Z kolei biała bryła piętra stapia się z niebem. Dodatkowo przeszklenie sypialń zamykane jest okiennicami ze stali nierdzewnej – lustrzana powierzchnia odbija chmury, dematerializując bryłę. Fragment living-garden stanowi zadaszony taras z zewnętrzną kuchnią (blat ukryty jest w szafie ściennej). Dzięki temu mieszkańcy jeszcze bardziej mogą odczuć, że żyją na otwartym powietrzu. Jedynie na noc zamykają się w kokonie swoich sypialni.

Czytaj też: Dom po Drodze projektu KWK Promes |

Konkurs na projekt domu przyjaznego dla klimatu: wyniki Ministerstwo Klimatu i Środowiska wraz z warszawskim oddziałem Stowarzyszenia Architektów Polskich rozstrzygnęły konkurs na projekt ekologicznego domu jednorodzinnego. Zwyciężyła Zlata Hrabtsevich z Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej. Przyznano też nagrody za drugie i trzecie miejsce oraz 8 wyróżnień!
Dom (nie)powtarzalny na Śląsku W malowniczym otoczeniu jednej ze śląskich wsi stanął Dom (nie)powtarzalny. To najnowsza realizacja Archistudia Studniarek + Pilinkiewicz.
Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.