Architektura MuratorRealizacjeLiving-Garden House w Katowicach

Living-Garden House w Katowicach

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego nakazywał tradycyjną formę, jednak architekci postanowili przetransformować archetypiczną bryłę.

Living-Garden House w Katowicach
Living-Garden House w Katowicach. Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego nakazywał tradycyjną formę, jednak architekci postanowili przetransformować archetypiczną bryłę; fot. Jakub Certowicz
Living-Garden House w KatowicachKatowice
AutorzyKWK Promes, architekt Robert Konieczny
Współpraca autorskaarchitekci Magdalena Adamczak, Katarzyna Furgalińska, Jakub Pstraś, Adam Radzimski, Aleksandra Stolecka
Architektura wnętrzKWK Promes, architekt Robert Konieczny
Architektura krajobrazuOgrodownia
KonstrukcjaProeco, Jan Głuszyński, Kornel Szyndler
Generalny wykonawcaFirma budowlana W.Wadyl; Łukasz Pietuch
Inwestorprywatny
Powierzchnia terenu3872.0 m²
Powierzchnia zabudowy359.0 m²
Powierzchnia użytkowa411.0 m²
Powierzchnia całkowita632.0 m²
Kubatura2640.0 m³
Projekt (data)2009
Data realizacji (początek)2010
Data realizacji (koniec)2012

Założenia autorskie:

Bryła i materiały budynku nawiązują do lokalnej tradycji – śląskich domów robotniczych, tak zwanych familoków o dwuspadowych dachach krytych papą i elewacjach z czerwonej cegły. Dodatkowo tradycyjną formę obiektu nakazywał miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Postanowiono jednak archetypiczną bryłę przetransformować – dla zapewnienia maksimum prywatności mieszkańców parter ustawiono równoległe do drogi, izolując od niej ogród na tyłach posesji, natomiast piętro przekręcono względem parteru o 90 stopni, tak by dom mocniej przenikał się z ogrodem. W ten sposób budynek zyskał dwa oblicza.

Czytaj też: Dom po Drodze projektu KWK Promes |

Od ulicy ma minimalną liczbę otworów, jest niedostępny, co zwiększa poczucie bezpieczeństwa domowników i zapewnia intymność. Z kolei od strony ogrodu jest pełen przeszkleń, otwiera się na otoczenie. Pod 15-metrowym wysięgiem piętra powstał living-garden – przestrzeń dzienna w pełni zintegrowana z ogrodem. W pogodne dni całkowicie się z nią stapia – przesuwne szklane ściany znikają, a podłoga z reminiscencją trawy zlewa się z rzeczywistym trawnikiem. Można odnieść wrażenie, że kanapa stoi na trawie, a dywan trzeba kosić. Potężny wysięgnik piętra oparto na dwóch żelbetowych ścianach, które pokryto blachą nierdzewną, by je zdematerializować. Tu zaplanowano część nocną z sypialniami, które mają wyjście na tarasy zlokalizowane na płaskim dachu parteru.

Polska Zagroda: nowoczesne siedlisko według BXBstudio W miejscu pięciu dawnych budynków gospodarczych architekci z BXBstudio zaprojektowali pięć nowych, w typologii nowoczesnej stodoły. Połączone bryły tworzą współczesne siedlisko, które poprzez pomosty i kładkę na piętrze zintegrowano z otaczającą zielenią.
Dom Graniczny w Rybniku według pracowni Toprojekt Dom Graniczny z jednej strony zamyka wnętrza na hałas dobiegający z pobliskiej ulicy, z drugiej otwiera widoki na intymne patio i daleką perspektywę ogrodu. Prezentujemy najnowszą koncepcję pracowni Toprojekt.
Honay House w Dursztynie koło Nowego Targu Na szczycie góry Honaj w polskiej części Spisza stanął niewielki Honay House. Wakacyjny domek z prefabrykatów zaprojektowali architekci z polsko-chińskiego studia JANG.
Dom w parku Cietrzewia w Warszawie W willowej okolicy na warszawskich Włochach stanął nowy dom jednorodzinny według projektu pracowni Kruszewski Architekci. Prosta, powściągliwa bryła kadruje widoki na pobliski park z zespołem malowniczych stawów.
Dom podążający za słońcem. Nowa realizacja biura Inter-Arch Dom w podwarszawskim Józefosławiu miał być pełen światła i pomieścić czteroosobową rodzinę. By zapewnić optymalne nasłonecznienie wnętrz, architekci skomponowali budynek z dwóch brył o nieco odmiennych rzutach.
Dom jednorodzinny The Sunny w Konstancinie The Sunny to kolejny po Kamiennej Rezydencji Steinhaus i Dworku w Lesie + dom jednorodzinny, który Biuro Architektoniczne Barycz i Saramowicz realizuje w ścisłym centrum Konstancina.