Architektura MuratorRealizacjeMigocąca fasada i szklane stropy – o koncepcji biurowca Bałtyk Paweł Natkaniec i Karol Olechnicki

Migocąca fasada i szklane stropy – o koncepcji biurowca Bałtyk Paweł Natkaniec i Karol Olechnicki

Podczas projektowania i realizacji mieliśmy do czynienia z wieloma ciekawymi zagadnieniami technicznymi i estetycznymi. Jednym z nich na pewno było uzyskanie materiału fasady z odpowiedniej wielkości cienkościennych elementów betonowych. Musieliśmy wziąć pod uwagę zarówno możliwości ich prefabrykacji i montażu, jak również wytrzymałość i charakter. Szukaliśmy wykonawcy, który zapewniłby prefabrykaty o ostrych krawędziach i zdającej się migotać powierzchni. Ostatecznie na elewacji pojawia się kilkaset typów takich elementów, w tym, z uwagi na geometrię rzutu, wiele niepowtarzalnych.

Biurowiec Bałtyk w Poznaniu
Wielkogabarytowe podpory o średnicy 1170 mm wykonano z betonu B60 (C50/60) zbrojonego prętami Ø40 mm. Przecinają one pozostałe elementy konstrukcyjne (słupy, belki, stropy) i łączą się głowicami na 5 i 7 piętrze, FOT. Dzięki uprzejmości pracowni Natkaniec Olechnicki Architekci

Praca przy projekcie budynku, który nie ma ani jednej powtarzalnej kondygnacji, a każda z nich raz uskakuje, raz nadwiesza się, zapowiada konieczność dużej dyscypliny. Niemniej współpraca z holenderskim studiem MVRDV w roli architekta lokalnego stanowiła dla nas nobilitację. Nasze biuro przygotowało dokumentację techniczną, koordynowało projekt z przedstawicielami różnych branż oraz prowadziło cykliczne nadzory nad budową. Podczas projektowania i realizacji mieliśmy do czynienia z wieloma ciekawymi zagadnieniami technicznymi i estetycznymi. Jednym z nich na pewno było uzyskanie materiału fasady z odpowiedniej wielkości cienkościennych elementów betonowych.

Musieliśmy wziąć pod uwagę zarówno możliwości ich prefabrykacji i montażu, jak również wytrzymałość i charakter. Szukaliśmy wykonawcy, który zapewniłby prefabrykaty o ostrych krawędziach i zdającej się migotać powierzchni. Ostatecznie na elewacji pojawia się kilkaset typów takich elementów, w tym, z uwagi na geometrię rzutu, wiele niepowtarzalnych. Kolejnym niestandardowym rozwiązaniem są szklane stropy, będące jednocześnie częścią elewacji. Znalazły się w miejscach podcięć bryły, sprawiając wrażenie oplecenia całej formy jednorodnym materiałem. Zostały zaprojektowane na stalowej konstrukcji półek i musiały spełniać wszystkie obowiązujące wymogi ochrony przeciwpożarowej. Szczególnie dużo uwagi poświęciliśmy aranżacji holi – zastosowane zostały tam betonowe okładziny ścienne, monolityczne posadzki lastrykowe oraz dębowe drewno. Zestawienie tych materiałów miało stanowić ponadczasowe rozwiązanie oddające prestiżowy charakter inwestycji.

Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.
Biurowiec Villa Metro w Warszawie Na warszawskim Mokotowie oddano do użytku budynek biurowo-usługowy projektu pracowni Dziuba Architekci. W ramach inwestycji przebudowano także wejścia do stacji metra Wilanowska.
Budynek biurowy w Katowicach Minimalistyczny w formie biurowiec projektu SLAS wyróżnia się ceramiczną elewacją. Budynek został nagrodzony w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego.