Architektura MuratorRealizacjePosadowienie budynku – o konstrukcji Wydziału Radia i Telewizji Czesław Hodurek

Posadowienie budynku – o konstrukcji Wydziału Radia i Telewizji Czesław Hodurek

Trudne warunki gruntowe, konieczność zachowania istniejącego familoka i troska o sąsiednią zabudowę sprawiły, że do problemu posadowienia od samego początku podchodzono z dużą uwagą. Przeprowadzono 6 dodatkowych sondowań statycznych CPT o głębokości od 20 do 40 m. Przy każdym z sąsiadujących obiektów i familoku wykonano co najmniej po jednej odkrywce fundamentowej – pisze Czesław Hodurek.

writ
Aby zachować statyczność obiektu, w pierwszym etapie wykonano tymczasowe stężenie budynku elementami stalowymi
Fot.: Ryszard Czernow /dzięki uprzejmości WRiTV

Uwarunkowania lokalizacyjne i konkursowe stanowiły dla projektanta konstrukcji nie lada wyzwanie. Teren budowy z trzech stron otacza stara zabudowa w złym stanie technicznym, bez wieńców i właściwych stężeń. Poniżej projektowanej płyty fundamentowej stwierdzono występowanie gruntów nienośnych oraz wysokiego, niestabilnego poziomu wód gruntowych. Jest to też obszar oddziaływania zlikwidowanej w 2000 roku kopalni Katowice.

Przebiega tu strefa wychodni na strop karbonu uskoku tektonicznego (niekatywnego). Trudne warunki gruntowe, konieczność zachowania istniejącego familoka i troska o sąsiednią zabudowę sprawiły, że do problemu posadowienia od samego początku podchodzono z dużą uwagą. Przeprowadzono 6 dodatkowych sondowań statycznych CPT o głębokości od 20 do 40 m. Przy każdym z sąsiadujących obiektów i familoku wykonano co najmniej po jednej odkrywce fundamentowej – aż do poziomu posadowienia. Wykop zabezpieczono zbrojonymi kolumnami gruntowo-cementowymi jet-grouting oraz palisadą z żelbetowych pali wierconych. Dla zminimalizowania przemieszczeń obudowy wykopu zastosowano stosowne rozparcie stalowe. Na okolicznych obiektach zamontowano repery kontrolne, nakładając obowiązek stałego monitoringu ich przemieszczeń. Płytko posadowiony familok podpiwniczono kolumnami jet-grouting, po wcześniejszym wzmocnieniu ścian stężeniami stalowymi. Konstrukcja nadziemna, mimo że niestandardowa, sprawiała już mniej problemów. Strop nad częścią podziemną ze względu na duże rozpiętości (10,85 m) zaprojektowano jako płytę żelbetową monolityczną o grubości 40 cm, odciążoną wkładkami styropianowymi. Słupy nośne, stalowe, o przekroju krzyżowym, zabezpieczono do odporności ogniowej R120. Zaprojektowano też efektowne, żelbetowe, monolityczne stropy belkowe o gęsto rozmieszczonych żebrach. Zewnętrzną klatkę schodową od strony patio podwieszono na stalowych wspornikach do słupów głównej konstrukcji

Tagi:
Kompleks biurowy .KTW – przemiana Katowic z udziałem Aluprof Katowice podlegają w ostatnich latach dużym przeobrażeniom. NOSPR, Muzeum Śląskie, Międzynarodowe Centrum Kongresowe czy pierwsza wieża kompleksu biurowego .KTW to tylko kilka symboli tych przemian, w których obecne są systemy aluminiowe marki Aluprof.
Wydział Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach z Grand Prize w międzynarodowej odsłonie konkursu Wienerberger Brick Award 2020 Kolejne prestiżowe wyróżnienie dla Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Poznaliśmy wyniki międzynarodowej edycji Wienerberger Brick Award 2020.
Unikato Roberta Koniecznego Niewielki budżet nie jest przeszkodą, by wykreować nieprzeciętną architekturę. O realizacji Roberta Koniecznego piszą Zbigniew Maćków i Justyna Swoszowska. Publikujemy także wypowiedź autora obiektu Roberta Koniecznego.
Wydział Radia i Telewizji w Katowicach w finale DETAIL Prize 2020 Jury konkursu DETAIL Prize 2020 wyłoniło finalistów. Wśród 13 realizacji z całego świata znalazła się siedziba Wydziału Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach projektu pracowni BAAS Arquitectura, Grupa 5 Architekci i Małeccy Biuro Projektowe.
Jubileusz Mistrzów Architektury W tym roku cykl Mistrzowie Architektury obchodzi 15-lecie. Zwieńczeniem jubileuszu będzie podsumowująca wystawa, na której nie tylko zobaczymy prezentację dorobku wszystkich dotychczasowych prelegentów, ale też wysłuchamy ich opinii na temat rozwoju i przyszłości Katowic.
Apartamentowce Złota 19 w Katowicach Na niewielkiej działce w pobliżu parku Śląskiego w Katowicach stanął zespół dwóch pięciokondygnacyjnych budynków mieszkalnych projektu biura Zalewski Architecture Group. Realizacja zdobyła wyróżnienie w tegorocznej edycji konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego 2019.