Architektura MuratorRealizacjePrzebudowa hali przemysłowej w Pieńkowie na biura ze strefą fitness

Przebudowa hali przemysłowej w Pieńkowie na biura ze strefą fitness

Dawną halę magazynową z lat 90. pracownia BDR Architekci zaadaptowała na biura ze strefą fitness dla kadry menadżerskiej grupy Adamed. W nawiązaniu do profilu firmy, która zajmuje się m.in. produkcją innowacyjnych leków, autorzy zaproponowali charakterystyczne okrągłe świetliki, przypominające tradycyjne blistry stanowiące opakowanie tabletek.

Przebudowa hali w Pieńkowie pod Warszawą
Przebudowa hali w Pieńkowie pod Warszawą, proj. BDR Architekci
Adaptacja hali magazynowej na biuraPieńków k. Warszawy
AutorzyBDR Architekci, Paweł Dadok, Michał Rogowski Maria Roj
Współpraca autorskaKonrad Basan
InwestorGrupa Adamed
Powierzchnia użytkowa1100.0 m²
Projekt (data)2017
Data realizacji (koniec)2018

Przedmiotem projektu była przebudowa jednego z magazynów wchodzących w skład zespołu obiektów należących do grupy Adamed w podwarszawskim Pieńkowie. Według zamierzeń inwestora w obiekcie miały się znaleźć nowe pomieszczenia biurowe oraz sala rekreacyjna dla pracowników. Architekci zaproponowali zlokalizowanie wszystkich biur i sal konferencyjnych w parterze, z atrakcyjnym widokiem na otaczającą zieleń, dzięki czemu w przestronnym wnętrzu udało się wygospodarować miejsce na antresolę, przeznaczoną na strefę fitness. Przestrzeń tę otoczyliśmy kurtyną materiałową, przysłanianą w czasie bankietów i konferencji. Zaplecze siłowni z niezależną komunikacją zlokalizowaliśmy na parterze, przy bloku toalet. Oba poziomy połączyliśmy dwukondygnacyjnym holem z klatką schodową – wyjaśniają autorzy.

Z uwagi na ograniczony budżet, elewacje obiektu obłożono metalicznymi płytami warstwowymi, a pokrycie dachu jedynie pomalowano farbą antykorozyjną w kolorze elewacji. W parterze pojawiły się za to duże przeszklenia, nieco wysunięte przed lico fasady, a powyżej okrągłe poliwęglanowe świetliki, których rozmieszczenie podporządkowano układowi konstrukcyjnemu hali. O wyrazie wnętrza decydują w dużej mierze pomalowane na ciemny kolor ściany i strop oraz wyeksponowane elementy konstrukcji. Aby pokreślić surowy charakter aranżacji, nowo powstałe ściany z bloczków betonowych pozostawiono nieotynkowane, a instalacji nie przysłonięto.