Architektura MuratorRealizacjeSiedziba firmy VOX w Poznaniu

Siedziba firmy VOX w Poznaniu

Na trzech poziomach budynku powstały niestandardowe przestrzenie biurowe. Zaaranżowane wnętrza umożliwiają różne sposoby pracy i tworzą klimat sprzyjający wyciszeniu i relaksowi – pisze Olga Strużyna-Mazurkiewicz.

Siedziba firmy VOX w Poznaniu
Tapicerowane ściany działu marketingu wraz z dywanową posadzką skutecznie wygłuszają pogłos; Fot. Przemek Turlej / Bidermann+Wide
Siedziba firmy VOXPoznań, ul. Bukowska 148
AutorzyBidermann+Wide, architekci Maciej Bidermann (architekt prowadzący), Marta Fibich, Szymon Skrzypczak (projekt identyfikacji graficznej)
Architektura wnętrzBidermann+Wide
Generalny wykonawcaBiB Systems
InwestorGrupa VOX
Powierzchnia użytkowa1400.0 m²
Projekt (data)2017
Data realizacji (koniec)2017
Koszt inwestycjinie podano

Dwupoziomowy salon marki VOX z lat 90. przy ulicy Bukowskiej w Poznaniu został zmodernizowany i rozbudowany o dodatkowe piętro. Głównym celem projektu było zintegrowanie zespołów trzech spółek VOX, dotychczas pracujących w różnych budynkach, a także stworzenie innowacyjnej i dizajnerskiej głównej siedziby firmy dostępnej również dla klientów z zagranicy. Za koncepcję i realizację wnętrza odpowiadali architekci z pracowni Bidermann+Wide, blisko współpracujący na każdym etapie z właścicielem marki Piotrem Witem Voelkelem. Punktem wyjścia do pracy projektantów była idea, którą kieruje się VOX: Wolność zaczyna się w domu. Ze względu na różnorodne potrzeby 115-osobowego zespołu przestrzeń zorganizowano tak, aby pojawiły się w niej pomieszczenia umożliwiające różne sposoby pracy. W efekcie powstało miejsce, które zapewnia pracownikom dużą swobodę w wielu obszarach związanych z realizacją firmowych zadań, a także domowy klimat sprzyjający wyciszeniu i relaksowi. Główne wejście znajduje się na parterze, skąd można przejść do kolorowego bistro Spiżarnia (po lewej stronie od wejścia) lub obejrzeć salon z meblami i produktami VOX (po prawej stronie od wejścia). Do biur prowadzą schody z oryginalnymi płytkami jeszcze z początków budowy salonu (koniec lat 90.), uzupełnione nowymi, które udało się znaleźć na rynku.

Siedziba firmy VOX w Poznaniu
Bistro Spiżarnia znajduje się na parterze; Fot. Przemek Turlej / Bidermann+Wide

Architekci starali się zachować jak najwięcej oryginalnych elementów budynku, na przykład prefabrykowane żelbetowe płyty na suficie (pierwsze piętro). Nowe drugie piętro konsekwentnie nawiązuje do stylu industrialnego, ma sufit z trapezowanej blachy, z widocznymi izolacjami kanałów wentylacyjnych. Na obu piętrach mieszczą się recepcje z informacją na ścianie o lokalizacji poszczególnych działów. Do części biurowej prowadzą dwa wejścia. Przy jednym zaaranżowano wyciszoną wnękę do rozmów telefonicznych, przy drugim za niewidocznymi drzwiami (bezościeżnicowymi) ukryte są gabinety członków zarządu. W całym biurze znajdziemy wiele schowanych, intymnych, a zarazem otwartych, zespołowych przestrzeni do pracy. Do wyposażenia centrali firmy VOX wykorzystano meble z jej asortymentu. Na pierwszym poziomie biura w jego centralnym punkcie zaprojektowano „domowy salon” – miejsce, w którym można testować produkty, przyjmować gości oraz organizować spotkania ze współpracownikami. Są tam też dwie sale konferencyjne, open space przedzielony ażurowymi regałami, małe przeszklone gabinety oraz wolne biurka, np. dla pracowników regionalnych. Stworzono tam również kilka nowatorskich formatów sal, m.in. salę kinową czy 15-minutowe laboratorium szybkich idei. Na drugim poziomie oprócz nowoczesnych przestrzeni biurowych znajduje się łóżko z kolekcji 4 You (VOX) z baldachimem, ulubione miejsce do pracy z laptopem szczególnie dla kobiet - opowiada architekt Maciej Bidermann oraz multifunkcjonalna sala do jogi wyposażona w tablicę do pisania i ekran do prezentacji. Ponadto na wszystkich piętrach powstały kuchnie z ekspresami i stołami, co w naturalny sposób łączy aktywności biurowe z przyjemnościami. Domowy klimat podkreślają zabudowane, wyciszone panelami akustycznymi wnęki do rozmów telefonicznych z rolkami papieru do notowania oraz modułowe szafki typu locker, po których można pisać markerami. Na ścianach klatki schodowej i w ciągach komunikacyjnych widnieją cytaty i sentencje, które przyświecają pracownikom firmy VOX. Zostały wyselekcjonowane z wywiadów i anegdot, których bohaterami byli sami właściciele marki. Grafik Szymon Skrzypczak z biura Bidermann+Wide wybrał czcionki, którymi posługuje się firma VOX. Rdzeniem całego budynku jest winda, łącząca piętra biurowe z salonem sprzedaży VOX na parterze. Wnętrze biura zostało nagrodzone w konkursie OFFICE SUPERSTAR 2018 w kategorii Najlepsze Biuro w Poznaniu, a także wyróżnione nagrodą European Property Award w kategorii Office Interior Poland.

Tagi:
Nagroda Quadro – najlepsze realizacje Poznania 2020 Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro 2020 przyznana! W 22. edycji konkursu na najlepszą realizację minionego roku zwyciężyła pracownia CDF Architekci za budynek mieszkalno-usługowy Żelazko u zbiegu ul. Ogrodowej i Krysiewicza.
Ogród Jordanowski nr 1, Tu Wolno Grać w Piłkę Ogród Jordanowski nr 1 w Poznaniu przechodzi metamorfozę. W pierwszym etapie zrealizowano część sportową, z boiskami i strefą do ćwiczeń. Projekt zagospodarowania całego terenu opracowało biuro UGO Architecture Hugona Kowalskiego.
Nagroda Quadro – najlepsze realizacje Poznania 2019 Nagroda Prezydenta Miasta Poznania im. Jana Baptysty Quadro 2019 przyznana! W 21. edycji konkursu na najlepszą realizację minionego roku zwyciężyła pracownia NMS Architekci za projekt przebudowy oficyny w śródmieściu.
Dziedziniec przed Zamkiem Cesarskim w Poznaniu – wyniki konkursu Ogłoszono wyniki dwuetapowego konkursu na zagospodarowanie dziedzińca przed Centrum Kultury Zamek w Poznaniu. Zwyciężyła młoda warszawska pracownia Aleksander Wadas Studio, pokonując 40 zespołów z całej Polski.
Akademik na poznańskim Morasku projektu Dedeco Biuro architektoniczne Dedeco zwyciężyło w konkursie na projekt domu studenckiego dla Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Budynek planowany jest na Kampusie Morasko, obok Collegium Historicum i Wielkopolskiego Centrum Zaawansowanych Technologii.
Wieża widokowa na Szachtach w Poznaniu O obywatelskim projekcie wieży z widokiem na teren dawnej cegielni, który dzięki sukcesji naturalnej zmienił się w unikalny zespół krajobrazowy, pisze Urszula Forczek-Brataniec.