Architektura MuratorRealizacjeSzklana elewacja we współczesnej architekturze skandynawskiej. Aula Instytutu Karolinska pracowni Wingårdhs

Szklana elewacja we współczesnej architekturze skandynawskiej. Aula Instytutu Karolinska pracowni Wingårdhs

Szklana elewacja oraz jej geometria decydują o ikonicznym charakterze nowej, długo wyczekiwanej auli Instytutu Karolinska, zaprojektowanej przez pracownię architektoniczną Wingårdhs

Aula Instytutu Karolinska, architektura skandynawska
Widok ekspresyjnej bryły auli Instytutu Karolinska od strony ulicy. Zdjęcie Tord-Rickard Söderström, dzięki uprzejmości pracowni architektonicznej Wingårdhs
Aula Medica (Kampus Instytutu Karolinska)Solna, Nobels väg 6 (Szwecja)
AutorzyWingårdhs, Gert Wingårdh i Jonas Edblad
Współpraca autorskaprojekt oświetlenia: Node Ljusdesign / zabezpieczenia przeciwpożarowe: Brandskyddslaget AB
Architektura wnętrzPrzestrzenie publiczne (audytorium, foyer, kawiarnia, recepcja, szatnia): Wingårdhs: Gert Wingårdh, Helena Toresson i Sara Helder / Pozostałe przestrzenie (pomieszczenia techniczne, biura, restauracja na poziomie 1, klub uczelniany): Creo Arkitektkontor City plan/zoning Solna stad Installation art Ingegerd Råman
Architektura krajobrazuTengbom
KonstrukcjaCowi AB

Kampus Instytutu Karolinska powstał w latach 40-tych XX wieku, ale jeszcze do niedawna pozbawiony był dużego audytorium. Pomimo wzrostu rangi uniwersytetu, jak również liczby jego studentów, nie było możliwości zgromadzenia większej liczby początkujących i profesjonalnych naukowców w jednym miejscu. Sytuacja zmieniła się na początku XXI wieku, kiedy placówka edukacyjna otrzymała środki na budowę ukończonego niedawno audytorium, którego projekt przygotowała pracownia architektoniczna Wingårdhs (ta sama, której projekt znajdował się na krótkiej liście w konkursie na Centrum Nobla w Sztokholmie, wygranym ostatecznie przez Davida Chipperfielda).

Zgodnie z deklaracją architektów z pracowni Wingårdhs, projekt podejmuje próbę stworzenia czegoś więcej niż zwykłej sali wykładowej i sięga do klasycznych korzeni audytorium czy auli. Zgodnie z opisem pracowni sięgając do „ceremonialnych korzeni w kościele i architektonicznego dziedziczenia po teatrze, aula staje się jednym z najbardziej uroczystych i rytualnych przestrzeni we współczesnym społeczeństwie”. Ma więc służyć nie tylko audytorium, lecz również jako miejsce kolektywnych doświadczeń.

Na lokalizację wybrano dobrze wyeksponowane miejsce w ramach kampusu Instytutu Karolinska w Solnie (niedaleko Sztokholmu). Budynek wznosi się na skrzyżowaniu ulicy Solnavägen, arterii, która zostanie wkrótce zmieniona w miejską ulicę oraz ciągu dla pieszych, który połączy uniwersytet z budowanym właśnie szpitalem. Pracownia architektoniczna Wingårdhs rozpoczęła prace nad projektem auli uniwersyteckiej nadsyłając zgłoszenie na konkurs w 2001 roku. Ze względu na lokalizację projektanci zdecydowali się na wybór ekspresyjnej geometrii oraz równorzędność widoków z ulicy i ścieżki dla pieszych.

Plan auli jest podyktowany funkcjami, jakie pełnią współczesne audytoria oraz podporządkowany nadrzędnemu celowi widoczności z każdego miejsca na sali mieszczącej tysiąc osób. Uznano, że plan oparty na literze V zapewni optymalny widok oraz równorzędność słuchaczy i mówców. W projekcie istotne było również wykorzystanie światła dziennego oraz oszczędność energii. We wnętrzach zastosowano drewno jodłowe, które przywoływać ma atmosferę architektury skandynawskiej.

O ikonicznym charakterze budynku decyduje jednak przede wszystkim jego szklana fasada oraz jej geometria, umożliwiona przez trójkątne panele w różnych kolorach i o różnych poziomach przezroczystości, którymi obłożono całą zewnętrzną powierzchnię auli.

Apartamentowiec The Silo w Kopenhadze Rewitalizacja terenów Portu Północnego w Kopenhadze jest obecnie największym projektem urbanistycznym w Skandynawii. Do roku 2025 planuje się tu realizację mieszkań dla 100 tys. osób. W ramach przedsięwzięcia na cele mieszkaniowe przebudowano m.in. silos zbożowy z lat 60. XX wieku. Dziś to dwunastokondygnacyjny apartamentowiec mieszczący na 17 poziomach 38 indywidualnych jednostek mieszkalnych o powierzchni od 106 do 401 m2 i wysokości dochodzącej do 7 m – pisze Maciej Lewandowski.
Norweskie tradycje - muzeum w Romsdal Romsdal Folk Museum to hołd dla tradycyjnej, norweskiej architektury. Inspiracją dla projektantów z pracowni Reiulf Ramstad Arkitekter były kościoły klepkowe, charakteryzujące się wysoką sylwetą, strzelistą wieżą i spadzistym dachem.
Nadmorskie schroniska w Danii Łącznie 50 drewnianych kabin oddano do użytku turystów odwiedzających południową Danię. Projekt powstał w pracowni LUMO Architects.
Most - muzeum w Norwegii Pracownia Bjarke Ingels Group zaprojektowała budynek łączący funkcje przestrzeni ekspozycyjnej i mostu. Obiekt powstanie w otoczeniu malowniczego krajobrazu na terenie parku rzeźby około 50 km na północ od Oslo.
Zespół sportowy w Hellerup w Danii Ze względu na niewielką działkę, nowa sala gimnastyczna została zagłębiona cztery metry pod poziom terenu pośrodku szkolnego dziedzińca. Powierzchnia wielokrzywiznowego zadaszenia opartego na konstrukcji z sosnowego drewna klejonego stanowi dziś atrakcyjną przestrzeń spotkań dla uczniów. Umieszczono tu siedziska z blachy powlekanej, na których spodzie zamontowane zostały lampy LED, tworzące po zmierzchu efektywne oświetlenie placu.
Oranżeria w barokowym ogrodzie Obiekt jest połączeniem form wywiedzionych z historii architektury i współczesnych materiałów. Punktem wyjścia dla projektantów był rzymski kościół San Carlo alle Quattro Fontane Francesca Borrominiego.