Architektura MuratorRealizacjeWspółczesna architektura biurowa: nowa siedziba PGE w Bełchatowie

Współczesna architektura biurowa: nowa siedziba PGE w Bełchatowie

Projekt biurowca PGE w Bełchatowie wyłoniono w zamkniętym konkursie inwestorskim. Autorom zależało, aby  współczesna architektura kojarzyła się z główną sferą działalności koncernu energetycznego.

Współczesna architektura: biurowiec PGE w Bełchatowie
Biurowiec PGE w Bełchatowie; okładzina elewacji na parterze przypomina barwą węgiel brunatny, wydobywany w kopalni w Bełchatowie; kolorystyka budynku wyróżnia go na tle okolicznych bloków z wielkiej płyty
Fot.: Marcin Czechowicz
Siedziba koncernu PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SABełchatów, ul. Węglowa 5
AutorzyFAAB Architektura Białobrzeski | Figurski, architekci Adam Białobrzeski, Adam Figurski, Maria Messina
Współpraca autorskaarchitekt Paulina Filas
Architektura wnętrzFAAB Architektura Białobrzeski | Figurski
Architektura krajobrazuOgrody Dankiewicz
KonstrukcjaKbiI
Generalny wykonawcaBudus SA/BINŻ SA, RAMB sp. z o.o.
InwestorPGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna SA
Powierzchnia terenu11779.0 m²
Powierzchnia zabudowy1770.0 m²
Powierzchnia użytkowa6629.0 m²
Powierzchnia całkowita8300.0 m²
Kubatura31120.0 m³
Projekt2010-2011
Data realizacji (początek)2011
Data realizacji (koniec)2013


Wyświetl większą mapę

Biurowiec PGE GiEK w Bełchatowie znalazł się na liście finalistów konkursu organizowanego przez Archdaily na budynek roku 2014 w kategorii budynków biurowych. Spośród przeszło 300 projektów z całego świata, do drugiej rundy przeszło pięć projektów, w  tym jeden polski – autorstwa pracowni architektonicznej FAAB Architektura Białobrzeski | Figurski . Głosowanie trwa do 30 stycznia 2014 na stronie:
http://www.archdaily.com/building-of-the-year/us/2014/category/Offices
Do nagrody w kategorii wnętrza noinowany jest także projekt pracowni Ultra Architects: http://www.archdaily.com/building-of-the-year/us/2014/candidates/45274

Projekt budynku biurowego - nowej siedziby spółki PGE Górnictwo i Energetyka Konwencjonalna w Bełchatowie został wyłoniony w zamkniętym konkursie inwestorskim w 2010 roku. Forma i materiały wykończeniowe obiektu miały odwoływać się do głównej sfery działalności koncernu, który jest obecnie liderem w branży energetycznej w Polsce, stąd m.in. okładzina w parterze wykonana z mieniącego się różnymi odcieniami rdzawo-szarego łupka, stanowiącego oczywiste nawiązanie do struktury i barwy węgla brunatnego, czy niestandardowa forma kratownicy przestrzennej, widocznej za przecinającym budynek poziomym przeszkleniem, przywodząca na myśl graficzne przedstawienie energii elektrycznej. Dopełnieniem całości są elewacje górnych kondygnacji wykończone czarnymi, matowymi panelami z fibrobetonu. Biurowiec jest elegancki i w niczym nie przypomina anonimowych, szklanych budynków z parków biznesowych. Dynamiczny akcent nietypowej konstrukcji, zakończony znacznie wysuniętym wspornikiem, podkreśla strefę przeszkleń i nadaje bryle lekkości.

Budynek sąsiaduje z supermarketem i dużym osiedlem mieszkaniowym z lat 80. XX wieku we wschodniej części miasta. Z pewnością należy docenić ambicje architektów, by układem brył zasugerować potencjalny kierunek zmian w okolicy: przyszłe pierzeje i plac. Niestety, ze względów bezpieczeństwa zespół ogrodzono, co niweczy trochę pierwotny zamysł urbanistyczny (...)
- Marcin Waloryszak

Prezentacja biurowca PGE w Bełchatowie ukazała się w numerze 1/ 2014 miesięcznika „Architektura-murator” w dziale Realizacje
Tekst: Marcin Waloryszak Zdjęcia: Marcin Czechowicz, Bartłomiej Senkowski

Współczesna architektura: biurowiec PGE w Bełchatowie
Biurowiec PGE w Bełchatowie; okładzina elewacji na parterze przypomina barwą węgiel brunatny, wydobywany w kopalni w Bełchatowie; kolorystyka budynku wyróżnia go na tle okolicznych bloków z wielkiej płyty
Fot.: Marcin Czechowicz
Allegro największym najemcą Fabryki Norblina Firma Allegro wynajęła prawie 16 200 m kw. w Fabryce Norblina w Warszawie.  Projektem wnętrz nowego biura zajęła się warszawska pracownia architektoniczna The Design Group.
Z wizją w przyszłość: Business Garden Warszawa Zielony charakter zespołu biurowego Business Garden to nie tylko liczne rozwiązania energooszczędne, ale też ogólnodostępny miejski ogród, będący miejscem rekreacji pracowników oraz mieszkańców sąsiednich terenów. W jubileuszowym cyklu z Wizją w przyszłość prezentujemy znaczące inwestycje, które na przestrzeni ostatnich 25 lat zmieniały przestrzeń polskich miast.
Biurowiec Vector+ na warszawskiej Woli Dobiega końca realizacja nowego biurowca przy skrzyżowaniu ul. Obozowej z al. Prymasa Tysiąclecia w Warszawie. Za projekt obiektu odpowiada pracownia JSK Architekci.
Biurowiec Topsil w Skierniewicach Jedyną ekstrawagancją w minimalistycznej architekturze budynku jest rzeźbiarsko potraktowany hol. Czarna wstęga schodów ze złotymi obręczami kontrastuje ze ścianami z surowego betonu o specjalnie dobranej fak-turze – pisze Jerzy S. Majewski.
Neopark – ekologiczny kompleks biurowy autorstwa JEMS Architekci Na warszawskim Dolnym Mokotowie powstał kolejny biurowiec. Szklane płaszczyzny fasady są przełamane łąkową zielenią dziedzińca, a funkcja biurowa uzupełniona jest wypoczynkową.
Biurowiec Villa Metro w Warszawie Na warszawskim Mokotowie oddano do użytku budynek biurowo-usługowy projektu pracowni Dziuba Architekci. W ramach inwestycji przebudowano także wejścia do stacji metra Wilanowska.