Koncepcja wieżowca Muscatein studentek Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej

i

Autor: Archiwum Architektury WizualizacjaNazwa: MuscateinAutorzy: Katarzyna Dybała, Marta BłaszczykNazwa uczelni: Politechnika ŚląskaWydział: Wydział ArchitekturyRok studiów: I rok II stopień

Koncepcja wieżowca Muscatein studentek Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej

2021-07-20 17:02

Koncepcja wieżowca Muscatein studentek Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej – zgłoszona do międzynarodowego konkursu Inspirelli Awards 2021.

Dlaczego?  Po co muscatein został stworzony?Obecnie głównym źródłem białka w pokarmie zwierząt hodowlanych są białko sojowe oraz mączka rybna. Produkcja białka sojowego jest jednym z czterech głównych powodów masowej wycinki lasów tropikalnych. około 38,300 kilometrów kwadratowych lasów jest przeznaczane pod wycinkę każdego roku. Natomiast pozyskiwanie mączki rybnej skutkuje nadmiernymi połowami ryb, a co za tym idzie, wzrastającym spustoszeniem wód oraz malejącą różnorodnością biologiczną środowiska wodnego. Śmieci są gromadzone szybciej niż jakiekolwiek inne zanieczyszczenia, łącznie z gazami cieplarnianymi. Produkcja odpadów często jest problem wysoko rozwiniętych społeczności. Przeciętny mieszkaniec miasta produkuje około dwa razy więcej śmieci niż mieszkaniec wsi. W metropoliach, gdzie obywatele są zamożniejsi, produkcja odpadów jest największa. Szacuje się, że około 1.3 miliarda ton żywności jest wyrzucanych lub marynowanych każdego roku. Co dokładnie zostało zaprojektowane jako potencjalne rozwiązanie problemu?Koncepcja „muscatein” (z łaciny musca znaczy mucha, -tein to końcówka od protein, z angielskiego proteiny). - pionowej hodowli much - odpowiada na nie tylko wertykalną produkcję białka jako alternatywy dla mączki rybnej lub białka sojowego, ale też na wzrastającą ilość odpadów, szczególnie tych pochodzących z gastronomii. Hodowane larwy much są karmione głównie odpadami z browarów i kawiarni.  W ten sposób wieżowiec „muscatein” stanowi układ zamknięty, o charakterze przetwórczym.Wieżowiec skonstruowany jest głównie z wertykalnego łańcucha transportującego cyklicznie kule, w których rozwijają się muchy gatunku Black Soldiers. Ta konstrukcja wypełniona jest horyzontalnymi platformami, które stanowią punkty kontrolne dla transportowanych i dojrzewających much. W środku transporterów znajdują się zaprojektowane specjalnie pod specyfikę rozwoju konkretnego gatunku muchy. Półki zaprojektowane są pod kątem 45 stopni, dla efektywniejszego przemieszczania się insektów. Ważnym elementem projektowym jest fakt, że kule są w niektórych partiach transparentne, co ułatwia ich widoczność pod cele ekspozycyjne.Jak rozwiązania wykorzystane w projekcie wpłynął na środowisko, gospodarkę i społeczeństwo?Wyhodowane larwy much transportowane są do gospodarstw hodowlanych, gdzie zastępują tradycyjny pokarm zwierząt. Alternatywa proteinowa w postaci białka larw, jest odpowiedzią na szkodliwe skutki tradycyjnych form karmienia zwierząt hodowlanych.Dlatego hodowla insektów bogatych w białko jest kluczowa dla ochrony lasów tropikalnych i wód lądowych. Proces produkcji much jest efektywny. Żeński osobnik składa około tysiąca jaj. Larwy mogą być zbierane po upływie zaledwie sześciu dni, a inkubatory z muchami są składowane do wysokości 4 metrów.Białko much może stanowić alternatywę proteinową również dla ludzi. Dlatego ta propozycja odpowiada na problem wyżywienia społeczeństwa. Obecnie ponad 2 miliony ludzi spożywa insekty jako naturalny składnik diety. Ponadto, jest to szansa na wzbogacenie diety wzrastającej liczby osób nie spożywających mięsa. Dodatkowo, „muscatein” pełni funkcję edukacyjną. Za pomocą licznych przestrzeni wystawowych jest szerzona wiedza na temat alternatywnej formy pozyskiwania białka oraz form ochrony środowiska. Otwarty charakter pochylni widokowych, rozchodzących się na różne strony, ma za zadanie połączenie nowego wieżowca z otoczeniem.

ZAPISZ SIĘ