Architektura Murator Studenci Projekty AURORA – obserwacja nieba w północnej Norwegii

AURORA – obserwacja nieba w północnej Norwegii

Potężny, wyrastający z norweskich skał monolit stworzony został, by umożliwić obserwację nieba, malowniczego krajobrazu oraz magicznego zjawiska zorzy polarnej. Projekt kompleksu obserwacyjno-edukacyjnego z miejscami noclegowymi na Lofotach w północnej Norwegii.

AURORA – obserwacja nieba w północnej Norwegii
Magiczna widokówka norweskich Lofotów ukazana pod osłoną nocy. Kompleks migocze niczym świeczki, a ciemne niebo rozświetla spektakularna zorza polarna
Autor / autorzyMateusz Wojtanek
Nazwa uczelniPolitechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
WydziałArchitektury
Rok studiówV
Opieka naukowa Promotor: dr inż. arch. Rafał Zawisza, prof. PK, promotor pomocniczy: dr inż. arch. Lucas Olma

Obiekt powstał z myślą o odwiedzających Norweski Archipelag Lofoty. Głównym założeniem podczas projektowania, było stworzenie miejsca, w którym turyści będą mogli z zachwytem obserwować i podziwiać niebo oraz krajobraz malowniczych Lofotów, a przede wszystkim będą mogli ujrzeć niesamowite i magiczne zjawisko, jakim jest zorza polarna. Dodatkowo, goście znużeni wędrówką będą mogli wypocząć w pokojach hotelowych z widokiem na najbardziej malowniczą część tego terenu. Zaprojektowany budynek wygląda jak potężny, betonowy, wyrastający prosto z wysokich norweskich skał monolit. Składa się w całości z żelbetowej konstrukcji. Zlokalizowany został niemal siedemdziesiąt metrów nad poziomem morza. Wieża przynależąca do jednego z budynków sprawia wrażenie wiszącej ponad ludzkimi głowami. W kompleksie znajduje się ścieżka edukacyjna o tematyce obserwacji nieba oraz zorzy, która prowadzi bezpośrednio do wieży widokowej. Ponadto w budynku znajdują się przestrzenie kulturalne, sale konferencyjne oraz sala wielofunkcyjna. W obiekcie przewidziano też restaurację, w której odwiedzający mogą odpocząć oraz zrelaksować się po wyczerpującym dniu zwiedzania.

Pierwsza strefa budynku to strefa wejściowa, która dosłownie została wydrążona w skale. Idąc wzdłuż tej strefy, mijamy salę audytoryjną oraz przestrzenie konferencyjne, a wszystko to umila nam kawiarnia i przestrzenie wypoczynkowe. Tunel docelowo prowadzi do kolejek linowych, które zabierają nas na szczyt, do holu. Z poziomu holu jesteśmy w stanie dostać się do dwóch stref kompleksu. Pierwsza to część edukacyjno-obserwacyjna z ponad 20-metrową wieżą widokową, a druga to strefa hotelowa z restauracją. Wychodząc z budynku, możemy rozpocząć pieszą wycieczkę po terenie oraz dotrzeć do betonowych sześciennych domków noclegowych znajdujących się wokół kompleksu. Podczas trekkingu możemy podziwiać malowniczy górski staw, nad którym nadwieszona jest restauracja. Idąc wyżej, po zielonej trawie, możemy wejść na tarasy widokowe na dachach obiektu, z których również jesteśmy w stanie podziwiać piękny krajobraz Lofotów, podniebne spektakle gwiezdne oraz wielobarwną, niepowtarzalną zorzę polarną.

Autor:Mateusz Wojtanek Nazwa uczelni:Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki Rok studiów:V